Pretraga

Studenti će uz svijeće i lampione pokopati svoj ‘preminuli standard’

A- A+

Iako je izgledalo da su studenti, nakon početne buke, postupno prihvatili nove cijene u menzama, inicijativa Studenti nisu smokve će se pobrinuti da se ipak iskaže negodovanje ove ranjive skupine društva. Naime 29. listopada u 21 sat unutar kompleksa Stjepan Radić će se održati mirni prosvjed na kojem će se simbolično zapaliti svijeće za ‘preminuli studentski standard’, ali i navesti ukupno osam zahtjeva, čije će ispunjenje tražiti od nadležnih. Za sada je putem Facebooka više oko 400 ljudi potvrdilo sudjelovanje.

Foto: Facebook

Kako poskupljenja prehrane u menzama ne bi prošla bez ikakvog otpora, pobrinut će se inicijativa Studenti nisu smokve. Naime oni 29. listopada (utorak) u 21 sat, unutar kompleksa Stjepan Radić organiziraju mirni prosvjed, na kojem će se simbolično sahraniti ‘preminuli studentski standard‘. Uz ovu ceremoniju, istaknut će se i sedam zahtjeva studenata upućenih nadležnima.

Izdvojeni članak

Nikad nije kasno: Studenti će ipak prosvjedovati zbog novih cijena prehrane

Priredit će se atmosfera slična sprovodskoj

Od sudionika prosvjeda, kojih se samo na Facebooku najavilo 400-njak, očekuje se da dođu s lampionima i svijećama te da ne buče nego da prirede ‘mir i tišinu kakva dolikuje sprovodu’.

Već je trebala biti održana jedna demonstrativna akcija pod nazivom ‘Dajte nam kolače’ no na kraju nije uspjela, zbog kako navode iz same inicijative Studenti nisu smokve ishitrenosti i nekoordiniranosti.

– Ovaj put smo uzeli vremena, svi zajedno sjeli za stol i dogovorili konkretne akcije te uključili puno veći broj zainteresiranih studenata nego je to bio slučaj prvi put, rekli su nam.

Smatraju da su ovo pitanja od vitalnog interesa za svakog studenta te da će stoga i biti široka podrška prosvjedu.

Izdvojeni članak

Priopćenje Studentskog zbora iz Zagreba: Složili smo se s povećanjem cijena, jer dosadašnje više nisu održive

Sedam zahtjeva upućenih nadležnima

Osim simboličnog pokapanja studentskog standarda, na prosvjedu će se istaknuti i osam zahtjeva upućenih nadležnima koji se isključivo tiču cijena prehrane i smještaja.

1. Povećanje mjesečne razine subvencije na studentskim iksicama

2. Ukidanje tjednog i vraćanje mjesečnog obračuna subvencije

3. Vraćanje određenog dijela jela po izboru koje studenti najčešće konzumiraju sa subvencije 50 posto na subvenciju 71,24 posto

4. Subvencioniranje mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak sa 71,24 posto, a ne 50 posto

5. Uvođenje menija za doručak

6. Povećanje kvalitete života u studentskim domovima

7. Zadržavanje postojećih cijena studentskog smještaja dok god se uvjeti života vidljivo ne poboljšaju

Studenti će uz svijeće i lampione pokopati svoj ‘preminuli standard’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap