Pretraga

Studenti na osječkoj Ekonomiji odojcima i janjcima kupovali dvojke

A- A+

Afera Indeks prošle je godine uzdrmala osječki Ekonomski fakultet te je uhićeno 39 profesora i studenata optuženih za kupo-prodaju ispita. Kako istražitelji vjeruju, studenti su dvojke plaćali odojcima i janjcima. Brojka je u međuvremenu narasla na 41 osumnjičenika, među kojima se nalazi sedam sadašnjih i bivših profesora te jedan asistent. Izuzev mesa, u USKOK-u smatraju da su studenti svoje prolaze plaćali i s 1800 kuna te su se na ispitima pojavljivali 20-ak minuta i predavali prazne papire.

Vrata USKOK-a prošle su se godine u travnju jedva zatvorila od osumnjičenih profesora i studenata s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su kupovali i prodavali ispite. Deseci su upali u probleme zbog primanja i davanja mita, a među njima je sedam sadašnji i bivših profesora te jedan asistent, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu se prodavali ispiti

Na osječkoj Ekonomiji odojak ili janje ekvivalent su dovoljnoj ocjeni

Kako istražitelji vjeruju, studenti su prolaz na ispitima plaćali janjcima odojcima ili s 1800 kuna. Opsežna istraga je tek prije nekoliko dana okončana te je brojka narasla na 41 osumnjičenika.

– Stigla nam je obavijest da je istraga završena. Očekujemo podizanje optužnice, a rok je za to 15 dana. Ne polažemo prevelike nade u odustajanje od optužbi iako je i to zakonski moguće, izjavio je za Večernjak branitelj Zdravko Dumančić. No ako USKOKU zatreba više vremena, navedeni rok se može dvostruko podebljati.

Izdvojeni članak

Docentica na Pravnom fakultetu: U Osijeku joj prijetili, a zagrebački studenti nemaju problema s njenim kriterijima

Ispite ‘rješavali’ kod kuće

Istraga je proširena  21. ožujka, nakon čega su pala još dva profesora – Dražen Barković (73) i Luka Crnković (68). Navodno su ih izdale ranije uhićene kolege.

Neki od profesora koji su prošle godine lišeni slobode su Miljenko Crnjac, Goran Marijanović i njegov asistent Dražen Ćućić te posrednici Ivan Vukadinović i Zvonko Šarlija. Uhićeni su zatim i profesori Blaženka Hadrović Zekić, Anka Mašek Tonković te Branimir Dukić, no oni su se od početka branili sa slobode. Kako se navodi, svi osumnjičeni su ‘operirali’ u 2010. i 2011. godini.

Na pozamašnoj listi osumnjičenik svoje mjesto našao je i poznati osječki gospodarstvenik, kojega su u probleme uvukla vlastita djeca. Zamolili su oca da sredi njihovom prijatelju ocjenu kod profesora Marijanovića kako ne bi izgubio godinu.

Bez da su riječi naučili položili su ispite i prethodno navedeni prijatelj kao i sin drugog uglednog poduzetnika.

Dovoljnu ocjenu ovi su studenti plaćali mesom, ali i kako vjeruje USKOK, s 1800 kuna.

Student H. P. je ispit iz kolegija kojeg drži Branimir Dukić ‘riješio’ kod kuće, a sumnja se da mu je to sredio Marijanović koji je zauzvrat dobio nove gume na automobilu.

Predavali prazne papire nakon 20-ak minuta

Smatra se da je Ivan Vukadinović bio najčešća veza s Marijanovićem, koji je upisivanje ocjena ponekad znao prepustiti svom asistentu Ćućiću. Marijanović je također bio posrednik za srednjivanje ispita kod kolega, za što je prema podacima u istražnom zahtjevu, dobio prase i janje.

Imena onih kojima su ispiti trebali biti sređeni među profesorima su se dijelila u kuvertama. Studenti su najčešće prema uputama dolazili na ispit 20-ak minuta nakon čega bi predali prazan papir.

Jednom od osumnjičenih studenata, I. S. navodno su bila izdiktirana pitanja koja mu je Marijanović trebao postaviti, ali se on s odgovorima nije pojavio u kabinetu. Zatim su mu dogovorili novi rok, kada je mladić dobio prolaznu ocjenu bez da je riječi izustio.

Copy link
Powered by Social Snap