Pretraga

Studenti FSB-a u Udruzi mehatroničara nižu zavidne uspjehe

A- A+

Na Smotri Sveučilišta svima je za oko zapeo štand Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje su studenti, između ostalih projekata, pokazali svoj Samobalansirajući mobilni motor –  Tilter. Od Udruge mehatroničara, koju su prošle godine osnovala tri studenta ovog fakulteta, odlučili smo saznati koje su nagrade pokupili zahvaljujući Tilteru, koliko je članova u udruzi te nešto više o globalnom projektu Zemlja – Voda – Zrak.

Udrugu mehatroničara su prošle godine osnovali studenti pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje: Tomislav Slavina, Tomislav Tomašić i Andrea Demetlika.

Razgovarali smo s predsjednikom UM-a, Anđelom Živaljem koji nam je objasnio zašto su na Smotri predstavili baš te projekte, koliko su nagrada do sad osvojili, koji su ciljevi Udruge te kako postati njenim članom.

Izdvojeni članak

Počinje smotra Sveučilišta u Zagrebu


Tilter oduševio sve posjetitelje Smotre

Brojni posjetitelji Smotre bili su oduševljeni Samobalansirajućim mobilnim robotom – Tilterom na kojem su, 2010. godine, radili Tomislav Tomašić i Andrea Demetlika. Studenti su za ovaj projekt dobili Rektorovu nagradu i Dekanovu nagradu za posebna dostignuća i promicanje ugleda fakulteta.

– Ova dva projekta smo izabrali za smotru zbog toga što mislimo da su najprivlačniji i najzanimljiviji kako srednjoškolcima, tako i studentima, profesorima te ljudima iz gospodarstva, napisao nam je predsjednik Udruge Živalj.

Tilter se sastoji od dva kotača te je takve konstrukcije da je sam po sebi nestabilan pa teži prevrtanju oko osi rotacije kotača. Djelovanjem motora robot se pokreće u odgovarajući smjer i time vraća u uspravni položaj. Uz to je napravljena aplikacija za mobitel kojom se upravlja robotom.

Zemlja – Voda – Zrak

– Trenutno je u tijeku jedan globalni projekt na državnoj razini koji će trajati cijelu akademsku godinu, a možda i duže. Radi se o projektu ZVZ (Zemlja – Voda – Zrak) gdje se projekti Samobalansirajući mobilni robot -Tilter, Daljinski upravljana ronilica – NautilusUM te Autonomna bespilotna letjelica – FSBcopter prezentiraju po srednjim školama diljem Lijepe nađe kako bi se inspiriralo i potaknulo naše učenike da upisuju fakultete tehničke struke jer će upravo ti mladi ljudi u budućnosti biti pokretači razvoja hrvatskog gospodarstva, istaknuo je Živalj.

Nadodao je kako su u pripremi i sljedeći projekti: Meteorološka stanica, Šestonožni biomimetički robot – Hexapod, Elektronički upravljan Otto motor i Stimulirajuća narukvica.

udrugamehatronicara.hr

Ciljevi UM-a

Predsjednik Udruge mehatroničara je objasnio kako članom udruge može postati svatko tko se želi uključiti u rad iste na bilo koji način, bilo kroz projekte, edukativna predavanja ili slične stvari.

Ono što UM želi postići je omogućiti mladim ljudima učenje o novim tehnologijama i razvitak vještina kroz zabavu i rad na na projektima tehničke prirode, promicanje mehatronike i robotike među studentima i općenito u Hrvatskoj, jačanje suradnje između studenata na smjeru ‘Mehatronika i robotika’ kroz organizirano druženje, posjete poduzećima, izlete, bolja organizacija studentske prakse, kroz suradnju s firmama i profesorima na smjeru, suradnja sa ostalim sličnim Hrvatskim i međunarodnim udrugama studenata.

Zahvaljujući dosadašnji projektima, studenti i članovi UM.a su osvojili brojne nagrade:

  • Zlatno odličje i glavna nagrada za najbolju inovaciju u području robotike na 15. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva Arhimed u Moskv

  • Zlatno odličje na 36. Hrvatskom salonu inovacija ‘Inova‘ s međunarodnim sudjelovanjem u Zagrebu

  • Zlatno odličje na ‘Inova mladi’ u Zagrebu

Više informacija o Smotri Sveučilišta pogledajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap