Studenti nastavu slušaju u jaknama: Vani minusi i snijeg, a grijanja na fakultetu – nema

Snijeg i temperature u minusu okovali su kontinentalnu Hrvatsku, ali svakodnevne obaveze, poput nastave teku punom parom. Tako je i s nastavom na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. No, za razliku od svojih kolega na većini drugih fakulteta, tamošnji studenti predavanja slušaju u jaknama. Razlog: došlo je do kvara na sustavu grijanja. Kako tvrde studenti, grijanje ne radi već drugu godinu zaredom.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek; screenshot: YouTube

Listu Glas Slavonije s velikim problemom obratili su se studenti osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Kako su se požalili, već drugu zimu zaredom grijanje na fakultetu ne radi, i oni promrzli nastavu slušaju u jaknama. Studenti tvrde i da su jedine prostorije koje se griju prostorije dekanata i dekanov ured.

Produljeni praznici: Učenici ove škole zbog kvara na grijanju ni danas ne startaju s nastavom

S fakulteta potvrđuju kako je početkom prosinca došlo do zahtjevnog kvara unutar sustava grijanja, a poslovi na popravku trebali bi biti dovršeni do kraja prvog tjedna veljače.

– Riječ je o tome da imamo dva kompresora izvan funkcije koja su pregorjela zbog opterećenja. Zašto je do toga došlo, nitko ne zna. Provedena je javna nabava i natječajnim postupkom odabrana je firma Menerga iz Slovenije koja će nabaviti i ukomponirati nove kompresore u sustav, zajedno s tvrtkom Siemens, koja sve to treba isprogramirati. Riječ je o velikom trošku za fakultet, od oko 600.000 kuna, kazao je dekan Krunoslav Zmaić za Glas Slavonije.

Iako je s fotografije koju je Glas Slavonije objavio razvidno da studenti na predavanju sjede zabundani u zimskim jaknama i kapama, dekan Krunoslav Zmaić tvrdi da su temperature u zgradi fakulteta optimalne jer se kabineti i učionice griju grijalicama. Dodaje i da je netočno da se grije samo njegov ured. No, iako se studenti žale na nepovoljne uvjete rada, nastava na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti neće biti odgođena, a za sada nastavnici studente puštaju ranije kući te im dopuštaju da nešto kasnije dolaze na predavanja.

Odgovori