Pretraga

Student u otvorenom pismu ‘oprao’ splitski SC zbog ‘velike nepravde’ pri izboru novog loga

A- A+

Studentski centar u Splitu sredinom listopada raspisao je natječaj za kreiranje njihova novog loga, a sama provedba natječaja kao i pobjednički rad nisu naišli na pozitivne komentare. Marko Borota, student splitske Umjetničke akademije, uputio je otvoreno pismo SC-u u kojemu je osudio ‘veliku nepravdu’ koju je Centar nanio ovim netransparentnim izborom. Treba i istaknuti da je izabrani novi logo, čija je autorica nagrađena s 2.000 kuna, skoro identičan starom vizualu kojeg još uvijek koristi splitski Studentski centar, a ni ostali studenti nisu zadovoljni dizajnom.

studentski.hr/ autorica: Marina Dobra [Pobjednički rad]

Odbor Studentskog centra u Splitu u suradnji sa Studentskim.hr 15. listopada pokrenuo je natječaj za kreiranje novog vizualnog identiteta splitskom SC-u. Natječaj je završio 17. studenoga, a među 500 prijavljenih radova, odabran je pobjednički logo koji je skoro identičan starom vizualu kojeg SC u Splitu još uvijek koristi.

No cijeli natječaj kao i izbor nije pokupio pozitivne kritike. A jedan od sudionika natjecanja, student Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu na diplomskom studiju Tipografija (Dizajn u novim medijima) Marko Borota, odlučio je javno iskazati svoje nezadovoljstvo. Poslao je redakciji pogledaj.to otvoreno pismo u kojem reagira na ‘veliku nepravdu’ koju je SC učinio te na netransparentan izbor novog loga. Njegove riječi upućene su SCST-u, a mi ih prenosimo u cijelosti:

Izdvojeni članak

Splitski studenti dobivaju novu menzu u ovoj akademskoj godini

Poštovani,


kao korisnik usluga Studentskog centra Split te kao student Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu na diplomskom studiju Tipografija (Dizajn u novim medijima) osjetio sam se pozvanim reagirati na rezultate natječaja za novi zaštitni znak Studentskog centra Split. Odmah ću naglasiti da sam jedan od sudionika natječaja i smatram da ste odabirom pobjedničkog znaka studentice Marine Dobre učinili veliku nepravdu prema svima koji su potrošili svoje vrijeme da bi možda osvojili tih ‘visokih’ 2.000 kn.

Unatoč tome to nije glavni razlog što vam pišem ovaj mail. Reagiram jer me sram što studiram na sveučilištu koje godinama ignorira struku na svim razinama. Ne samo da je ovakva provedba natječaja, gdje se od peteročlane komisije zna samo ime ravnateljice Gordane Raos, dipl. iur., sramotna i netransparentna, već je uvreda svim studentima koji se na tom istom sveučilištu školuju da bi kasnije bili dio dizajnerske struke. Sama činjenica da na sveučilištu postoji studij Dizajna vizualnih komunikacija govori o tome koliko vi kao djelatnici Studentskog centra uopće poznajete okruženje u kojem radite i studente za koje biste trebali raditi.

Stari logo Studentskog centra u Splitu

Bilo bi vrlo zanimljivo saznati koji je bio organizacijski proces: od razmatranja potrebe za novim zaštitnim znakom do realizacije natječaja. Možda najzanimljiviji odgovori bi bili na pitanja: koji su bili kriteriji za biranje članove komisije i kako su se određivali kriteriji natječaja? Jeste li pokušali saznati imena profesora i mentora koji predaju na tom odsjeku i što oni znače za dizajnersku struku u Hrvatskoj i šire? Jeste li uopće pokušali doći do podataka o količini studenata pri odsjeku za Dizajn vizualnih komunikacija i Dizajn novih medija?

Jeste li se zapitali zašto su ti isti studenti upisali baš taj studij? Pretpostavljam da su to upisali u nadi da će im se pružiti prilika da obavljaju poslove za koje su školovani, a ne zato da bi te iste poslove obavljali studenti računarstva, predškolskog odgoja, ekonomije, medicine, arhitekture, kineziologije i dr., ali isto tako ni studenti kiparstva, likovne kulture, glume ili ostalih smjerova na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Izdvojeni članak

Studenti napokon odlučili kako će se zvati najveći splitski dom

Ako ipak mislite da je to u redu, onda bi trebali pokrenuti zahtjev za zatvaranje studija dizajna jer očito te poslove jednako dobro mogu obavljati budući menadžeri i kirurzi. Zašto trošiti toliki novac na obrazovanje jedne struke koja je po vašim kriterijima očito nepotrebna? Bolje vam je uložiti taj isti novac za postavljanje signalizacije novog doma na kampusu. Eh, zaboravih da ste taj posao već obavili. Pretpostavljam da je istraživanje, dizajn i izvedbu odradio apsolvent pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo dok je natječajni rad (ako ga je i bilo) opet odabrala ravnateljica potpomognuta savjetima uvijek prisutne fantomske peteročlane komisije.

U trenutku pisanja ovog maila, rezultati anketnog pitanja na internet stranici studentski.hr (s kojim u suradnji ste i pokrenuli ovaj natječaj) koje glasi: “Sviđa li vam se novi logo splitskog SC-a?”, su bili – 59% NE i 41% DA. Na žalost ne postoji i informacija koliko je ljudi glasalo, ali nadam se da vam to ipak nešto govori.

U nadi da ćete mi dati bar neke razloge za vaše gore spomenute postupke
srdačno vas pozdravlja,

Marko Borota.

studentski.hr/ autorica: Ivana Bačenek [Drugoplasirani rad]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap