Pretraga

Studenti kao ilegalni podstanari: ‘Ne bojimo se inspekcije jer znamo kako ćemo s njom izaći na kraj’

A- A+

Prema istraživanju koje je proveo Eurostudent prije dvije godine, skoro trećina studenata živi u iznajmljenim stanovima. Međutim, veliki broj stanodavaca prilikom iznajmljivanja krova nad glavom sa studentima ne sklapa ugovor te se na taj način oslobode plaćanja poreza. U tijeku je stroža kontrola najma stanova na crno zbog čega smo odlučili provjeriti sa studentima što misle o tom tipu kršenja zakona te šteti koju prouzroče državnom proračunu. Također smo doznali njihovo mišljenje o uspješnosti inspekcijskih provjera s obzirom da će se mnogi izvlačiti onim ‘tu sam privremeno kod rođaka u stanu’.

Za vrijeme stjecanja fakultetske naobrazbe većina studenata živi pod roditeljskim krovom, a onima koji ne ostvare pravo na smještaj u nekom od domova ili nemaju vlastiti smještaj, preostaje najam stana. Prema istraživanju koje je Eurostudent proveo prije dvije godine, čak je trećina madih ljudi za vrijeme studija ujedno i podstanar. Međutim, najčešće se radi o najmu na crno jer stanodavci ne žele skalapati ugovor kako bi izbjegli plaćanje poreza. S obzirom da se na taj način uvelike šteti državnom proračunu, kako piše Večernji list, porezni inspektori su krenuli u lov na ilegalne podstanare pri čemu će se morat suočiti s čak 144 tisuće najmodavaca.

Izdvojeni članak

Podstanar iz noćne more: Učiteljica mu iznajmila stan u koji tri godine ne može ući, a mladić ne plaća režije ni stanarinu

S obzirom da tek svaki deseti Hrvat prijavi svoje podstanare, doznali smo od nekoliko studenata koji žive na crno zbog čega nisu sklopili ugovor o najmu. Osim spomenutoga, iskazali su i svoje nepovjerenje u uspješnost inspekcijskih provjera te obrazložili svoj pesimističan stav.

‘Neki standavci prave lažne papire o prijavi’

– Nisam bila prijavljena u stanu u kojem sam živjela skoro dvije godine, niti je to gazdarica ponudila jer se njima ne da plaćati porez. Isto tako sklapanje ugovora o najmu smatraju nepotrebnom tlakom, mada poznajem stanodavce koji su pravili lažne papire i lagali studente da su ih prijavili, rekla nam je studentica koja je na Trešnjevci nešto manje od dvije godine živjela kao ‘ilegalni podstanar’.

Što se tiče pooštrenih inspekcijskih provjera, izjavila je kako se ne radi o jednostavnom poslu. Tvrdi da će se mnogi studenti kojima kontrola pokuca na vrata poslužiti izgovorima da su u tom stanu kod rođaka kojem ne plaćaju najam ili privremeno dok ne nađu nešto trajno.

Izdvojeni članak

Najčudniji stanodavci koje su sreli studenti po Hrvatskoj

Izbjegavaju prijave zbog viših cijena najma

– Kad sam odlučio unajmiti stan koji sam našao preko oglasa, čovjek mi je dao ponudu – ili da ne potpisujemo nikakav ugovor po čemu bi mjesečni iznos bio 2 500 kuna, ili da me prijavi, ali u tom slučaju moram plaćati 300 kuna više. Naravno da sam pristao na prvu opciju te smo potpisali rukopisni ugovor u kojemu smo samo naveli uvjete stanovanja, to jest koliki je polog, vremenski rok najave za iseljenje i slične detalje, rekao nam je student četvrte godine koji se još uvijek nalazi u tom stanu.

Na upit što bi napravio da na pragu ugleda inspektore, mrtvo hladno je rekao kako bi im samo objasnio da živi u stanu od bratića ili sestrične te da od njegova boravka u džep ne dobivaju ni kune.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap