Pretraga

Studenti brucošima na šaljiv način približili što ih čeka na prvoj godini faksa

A- A+

Dolazak na fakultet za mnoge je brucoše vrlo stresna faza, a savjeti starijih kolega u prvim mjesecima mogu vam biti vrlo važni kako bi izbjegli ponavljanje prve godine. Zato su članovi Studentskog zbora Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu odlučili napraviti ‘Brucošuru arhitekturu’, koja na vrlo duhovit i zabavan način otkriva sve tajne AF-a.

S dosta stvari koje je Studentski zbor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu opisao u ‘Brucošuri Arhitekturi’ mogu se lako poistovjetiti i studenti s ostalih zagrebačkih fakulteta pa će vam biti zanimljivo pročitati njihove savjete, koje su na duhovit način pripremili za svoje nove kolege.

Tekstovi iz brošure, kao što su ‘Amputacije i sanacije’, ‘Imaš brate 2 kune’ ili ‘Prvi pad’ zabavit će vas, kvalitetno informirati, a neke i utješiti. U članku prenosimo neke najzanimljivije dijelove brošure pa uživajte.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Luda zabava na rasprodanom tulumu Arhitekture

Prvi pad

Iako ste trenutno jako sretni i uzbuđeni zbog dolaska na fakultet, to neće uvijek biti tako. Stres je na Arhitektonskom fakultetu već godinama normalna stvar i da će veliki dio vas kad-tad pokleknuti pod tim teretom, no nemojte da vas to slomi.

Činjenica je da se padovi događaju i da na to trebate biti spremni. Najveći dio ovog upozorenja zapravo se odnosi na to da i vlastitu okolinu (čitaj: roditelje, bake i sl.) treba pripremiti na isto. Na kraju krajeva, ne očajavajte, sustav nije pošten ni objektivan, uvijek se mijenja i poneke (čitaj: sve) generacije ispaštaju jer postaju pokusni kunići. Kad sve ode k vragu, a otići će, znajte da nije kraj svijeta i da vam još uvijek ostaje vlastita ljepota kao sredstvo uspjeha u životu.

Ok, ali ozbiljno, nema smisla živcirat se oko takvih stvari. Ekipa koja ponavlja je najčešće zabavna, neće vam biti dosadno.

Odjavljujete ispite na vrijeme. ISVU, tj. Studomat je vrlo egzaktan sistem kod kojeg nema molbi i izvlačenja. Nemojte gubiti pravo studiranja samo zato što se četiri puta niste pojavili na ispitu.

Izdvojeni članak

Studentica arhitekture u SAD-u: Ogromnu razliku čine motivirani profesori

Amputacije i sanacije

Svakome se dogodi neočekivan susret sa skalpelom, stoga je potrebno znati nekoliko stvari. Amputirani dijelovi jagodica mogu se vratiti na staro mjesto, pazi da je ne staviš naopako jer se neće primiti kako treba. Ozljede tetiva na prstima su ozbiljne i onemogućuju pokretanje prsta. Uvijek je dobro imati sterilne komprese za zaustavljanje krvarenja.

Flaster pomaže kod manjih ozljeda, za veće preporučamo maramice i izolirku kako bi se nesmetano nastavio rad. Ako se bojite krvi, a ista lipti okolo, pokušajte se smiriti dubokim disanjem. U slučaju da padate u nesvijest učiniti to što bučnije kako bi susjedi čuli i pozvali hitnu.

Kod dubljih ozljeda i amputacija uputno je otići na hitnu po antitetanus i na pregled. Ne očajavaj, proći će dok budeš diplomirao!

P.S. Ni pršut se ne reže prema ruci koja ga drži, nego od nje. Primjeni isto na papir, ljepenu, balzu, štagod.

Vokabular

Razrada, dorada, potencijal, donesi sutra, ima potencijala, ovo ti je neuredno, gnjusno, nevaljaaaa, razmisli malo o ovome, a gdje su vam makete, koncept, triatlon, ovo nije trebalo kotirati, skice, možda bi trebao upisati menadžment, a kako se to čisti, vi ste svi idioti per excelence, konzola, momenti, siiile, trenje, torzija, probodište pravca k s ravninom pi, ravnina pi I, pi I i pi 2, sutražnice, priležnice, konturne točke, kupole, kolega to ne može tako, vrataaaaa, eno vam tamo kovačić sam, power yoga, žlijeb, dileri mobitela, jahanje, upaljač, žileti, XPS, EPS, ljepenka, ljepilo, termokatar, bijeli strop, fert, pljesnivi strop, vjetrobran.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Studenti Arhitekture pokazali svoje ideje uređenja prostora oko zgrade fakulteta

Safta sira

Zaboravite sve što su vam ikada pričali o hrani, rokovima trajanja, ljubaznosti osoblja i uređenju interijera. Odeon, naš moćni restoran u podrumu zgrade, davno se usprotivio tim ustajalim normama. Generacije zadovoljnih studenata prehranjene su na nepropisanim dozama safta i sira, mesnim okruglicama tajne recepture i smežuranim jabukama. Pa ipak, prava tajna njihova uspjeha leži u osoblju.

Odmah na ulazu dočekat će vas teta umjetničkog imena Delfi, koja će vam altruistički udijeliti safta uz salatu s mirisom tune, sira uz pomfrit i majoneze uz ajvar. Bude tu i oslića s ničim, salate od mrkve, juhe s ekstra dozom soli, sušene cikle, birate između umaka ‘kao bešamel’ i ‘kao crveni’…

Plaćate kod tete od frižidera. Ona vam se uvijek nasmiješi i čudno vas gleda ako ne uzmete nešto za popit. Inače, ona ima i dobar izbor hrane. Tu čete naći razne vrste sokova i zapakiranih proizvoda(!). Salvete, ako ih ima, stoje odma na početku, kod tete Delfi. U zadnje vrijeme primijećene su i čačkalice na stolu na koji odlažete tacne. Kada sjednete za stol, obratite pažnju na sjajne vizure koje vam se pružaju na zapadno dvorište.

Tu ćete naučiti sve o slojevima zida, žbuci i najnovijim metodama zaštite prolaznika od padajućih dijelova zgrade. Sve u svemu, Odeon pomiče granice, on postavlja nove standarde i podiže nivo studentske prehrane na neviđenu razinu.

Ostale tekstove, informacije i zafrkancije pronađite u brošurama na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap