Pretraga

Student servis objavio oglas za posao, satnica 25 kuna, ispod minimalca: Pitali smo ih kako je to moguće

A- A+

Na stranicama Student servisa u Zagrebu osvanuo je oglas koji nas je poprilično iznenadio satnicom od 25 kn, što je manje od minimalne satnice. Riječ je o poslu postavljanja i rastavljanja scenske opreme, kojeg potražuje sam Studentski centar. Zanimalo nas je li riječ o pogrešci ili Studentski centar ima posebnu privilegiju zapošljavati studente ispod zakonske granice.

student servis

Ulaz u zagrebački Student servis
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Na stranicama Student servisa pojavio se oglas za pomoć pri postavljanju i rastavljanju scenske opreme i postavljenje jumbo plakata u Studentskom centru i SKUC-u. Studenti se za rad potražuju od 23. svibnja do 31. srpnja, a radno vrijeme je prema potrebi. Ovaj kratki oglas ipak je privukao našu pozornost zbog jedne informacije. Navedena je cijena sata od 25 kuna, što je znatno ispod minimalne propisane studentske satnice od 29 kuna i 30 lipa.

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

SC Zagreb dužan je ulagati u studentski standard: Od 78 milijuna, uložili tek 6, ne govore u što točno

Ljudska pogreška

Upitali Studentski centar je li stvarno riječ o satnici manjoj od zakonski propisane ili se dogodila pogreška. Brzo smo dobili odgovor od upravitelja Studentskog centra Mirka Bošnjaka, koji nam je proslijedio odgovor Mije Geljića, voditelja Student servisa koji je rekao da je riječ o pogrešci.

– Prilikom ručnog unosa navedenog oglasa dogodila se ljudska pogreška. Oglas se objavljuje na dva mjesta na našoj web stranici, na jednom je navedena ispravna, dogovorena cijena od 35,00 kn a na drugom pogrešna od 25,00 kn. Cijena satnice na oglasu je danas ispravljena, poručio je Geljić.

Student servis je brzo reagirao na naš upit i ispravio oglas, ali isti je oglas s pogrešnom satnicom na njihovim stranicama stajao od petka, 20. svibnja i ispravljena je tek kada smo ih mi ukazali na moguću pogrešku. No, pogreške se događaju svakome i utješno je znati da Student servis nije iznad zakona.

Izdvojeni članak

Zbunjujuć upit: Možete li shvatiti ima li ovaj ‘vječni student’ pravo na rad preko Student servisa?

Propisana minimalna satnica

Poslodavci studentima od 1. siječnja 2022. godine moraju isplaćivati minimalnu satnicu od 29,30 kuna. Iznos studentskog minimalca dobiva se tako što se minimalna bruto plaća dijeli sa 160. Nije moguće izdati ugovor na iznos manji od minimalnog, a za poslodavce koji u ugovoru prikažu lažne podatke o cijeni sata ili broju odrađenih sati predviđene su kazne.

– Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj naručitelj posla koji je pravna osoba te novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 kuna naručitelj posla koji je fizička osoba, a koji na ugovoru iskazuje neistinite podatke o neto cijeni sata posla, količini posla ili neistinito prikazuje podatke o broju sati izvršenoga rada izvođača, piše u Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

Student servis objavio oglas za posao, satnica 25 kuna, ispod minimalca: Pitali smo ih kako je to moguće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap