Pretraga

Student FER-a (22) odlazi u London odraditi praksu u Facebooku

A- A+

Anton Grbin je 22-godinji Korčulanin kojemu se ukazala prilika otići u London te odraditi praksu u jednoj od najvećih kompanija svijeta – Facebooku. Završio je četvrtu godinu FER-a te ima Facebook profil, ali ga rijetko koristi. Prošle godine je boravio u Silicijskoj dolini gdje je uvidio kakvi su uvjeti rada u spomenutoj kompaniji. Budući da je otočanin, Amerika mu se nije previše svidjela, stoga se odlučio za glavni grad Engleske u koji leti u rujnu.

Foto: privatna arhiva

Sve veći broj studenata prije završetka fakulteta odlazi na razne prakse kako bi ‘izbrusili zanat’ i stekli nove sposobnosti. Jedan od njih je i 22-godišnji Korčulanin Anton Grbin. Na rodnom otoku živio je do srednje škole, kada je došao u Zagreb te s pravom izravnog upisa postao učenik XV. gimnazije. Zatim je položio prijemni za FER koji je riješio sa stopostotnim uspjehom. Završio je četvrtu godinu, a u rujnu odlazi u London kako bi odradio praksu u jednoj od najvećih kompanija svijeta – Facebooku.

Izdvojeni članak

FER: Preko 160 studenata dobrovoljno žrtvuje ljeto zbog prakse

Projekti i iskustvo su važniji od 5.0 prosjeka

Anton je od četvrtog razreda osnovne pa sve do kraja srednje škole sudjelovao na županijskim i državnim natjecanjima iz informatike. Čak i sada kao student redovito dolazi na državna natjecanja kao jedan od voditelja ekipe XV. gimnazije. – U osnovnoj sam napravio dva animirana crtića, program za prepoznavanje slova i još niz stvari. Doma sam uvijek imao viška vremena jer me nisu zamarale igre, fejsbuci i slični poroci. Kompjutere sam koristio sa svrhom; učenje, istraživanje, programiranje, komponiranje glazbe, istaknuo je mladi Korčulanin.

Dodao je kako je nakon prve godine shvatio da nema smisla ganjati visoki prosjek pa je radije visio oko 4.0, a svoje vrijeme posvetio projektima. Kasnije se taj stav pokazao ispravnim, a iskustvo koje je sakupio smatra vrijednijim je od školskog ‘5.0 znanja’.

Radio je u nizu projekata za CARNet, u razvojnom timu za e-Dnevnik aplikaciju, ali posebno ističe Hrvatski savez informatičara (HSIN). – Gotovo sve što smo naučili je bilo zahvaljujući njima. Oni su organizirali natjecanja, slali nas na olimpijade, za njih pišem zadatke, učim mlađe. Da, to je najbolji način učenja – kada znanje učenicima prenose godinu ili dvije dana stariji učenici ili studenti koji su se već okušali na mnogim natjecanjima, tvrdi Anton.

Izdvojeni članak

Studenti Prava u Splitu tuže se na nedostatak prakse, dekan ih demantira


Znanje stečeno peticama se brzo zaboravlja

Obitelj je ambicioznog Korčulanina uvijek poticala u onom što najbolje radi. Prema njegovim riječima to i jest svrha obrazovanja jer se znanje stečeno peticama brzo zaboravlja, a ostaje ono što volite, što vas zanima.

Nije mu se dopala Amerka pa tražio praksu u Londonu

Dvadesetdvogodišnji student dijeli mišljenje kako su prakse van Hrvatske odlična prilika za studente u njegovoj struci, a put do istih je vrlo jednostavan. Dovoljno je poslati reference te proći pet-šest razgovora i testova.

– Osim što osjetimo kako je raditi na zaista ogromnim sustavima, sakupljamo i gomilu iskustva kojim kasnije možemo rukovati bilo gdje. Zato biramo Facebook, Google, Microsoft, Twitter i slično, ističe.

Prvi put u Facebooku je bio prošle godine u Silicijskoj dolini u Palo Altu. Uvjeti rada, stanovanja, hrana i ekipa su po Antonovu mišljenju odlični. Međutim nije mu se dopala Amerika. – Ipak Amerika je Amerika, a ja sam otočanin, Korčulanin. Bio sam malo tvrdoglav pa sam tražio da ove godine stažiram iz Londona, i evo, pozvali su me stoga početkom rujna letim, objašnjava student četvrte godine FER-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap