Pretraga

Studenti još od 13. stoljeća iskorištavaju roditelje za pokrivanje troškova života

A- A+

Studentski život bio je skup i u srednjem vijeku, a roditelji su i prije više od 800 godina bili glavni izvor financija za materijale i pribor, ali i zabave, najvažniji način za stjecanje prijatelja i poznanika koji mogu pomoći u budućnosti. Prema starim pismima studenata iz Francuske i Oxforda, već tada su mladi znali kako izvući još novaca.

www.timeshighereducation.co.uk

Pisma stara po nekoliko stotina godina objavljena u knjizi ‘The Life of Medieval Students as Illustrated by their Letters’ pokazuju kako su se snalazili mladi u novim gradovima tijekom svog obrazovanja.

Posebno su nam zanimljiva dva primjerka u kojima se može vidjeti da je i prije više od 800 godina važan problem bio nedostatak novaca pa su mladi jedva uspjeli realizirati sve svoje interese.

Student s poznatog Sveučilišta u Oxfordu i braća iz Francuske u svojim pismima odmah na početku taktički ističu svoje dosadašnje uspjehe pa tek nakon toga navode zapravo pravi motiv njihovog javljanja kući, objavljeno je na www.independent.co.uk.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Nevjerojatne situacije iz prošlosti zabilježene fotoaparatom

Student u pismu iz 1220. godine traži dodatne novce za zabavu

U spomenutoj knjizi prenose cijelo pismo britanskog studenta iz 1220. godine  te ističu kako je ono napisano na neobično lošem latinskom.

Mladić objašnjava kako je bio vrlo marljiv te da mu na putu do promocije nedostaju još jedino financijska sredstva, jer je potrošio sve što su mu roditelji zadnji put poslali. Grad Oxford za njega je bio vrlo skup te mu je trebalo puno novaca kako bi pokrio sve osnovne troškove života, ali i da si može priuštiti neke stvari koje u pismu ne može spominjati.

Na kraju je naveo i zanimljivu izreku s kojom je htio istaknuti da bez plesa, alkohola i muzike odrastanje nije potpuno. Zato mu je vjerojatno latinski i slab, s obzirom na to da je svoje vrijeme uglavnom trošio na povezivanje sa svojim budućim poslodavcima, danas jednoj od najvažnijih aktivnosti u poslovnom svijetu, popularno nazvanom ‘networking’.

Izdvojeni članak

Najpoznatija hrvatska spisateljica više je voljela školu nego li vlastiti dom

Skupi radni stol i materijal za učenje

Simpatična su i braća iz 12. stoljeća, koja su svoj fakultet upisali u francuskom gradiću Orléans. U obraćanju svojim roditeljima odmah na početku su naveli kako su zadovoljni okruženjem i situacijom u novom mjestu te da su se maksimalno posvetili učenju.

Tek nakon što su objasnili koliko su marljivi te podsjetili na mudre riječi starorimskog povjesničara Cato, prema kojem je znanje od velike vrijednosti, istaknuli su kako su im potrebni novci da si mogu kupiti stol i pergament za pisanje.

Jesu li stvarno isključivo za fakultet iskoristili sve novce koje su im poslali roditelji znate i sami, a ova i ostala pisma iz knjige, prema kojima se može vidjeti kako je izgledao studentski život u srednjem vijeku, možete pročitati na stranici archive.org.

Studenti još od 13. stoljeća iskorištavaju roditelje za pokrivanje troškova života
Share via
Copy link
Powered by Social Snap