Pretraga

Studenti iz susjedstva traže 30% manje školarine: Online nastavom nismo dobili ono što smo platili

Studenti iz Srbije, predvođeni timom ‘Kreni – promjeni’ te uz podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, pokrenuli su online peticiju kojom traže smanjenje školarina za 30 posto u idućoj akademskoj godini. Napominju kako je školarine već smanjilo 85 svjetskih sveučilišta.

pixabay.com

– Imajući u vidu probleme s kojima su se susretali studenti tijekom ove akademske godine, adaptacija na online predavanja ili kao što je većinom i slučaj – potpuni izostanak predavanja, nemogućnost održavanja vježbi, konfuzna realizacija ispitnih rokova, činjenica je da studenti nisu dobili kvalitetu studiranja koju su platili.

Stoji tako u peticiji koju je dosad potpisalo skoro 1.500 srbijanskih studenata.

Online peticija, koju je pokrenuo tim ‘Kreni-promjeni’, upućena je ministru znanosti, obrazovanja i tehnološkog razvoja Mladenu Sarčeviću, ali i rektorima tamošnjih javnih sveučilišta.

Kvaliteta nastave drastično je pala

– Akademska budućnost mnogih studenata tijekom ove krize dovedena je u pitanje, uslijed teške materijalne situacije ali i nemogućnosti da radnim angažiranjem uzdržavaju sebe tijekom studiranja, pišu studenti.

Napominju kako su proteklih godina na većini fakulteta bila vidljiva poskupljenja školarina, a studenti su ta poskupljenja prihvatili sa željom da kvaliteta obrazovanja raste proporcionalno s cijenom.

Međutim, napominju kako se kvaliteta nastave za vrijeme lockdowna drastično smanjila.

– Evidentno je da mnogi studenti nisu bili u prilici pohađati predavanja i vježbe tijekom ljetnog semestra, fakulteti su bili zatvoreni, a naredna godina je također dovedena u pitanje pa se i dalje ne zna u kojoj formi i hoće li se održavati predavanja i ispiti u novoj akademskoj godini, kažu.

‘Ne tražimo milostinju’

Ističu kako svojim zahtjevnom ne traže milostinju.

– Studenti nisu dobili ono što su platili: fakulteti tijekom ljetnog semestra nisu radili, a troškovi održavanja zgrada fakulteta i komunalija su znatno manji. Ovo je zahtjev za fer i poštenom cijenom. Također, važno je naglasiti da mnogi studenti svoje studije financiraju svojim radom, a svjedoci smo velike krize koja je pogodila mnoge gospodarske sektore, ističu u zahtjevu.

Upozoravaju i kako će mnogi zbog svog materijalnog stanja biti onemogućeni nastaviti studij te se nadaju da bi smanjenje školarina nekim studentima pružilo priliku da se ipak izbore za svoju akademsku budućnost.

 

Studenti iz susjedstva traže 30% manje školarine: Online nastavom nismo dobili ono što smo platili
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap