Pretraga

Studenti osmilili aplikaciju koja će preko čitača evidentirati prisutnost na nastavi

A- A+

Iako živimo u razvijenom tehnološkom razdoblju, studenti u našoj državi na nastavi se evidentiraju popisima na papire ili profesorskim prozivcima. Zbog toga su trojica studenata s Grafičkog fakulteta u Zagrebu odlučila osmisliti projekt Uniboard koji se sastoji od web stranice i aplikacije za sve studente. Uz brojne mogućnosti, zasigurno je najzanimljivija ona koja bi evidentirala prisutnost studenata na predavanju očitavanjem kroz posebni čitač, a sve to izgledalo bi slično kao trenutna tehnologija evidentiranja putnika u ZET – ovim tramvajima u Zagrebu.

Alexander Štimac, Mario Radovac, Siniša Plevnik i mentor prof. Tibor Skale

Trojica studenata Grafičkog fakulteta u Zagrebu odlučila su modernizirati sustav evidentiranja prisutnosti na fakultetima. Kroz projekt Uniboard koji su na Katedri za multimedij i informacijske sustave osmilili Mario Radovac, Alexander Štimac i Siniša Plevnik kane zauvijek stati na kraj beskrajnim popisima ne predavanjima i profesorovim prozivkama studenata. Projekt Uniboard radili su od kraja 2012. godine do početka svibnja, a prijavili su se na natječaj za Rektorovu nagradu.

Izdvojeni članak

FSB Racing Team predstavio novi bolid za međunarodno natjecanje Formula Student

Slični sustav kao u tramvajima ZET – a 

– Osmislili smo aplikaciju i web stranicu, a studenti koji se’ ulogiraju’ u aplikaciju već bi postojali u sustavu zbog baza podataka, te bi u aplikaciji mogli čitati vijesti s raznih kolegija, ali i stavljati fotografije i međusobno razmjenjivati vijesti, objasnio nam je Alexander Štimac, koji je bio zadužen za izradu same aplikacije.

 Ideja je da studentima na jednom mjestu budu sve vijesti vezane uz kolegij, ali da i međusobno mogu razmjenjivati obavijesti. Štimac tvrdi da se često puta dogodi situacija da na webu fakulteta, da su važne vijesti raštrkane na stranicama odsjeka, a ovakva aplikacija bi otklonila zabune i sve pružila na jednom mjestu.
Najvažnija mogućnost ove aplikacije je evidencija studenata, i to preko NFC tehnologije ugrađene u sve novije mobitele, na način da se očita prisutnost studenta na NFC čitač ugrađen na ulazu u svaku dvoranu na faksu.

– Pri ulazu u dvoranu student mora samo imati uključen NFC sustav u postavkama na mobitelu. Oni koji nemaju moderne mobitele mogli bi imati jednostavni čip, a sličan se nalazi i na karticama ZET – a, objašnjava Alexander i dodaje kako je zapravo cijeli sustav sličan registriranju s pokaz – vrijednosnim karticama u zagrebačkim tramvajima.
Na taj način bi svi mogli evidentirati svoju prisutnost, a profesori više ne bi prozivali studente i znatno bi se smanjilo bespotrebno iskorištavanje vremena.

Izdvojeni članak

Neobičan diplomski rad: Austrijski studenti u Zadru na FDM-u pokazali kako se stvara Matrix iz ‘kućne radinosti’

Studenti bi mogli negativno reagirati, jer bi teže varali s potpisima za prisutnost

 Iako je ovaj projekt još u povojima, sam čitač košta oko pedesetak, a vrijednosni čip svega nekoliko dolara. Kad bih fakulteti odlučili investirati u ovaj projekt, modernizirali bi se i dobili pregledne informacije o evidencijama studenata.
Svejedno, Alexander je svjestan da se cijela ideja možda i ne bi svidjela svim studentima.

 – Svi se boje toga da se, kad bi se uveo ovaj sustav, više nitko ne bi mogao izvlačiti i ne dolaziti na predavanja. Međutim, mi ne želimo nikoga zakinuti, samo radimo na sigurnosti i modernizaciji cijelog sustava, kazao nam je Alexander i dodao da nije potpuno siguran kako bi studenti prihvatili ovakvu inovaciju.
Unatoč tome, ovaj tim je uložio mnogo truda i volje u sam projekt. 

Od prosinca prošle godine sastajali su se s mentorom Tiborom Skaleom svaki tjedan, a gotovo svaki drugi dan radili su na razvijanju cijelog projekta. Svatko od troje studenata dao je svoj doprinos projektu, iako sada znaju da su neke stvari mogle biti bolje – jer sve uvijek može biti bolje, zadovoljni su i ponosni na svoj projekt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap