Pretraga

Student PBF-a osnovao Klub bosanskih studenata i otkrio nam čime će se baviti

A- A+

Studenti koji dolaze studirati u gradove izvan mjesta prebivališta znaju koliko je to stresno, pogotovo ako u novom gradu ne poznaju nikoga. Kako bi si život na toj važnoj prekretnici barem malo olakšali, osnivaju razne zavičajne udruge i klubove, a posljednji takav, Klub Bosanskih studenata, osnovao je Ivan Kapetanović.

Izvor fotografije: Klub bosanskih studenata

Ivan Kapetanović dolazi iz Fojnice, malog gradića u središnjoj Bosni. Studira na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, daleko od doma, kao i brojni njegovi sugrađani. Kako bi se studenti poput njega što manje osjećali kao stranci u drugoj državi, Ivan je odlučio osnovati Klub bosanskih studenata.

Izdvojeni članak

[Pitaj Rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

Na ideju je došao kroz druženje s članovima ZKHS-a 

– Na ideju osnivanja Kluba sam došao tako sto sam kroz prijateljstvo i druženje sa studentima iz Hercegovine čuo za njihov Klub, Zavičajni klub Hercegovačkih studenata (ZKHS) i druge udruge studenata koje pozivaju studente na okupljanje iz mjesta koji dolaze, odnosno koje pozivaju na okupljanje studenata na pripadnost njihovog zavičaja i njihovih korijena, kaže nam Ivan.

Cilj mu je kaže, bio potaknuti studente na okupljanje, međusobno ih povezati i pružiti pomoć studentima iz Bosne koji studiraju u Zagrebu.

– Želim istaknuti da je prije svega jedan od glavnih ciljeva djelovanje na području interesa studentske populacije kada je u pitanju obrazovanje, znanost, kultura, šport, humanitarna djelatnost i slično. Kroz razne projekte o kojima smo već na samome početku razgovarali su organizirati kulturne i sportske aktivnosti gdje će nam u sklopu toga večer bosanskih studenata biti jedan od istaknutih projekata. Takav jedan projekt biti će namijenjen čitavoj studentskoj populaciji, ističe Ivan.

Izdvojeni članak

Bosanaci, Kosovari i Kinezi nakon domaćih učenika najbrojniji u našim srednjim školama

Interes studenata za članstvom u Klubu već sada postoji 

Klub je već na samom svom početku ostvario dobru suradnju sa srodnim udrugama, kao što je Udruga bosanskih Hrvata prsten i Zavičajni klub hercegovačkih studenata. Kaže Ivan, oni su im pružili svoju pomoć i podršku u osnivanju Kluba bosanskih studenata. 

– Kao predsjednik KBS-a ovim putem također najavljujem suradnju s takvim udrugama u svrhu zajedničkih aktivnosti i umrežavanja herceg-bosanskih studenata, rekao nam je Ivan. 

Od subote, kada je objavljena vijest da je Klub osnovan, kaže, dobio je puno poruka i poziva podrške, što ga čini sretnim i daje njemu, ali i ostatku predsjedništva udruge ogroman poticaj i motivaciju za daljnjim radom. Za kraj, Ivana smo upitali kako se zainteresirani mogu uključiti u aktivnosti Kluba bosanskih studenata, te postati članovi. 

– Brojni su me studenti pitali kako se učlaniti i se javiti. Posebno me raduje jako velika zainteresiranost i želja studenata da postanu dio ove priče. Predsjedništvo KBS-a sutra ima sastanke te se iskreno nadam da ćemo već sutra znati točan dan kada će biti učlanjenje i okupljanje studenata. O svemu ćemo zainteresirane obavijestiti preko društvenih mreža i Facebook stranice KBS-a, koja bi već od sutra trebala biti aktivna, kazao nam je za kraj Ivan.

Student PBF-a osnovao Klub bosanskih studenata i otkrio nam čime će se baviti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap