Pretraga

Studenti Geotehničkog fakulteta na Visu pomogli majci s djecom u čišćenju najljepše europske plaže

A- A+

Studenti i profesori Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu borave na otoku Visu na skupu ‘Dobra energija dolazi na Vis’.  Tamo razmjenjuju iskustva o raznim okolišnim, klimatskim, društvenim i političkim izazovima i pridonose održivom razvoju otoka Visa. Njihovo putovanje preraslo je u praksu na licu mjesta, kada su naišli na neočekivan prizor – majka s dvoje djece na plaži Stiniva, jednoj od najljepših europskih plaža, prikupila je čak 40 vreća otpada. Pridružili su se u čišćenju Stinive i ostalih viških plaža, s kojim su nastavili i danas.

Smeće na plaži Stiniva na Visu | Foto: FB Robert Pašičko

Studenti i profesori Geotehničkog fakulteta prije nekoliko dana otputovali su na otok Vis kako bi sudjelovali na 4-dnevnom skupu ‘Dobra energija dolazi na Vis’, čiji su suorganizatori i gdje pridonose održivom razvoju otoka Visa. Podijeljeni su u timove, rade na prijedlogu mjera za korištenje solarne energije, energetsku učinkovitost, zeleni prijevoz, prilagodbu na klimatske promjene (što znači očekivani porast mora?), teme gospodarenja otpadom i zaštitu voda.

S profesorom se pridružili čišćenju najljepše europske plaže

Promjenu u društvu i doprinos održivom razvoju otoka Visa studenti i profesori su neočekivano u praksi donijeli nakon što su na plaži Stiniva, proglašenoj najljepšom europskom plažom prije dvije godine, ugledali uznemirujuć prizor.

Kako je profesor Robert Pašičko napisao u Facebook postu koji je ubrzo postao viralan, ugledali su majku s dvoje djece kako na Stinivi skuplja smeće te kako ga je spakirala u 40 punih vreća.

– Pomogli smo, ali ima bar još 10-20 vreća kad bi i sitno smeće skupljali. Uz debile koji sanjaju bušenje Jadrana i elektrane na ugljen, fali masa pozitivaca da se ne pretvorimo u smetlište, i da ne ovisi sve o mami s dvije klinke, napisao je profesor s Geotehničkog fakulteta.

Popričali smo danas s profesorom koji nam je kazao kako briga o okolišu ne može biti samo intelektualna.

– Profesori i studenti potaknuli su skretanje pozornosti javnosti na problem onečišćenih plaža od otpada, mahom plastike. U slobodno vrijeme organiziramo se i čistimo plaže – koje su teško onečišćene kako plutajućim otpadom koji dolazi jugom iz Albanije, Grčke; tako i od nesavjesnih posjetitelja plaža, priča nam profesor Pašičko s Geotehničkog fakulteta koji je sa studentima i danas nastavio čišćenje viških plaža.

Istaknuo je kako problem plastike u moru postaje jedan od najvećih okolišnih problema današnjice – u što su se oni sami mogli uvjeriti pokušavajući očistiti plaže.

Kada osobni problem postane društveni:  ‘Posebno užasava medicinski otpad – epruvete s krvlju i iglama’

– Posebno užasava medicinski otpad – epruvete s krvlju i iglama. Skupo zbrinjavanje medicinskog otpada često znači da ga se nesavjesni pojedinci ili kompanije rješavaju bacanjem u more – i time osobni problem postane društveni. Gotovo je nemoguće pokupiti sve te sitne komadiće stiropora koji na kraju često završe u želucu riba ili ptica, prenio nam je profesor stanje s viškog terena i upozorio da u Pacifiku postoji veliki plutajući otok plastike, dva metra dubok i danas površine dvije Francuske.

Zaključio je kako problemi zaštite okoliša postaju sve značajniji te da su sve veće potrebe za stručnjacima koji će znati predložiti i provesti projekte koji gradove, otoke i sela pretvaraju u energetski neovisne, s minimalnim otpadom te održivo uklopljenim u okoliš.

U sklopu #DobraEnergijaNaVisu, ovi su studenti i profesori svakako doprinijeli isticanju sve većih problema zagađenja okoliša pa tako i jedne od najpoznatijih i svakako najljepših plaža na hrvatskom Jadranu.

Pogledajte fotogaleriju s akcije čišćenja plaža na Visu: