Strmoglav pad Sveučilišta u Zagrebu na još jednoj prestižnoj listi najboljih svjetskih sveučilišta

Prema posljednjoj Webometricsovoj ljestvici 1000 najboljih sveučilišta na svijetu iz siječnja, Sveučilište u Zagrebu rangiralo se na 692. mjesto. Iako najbolje među hrvatskim, zagrebačko sveučilište bilježi značajan pad u odnosu na srpanjsku ljestvicu kada su bili 563. Ako pogledamo istu ljestvicu prije dvije godine, vidimo da je pad Sveučilišta u Zagrebu strmoglav jer je ono tada bilo rangirano kao 386. Kada se sve sumira, ispada da je Zagreb u posljednje dvije godine pao za preko tristo mjesta.

Rektor Damir Boras, Sveučilište u Zagrebu

Webometrics Ranking of World Universities prestižna je ljestvica 1000 najboljih svjetskih sveučilišta koju sastavlja španjolska istraživačka institucija Cybermetrics Lab. Rangiranje objavljuju dvaput godišnje – u siječnju i srpnju.

Zagrebačko sveučilište palo za 300 mjesta

Sveučilište u Zagrebu ne može i nije zaslužilo bolje: Damir Boras rektor do 2022. godine

Prvi puta smo o Webometrics rangiranju pisali prije dvije godine, kada je Sveučilište u Zagrebu bilo rangirano kao 386. Tada je to bio solidan rezultat, međutim, nepune dvije godine kasnije, u srpnju 2017. Zagreb pada na 563. mjesto, a prema ljestvici koja je objavljena prošlog mjeseca i na 692. mjesto u svijetu.

Osim Webometricsa na kojem je zagrebačko sveučilište u posljednje dvije godine zabilježilo značajan pad od preko 300 mjesta, na Šangajskoj se listi najboljih 500 sveučilišta ovu i prethodnu godinu uopće nije ni našlo. Dok Zagreb bilježi strmoglav pad, Sveučilište u Splitu u posljednjh se godina popelo za 70 mjesta te se sada nalazi na samom pragu najboljih s 1015. plasmanom u svijetu.

Odgovori