Pretraga

Student Luka kojeg je neslavno tužio Boras: ‘Kad vas rektor tuži znači da radite nešto dobro’

A- A+

Prošli tjedan u medijima je kao bomba odjeknula vijest o tužbi zagrebačkog rektora Damira Borasa protiv Luke Kovača, studenta Hrvatskih studija, i to zbog izjave koju je dao za HINA-u o provali u studentske prostorije na Kampusu Borongaj. Prošlu srijedu, Boras je nakon 36 sati pod pritiskom javnosti povukao tužbu protiv Luke, a on je danas gostovao na N1 televiziji, zahvalio se svima na podršci i zaključio kako ‘tužba rektora znači da radite nešto dobro’.

Foto: Screenshot N1 | srednja.hr

Luka Kovač, student povijesti Hrvatskih studija prošli je tjedan dospio u fokus javnosti, nakon što je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras povukao potez bez presedana i na građanskom sudu tužio Luku zbog izjave koju je dao za HINA-u. Boras je tužbu, nakon 36 sati medijskog pritiska povukao, a Luka Kovač o prošlotjednoj situaciji danas je govorio za N1 televiziju.

Student Kovač: ‘Izjavu nisam povukao, hvala svima koji su me podržali’

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Prilikom gostovanja, Kovač je nosio majicu s natpisom inicijative Studenti govore s Hrvatskih studija, uz rečenicu ‘Nije točno da su studenti Hrvatskih studija u džihadu na rektorat’, za što su svojedobno bili optuženi u pamfletu zagrebačkog i splitskog sveučilišta ‘Universitas’.

Kovač je, gostujući na N1, zahvalio svima na podršci i rekao da se nije ispričao rektoru, što je on prvotno tražio kao uvjet za povlačenje tužbe.

– Izjavu nisam povukao, rektor je povukao tužbu nakon dva dana. Mislim da je na to najviše utjecala cijela populacija koja se ujedinila u osudi takvog jednog čina, rekao je Kovač i dodao da ostaje pri svojoj izjavi zbog koje ga je rektor tužio.

Kovač o kandidatu za rektora Bakiću: Podržat ćemo svakog novog rektora koji se prema studentima neće ponašati kao feudalni gospodar prema kmetovima

Rekao je kako ga tužba nije prepala, no smatra ju kulminacijom svega što se događa već godinu dana na Sveučilištu i Hrvatskim studijima, u prvom redu ističući ‘stalne pritiske’.

Izdvojeni članak

Iako je priča dobila svoj epilog, svi trebaju čuti razmišljanja dekana o tužbi protiv studenta: Nema ih puno

– Mislim da je glavni motiv tužbe način pritiska na studente koji govore o stvarima koje se događaju na Sveučilištu. Kad vas rektor tuži znači da radite nešto dobro, ustvrdio je i dodao da se tijekom cijele priče nije čuo niti s rektorom niti sa Sveučilištem, ni formalno ni neformalno.

Osvrnuo se i na Borasovog vjerojatnog protukandidata na predstojećim rektorskim izborima Damira Bakića s PMF-a.

– Bakić je bio jedan od rijetkih koji je rekao nešto na Senatu o ovome. Trebaju razmisliti za koga tamo sjede. Mi ćemo podržati svakog novog rektora koji se prema studentima neće ponašati kao feudalni gospodar prema kmetovima, rekao je Luka Kovač za N1.