Pretraga

Studenti na edukaciji kako bolje kontrolirati kvalitetu usluge studentskih restorana

A- A+

Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata održalo je edukaciju ‘Studenti – kontrolori kvalitete usluge studentskih restorana’. Sve se odvija u sklopu reforme subvencionirane studentske prehrane, a cilj same edukacije je, kako kažu organizatori, uvesti studente u proces kontrole studentskog standarda.

Foto: Dražen Matiček/srednja.hr

Izdvojeni članak

Svjetsko čudo iz zagrebačke menze

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 25. svibnja je održana edukacija „Studenti – kontrolori kvalitete usluge studentskih restorana“ s ciljem, kako kaže Mirko Bošnjak, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata, da se studente nauči kako diskretno prepoznati eventualne greške u sustavu, ali i osnaživanja lokalnih povjerenstava. 

– Polazište je da se ne može napraviti dobra strategija provjere kvalitete usluga studentskih restorana bez studenata, dodao je Bošnjak.

Izdvojeni članak

Menza u Gradu Otočcu – neželjena i neisplativa

Reforma subvencionirane studentske prehrane

Cijela je priča dio reforme subvencionirane studentske prehrane koja je, između ostalog, rezultirala i donošenjem novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata u rujnu 2013. godine, koji je i predvidio osnivanje gore spomenutih povjerenstava. 

– Reforma je imala za cilj racionalizirati sustav i smanjiti neizravne potpore svim studentima kako bi se povećale izravne potpore ranjivim skupinama studenata, rekla je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje. 

Tako se, kako navodi Beljo Lučić, studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa za 34 milijuna kuna povećao iznos sredstava za stipendije u 2015. u odnosu na 2013. godinu te je ove godine dodijeljeno 5200 stipendija. Usto, studentima iz poplavljenih područja tijekom 2014. i 2015. godine isplaćeno je dodatnih 2 milijuna kuna jednokratnih pomoći u iznosu od 10.000 kuna po studentu te se studentima s invaliditetom povećala subvencija za prijevoz s pet na 10 tisuća kuna.

Izdvojeni članak

[FOTO] U koprivničkoj menzi se poslužuju i žohari!

Novi restorani i domovi

Osim spomenutog, Beljo Lučić je istaknula kako je MZOS osigurao, ili već uložio, sredstva u opremanje novih studentskih restorana te ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane. Tako su otvoreni restorani u Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Šibeniku Bjelovaru, Virovitici, Zaprešiću i Petrinji, a u planu je i otvaranje studentskog doma i restorana u Puli te menze na Šumarskom/Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Uz pulske, osigurana su sredstava i za nove smještajne kapacitete u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Čakovcu, obnovu postojećih, uglavnom u Zagrebu te više od 50 milijuna eura za stipendije studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studente koji se odluče za studij u STEM području do 2020. godine. 

– Cilj je studente uvesti u proces kontrole studentskog standarda i na taj način podignuti razinu kvalitete, rekao je Toni Ganjto, predstavnik studenata u Nacionalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane studenata. 

Pa zašto se ne uključiti odmah? Trenutno se na javnoj raspravi nalazi Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje koja traje do 28. svibnja.

Copy link
Powered by Social Snap