Studenti ogorčeni trovanjem u menzi, traže inspekcije, prozivaju Ministarstvo: ‘Pozivali smo ih…’
Studentski predstavnici na nacionalnoj razini traže temeljite i redovne inspekcije sanitarnih i sigurnosnih aspekata menze u Zagrebu u kojoj su se izgledno studenti otrovali ovog tjedna. Sve kako bi se, napominju, spriječili slični incidenti u budućnosti. Pojašnjavaju i da već godinama aktivno pozivaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih na izmjenu Pravilnika o studentskoj prehrani koji nije mijenjan više od desetljeća jer traže poboljšanje uvjeta, sigurnosti hrane i pristupačnosti obroka.

Obrok u menzi studentskog doma Stjepan Radić | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr
Nakon što su se studenti u Zagrebu izgledno otrovali hranom u studentskoj menzi privatnog restorana Odeon, priopćenjem su se oglasili studentski predstavnici na nacionalnoj razini. Izražavaju duboku zabrinutost zbog situacije koja je pogodila studente i pozivaju nadležna tijela da poduzmu sve potrebne mjere, uključujući temeljite i redovne inspekcije sanitarnih i sigurnosnih aspekata menze kako bi se osigurala sigurnost hrane i spriječili slični incidenti u budućnosti.
‘Unatoč višekratnim naporima i argumentiranim prijedlozima, proces promjena nije napredovao onako kako smo se nadali’
– Ovaj saziv Hrvatskog studentskog zbora, kao i mnogi prethodni, već su godinama aktivno pozivali Ministarstvo znanosti i obrazovanja na izmjenu Pravilnika o studentskoj prehrani, s naglaskom na poboljšanje uvjeta, sigurnosti hrane i pristupačnosti obroka, kroz sastanke, prijedloge i inicijative, zalagali se za promjene koje bi studentima omogućile kvalitetniju, zdraviju i sigurniju prehranu. Nažalost, Povjerenstvo za izmjenu Pravilnika o studentskoj prehrani nije se nijednom sastalo na poziv Ministarstva u posljednje dvije godine, što dodatno usporava napredak, objavili su studentski predstavnici na društvenim mrežama.
Podsjetimo, juhu, glavno jelo i desert studenti u menzama već više od desetljeća plaćaju 0,86 eura jer se toliko nije mijenjao spomenuti pravilnik. Zbog inflacije i većih cijena namirnica studentski centri ne mogu održivo poslovati pa im država uskače sa subvencijama. Promjenom Pravilnika i taj problem mogao bi se riješiti, no nedavno su nam iz resornog ministarstva ponovno rekli da se procedura imenovanja novog povjerenstva za izradu nacrta planira uskoro pokrenuti.
– Unatoč višekratnim naporima i argumentiranim prijedlozima, proces promjena nije napredovao onako kako smo se nadali. Iako su pomaci u administrativnim procesima ponekad spori, i dalje vjerujemo da je moguće unaprijediti studentsku prehranu u suradnji s nadležnim institucijama. Hrvatski studentski zbor izražava podršku studentima koji su pogođeni ovim incidentom i želimo im brz oporavak. Zahvaljujemo na razumijevanju i nadamo se boljoj suradnji svih nadležnih u što bržem rješavanju ovog problema, zaključuju studentski predstavnici.
Kako smo pisali, ovog ponedjeljka nakon obroka u zagrebačkoj menzi morala je intervenirati i hitna jer su neki studenti imali simptome poput povraćanja, jake boli pa čak i nesvjestice. Na terenu je bila i sanitarna inspekcija koja sumnja da je uzrok trovanja mljeveno meso te su uzeti uzorci, a zatražili su i izvanredni zdravstveni pregled zaposlenika u kuhinji. Menza Odeon bit će zatvorena barem do kraja ovog tjedna. Napomenimo kako su studenti na manjkavosti u toj menzi već upozoravali prije godinu dana.
‘Primjena Pravilnika mora biti dosljedna i stroga’
O situaciji se oglasio i studentski zbor Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. U svojoj objavi ističu da ovaj incident podsjeća na važnost osiguravanja sigurnih i kvalitetnih obroka za sve studente uređene Pravilnikom. Prozivaju Ministarstvo jer kažu da su se novim Zakonom obvezali usvojiti novi Pravilnik, no do toga nije došlo. Opisali su i kako u menzi u jednom radnom tjednu mora biti ponuđeno barem 15 različitih meni obroka, kako meni obrok mora imati šest komponenti – juhu, glavno jelo, prilog/varivo, salatu, desert/napitak i kruh/pecivo, a da su davatelji usluga prehrane podložni redovitim inspekcijama kako bi se osigurala higijena i kvaliteta hrane te poštivanje normi propisanih pravilnikom.
– Pravilnik o prehrani ključan je za osiguravanje kvalitetnih, zdravih i povoljnih obroka u studentskim menzama i njegova je izmjena nužna. To je akt koji propisuje nutritivne vrijednosti obroka – kako bi hrana bila zdrava i uravnotežena, subvencije – omogućuju povoljne cijene obroka za sve studente i higijenske uvjete – kako bi hrana bila sigurna za konzumaciju. Pravilnik osigurava da svi studenti imaju pristup kvalitetnoj prehrani koja podržava njihovo zdravlje i akademske uspjehe. Međutim, njegova primjena mora biti dosljedna i stroga, napisali su u objavi studentski predstavnici Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.