Pretraga

Student iz Singapura u deset dana se zaljubio u Hrvate i Hrvatsku

A- A+

Na pragu ulaska u Europsku uniju Hrvatska je sve poželjnija za strane studente koji pristižu na studentsku razmjenu. Velika većina došljaka dolazi iz europskih zemalja, međutim pronađe se i pokoji student s drugog kontinenta. Jedan od takvih je 23-godišnji je Singapurac Rastus Chow, koji je došao prije desetak dana u Hrvatsku te već stekao dojam o Hrvatima kao vrlo prijateljskom narodu uz koji stvari ne mogu krenuti po zlu. Hrabri mladić do sada nikada nije bio u Europi, a u Zagrebu će studirati politologiju na Fakultetu političkih znanosti.

Počeo je drugi semestar akademske godine, a osim domaćih studenata, Hrvatsku je pohodio kroz razne program i veliki broj stranih studenata. Mahom su to Europljani, međutim više nije tako strana ni pojava studenata s drugih kontinenata. Rastus Chow 23-godišnji je Singapurac, koji je došao putem Erasmusa studirati politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Iako nikada nije bio ni u Europi, a kamoli u Hrvatskoj, prema njegovim tvrdnjama ništa nije veliki problem uz prijateljski nastrojene Hrvate, uvijek spremne pomoći.

Hrvatska mi je bila prvi izbor

Studenti koji žele otići na semestar ili godinu u stranu zemlju osim kriterija izvrsnosti, imaju određene upisne kvote koje kada se popune biraju drugu zemlju ili odustaju od razmjene. Stoga je zanimljiv podatak da je Rastusu Hrvatska bila prvi odabir.

– U Hrvatskoj nije bilo mnogo Singapuraca, pa će mi biti jako drago da ja budem među rijetkima koji su ovdje došli. Svakako ću podijeliti svoja iskustva o prirodnim i kulturnim bogatstvima ove prelijepe zemlje, kao i ugodnim ljudima, oduševljeno govori Rastus o svojim prvim doticajima s Hrvatskom.

O Fakultetu političkih znanosti na koji je došao studirati, nije nam mogao ništa reći, budući da smo s njim razgovarali netom prije početka semestra, ali ostalim stvarima uglavnom je zadovoljan, što je zanimljivo budući da dolazi iz potpuno različite kulture.

Izdvojeni članak

Češki studentski par u Hrvatskoj na faksu jer su samo tu mogli studirati skupa

‘Hrvati su prijateljski raspoloženi i uvijek spremni pomoći’

Osim Rastusa, još nekoliko njegovih prijatelja iz Singapura došlo je studirati u Hrvatsku.

– Najveća razlika na koju sam naišao došavši u Zagreb je klima, a i ljudi, budući da dolazim iz Azije, govori Chow.

Simpatični Singapurac već se sprijateljio s dosta Hrvata, ali i stranih studenata. Za domaćine ima samo riječi hvale.

– Hrvati su prijateljski raspoloženi i uvijek spremni pomoći. Jednostavno se ne možeš izgubiti u Zagrebu, jer je vrlo lako naći domaćine koji će vas uputiti na željenu adresu, dojmovi su Rastusa Chowa.

Želimo mu da tako i ostane te da i nakon šest mjeseci zadrži ovako lijepe dojmove i podijeli ih sa sugrađanima u svojoj zemlji.

Copy link
Powered by Social Snap