Pretraga

Student FER-a napravio aplikaciju koja je skinuta preko 43.000 puta pa je na kraju prodao HŽ-u

A- A+

Student zagrebačkog FER-a Josip Šalković prodao je Hrvatskim željeznicama svoju aplikaciju HŽPP Planer, koja je već skinuta preko 43.000 puta.

Screenshotovi mobitela prilikom korištenja HŽPP Planera

Josip je s razvojem aplikacije, koja je za download i dalje dostupna besplatno, krenuo još 2016. godine, potaknut gubljenjem vremena na željezničkim stanicama. Već na početku je njegova aplikacija imala mogućnost pregleda voznog reda Hrvatskih željeznica, dodavanja vaših uobičajenih relacija na jedno mjesto, pretraživanje kolodvora i stajališta, pregledavanje novosti iz stanja u prometu i događanja vezana uz radove na pruzi, informacije o kašnjenjima vlakova…

Ostajem raditi na razvoju aplikacije

Izdvojeni članak

SF moment na hrvatskim željeznicama: Zahvaljujući studentu FER-a doznajte kad vam točno stiže vlak

Odnedavno ima i mogućnost praćenja GPS lokacije vlakova, na što očito nisu ostali ravnodušni u HŽ-u te su umjesto da razvijaju vlastiti proizvod s nizom korisnih informacija koje smo gore naveli, odlučili proizvod kupiti od Josipa. Ipak, Šalković ovom akvizicijom neće sasvim reći zbogom aplikaciji koju je stvorio. Komentirao nam je sklopljeni posao s velikom javnom prijevozničkom tvrtkom.

– Što se tiče ugovora sa HŽ Putničkim prijevozom, zaista mogu reći da sam jako zadovoljan načinom na koji se sve odvilo te imam samo riječi hvale. Dogovorena financijska sredstva su isplaćena na vrijeme i što se tiče tehničkih zahtjeva, sve su mi dostavili što sam trebao za razvoj aplikacije. Ugovor je potpisan na obostrano zadovoljstvo tako da mislim da je u globalu ovo odlično obavljen posao. Aplikacija je prebačena na njihov službeni Google Play račun te je time ispunjena zadnja stavka ugovora. Iako je aplikacija prebačena na njihov račun, to ne znači da tu prestaje moje djelovanje. Ugovoreno je da ja i dalje radim na održavanju i izdavanju novih ažuriranja kada to bude potrebno tako da se osim promjene računa na kojem je aplikacija, druge stvari se nisu pretjerano promijenile. Naravno, tu su još i zahtjevi od samog vodstva HŽPP-a koji će mi davati naputke što bi voljeli imati u aplikaciji pa ću to i implementirati. Nadam se da ću i dalje uspjevati uskladiti poslovne i fakultetske obveze te naći vremena za implementaciju novih značajki. Trenutno je aplikacija po meni na jednom visokom nivou što se tiče korisničkog sučelja i korištenja (UI/UX), ali uvijek može bolje, govori nam Josip.

A da je aplikacija uistinu osvojila brojne građane, govori već spomenuti broj skidanja, kao i visoka ocjena HŽPP Planera na Google Playu. Od 610 recenzija, aplikacija za sada ima prosječnu ocjenu 4.0.

Spomenimo i da je Josip Šalković svoj zanat kalio i pekao nekoliko godina, izradivši prije ove uspješnice i sličnu aplikaciju ‘Karlovac Transit App’. Njome je olakšao putovanje javnim prijevozom svojim sugrađanima u Karlovcu i okolici.

Aplikacija bilježi veliki rast broja korisnika, a dostupna je i na engleskom

Izdvojeni članak

Student FER-a napravio aplikaciju koja je skinuta preko 43.000 puta pa je na kraju prodao HŽ-u

Prije 20-ak dana smo vas izvijestili o novitetima koje je Josip ugradio u HŽPP Planer te o porastu broja korisnika pa ćemo ovom prilikom još jednom ponoviti značajne detalje vezane za te teme.

Aplikacija je besplatna te nam je Šalković sredinom siječnja rekao kako je prva u trendovima (bilježi najveći porast broja korisnika u zadnje vrijeme) u kategoriji Putovanja na Google Playu, a u istoj je kategoriji je HŽPP Planer sedma najpopularnija aplikacija na području Republike Hrvatske.

Što se tiče novih mogućnosti, jedna koja definitivno može utjecati na proširenje tržišta, svakako je dostupnost na engleskom jeziku.

Osim toga, po novom možete izračunati cijenu karte na ruti kojom putujete, a sjajna joj je vrednota i pokrivenost pa tako unutar aplikacije imate podatke za željezničku mrežu HŽ-a na teritoriji cijele zemlje.

Unaprijeđenja na pojedinim opcijama nam je još u siječnju predstavio Josip Šalković pa ćemo ih još jednom izlistati:

1.      GPS pozicije vlakova – ovo je ujedno i najveća značajka cijelog ažuriranja. U novoj verziji aplikacije je po prvi put u nekom mobilnom softveru omogućeno praćenje GPS pozicija vlakova u stvarnom vremenu diljem pruga Republike Hrvatske. To znači da korisnici mogu saznati u bilo kojem trenutku gdje se vlak nalazi pomoću koordinata, koliko je udaljen od najbližeg stajališta, kolika mu je trenutna brzina i za koliko točno minuta dolazi na u blizini kojeg se korisnik nalazi. Dolasci i odlasci vlaka su precizni u sekundu. Algoritam ažurira sve u pozadini tako da čim se pojave nove dostupne GPS koordinate vlaka, ponovno se izračunava sve gore navedeno. GPS pozicije vlakova su trenutno dostupne isključivo za niskopodne elektromotorne i dizel-motorne vlakove. Više o razvitku GPS algoritma možeš pročitati na mom osobnom blogu.

2.      Pregled sastava vlaka – popularno pitanje među putnicima jest: „Je li stari ili novi vlak?“ To je stvar prošlosti. U aplikaciji je sada dostupan prikaz sastava vlaka pomoću kojeg putnici mogu vidjeti kojim će se vlakom voziti do odredišta. To uključuje prikaz interijera samog vlaka te eksterijera, broj vagona u kompoziciji te dodatne informacije o vagonima i lokomotivama kao zanimljive činjenice.

3.      Unaprijeđen pregled voznog reda  – vozni red je doživio još jedno unaprjeđenje, a to jest da sada uz sve informacije iz prošle verzije, putnici mogu također vidjeti dolaske vlakova u stvarnom vremenu pomoću GPS pozicija te odmah saznati ima li poteškoća u odvijanju prometa na ruti kojom taj vlak prometuje.

4.      Unaprijeđeno pretraživanje linija – i dalje korisnici mogu pretraživati linije po broju vlaka kao i u prošloj verziji. No, što ako ne znaju točan broj vlaka? Nema problema. Jednostavno mogu upisati naziv stajališta preko kojeg vlak prometuje i izbacit će im se sve linije koje prometuju kroz to stajalište.

5.      Unaprijeđenja upozorenja o linijama – upozorenja su dobila kompletno novi način prikazivanja. Podijeljena su u tri kategorije: prijevoz autobusom, izmjene u voznom redu ili obavijest o kašnjenju tako da putnici znaju točno o čemu je riječ. Isto tako, imaju i vrijeme održavanja tj. od kada do kada traju pa se putnicima prilikom pretrage voznog reda prikazuju ona upozorenja koja su samo tada aktualna kada planiraju putovanje.

6.      Prijevod aplikacije na engleski jezik – kompletan prijevod aplikacije je dostupan na engleskom jeziku. Ovo je uvedeno zbog porasta broja turista koji koriste aplikaciju pa tako da se i njima omogući lakše snalaženje i putovanje do odredišta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap