Pretraga

Studenti otkrili kako izgleda život u domu na splitskom Kampusu: Ovo su prednosti i mane

A- A+

Život u domu je zanimljiv – to svakako stoji. No, pitanje je ima li to pozitivan prizvuk, ili negativan. Vjerojatno je da najbitniju ulogu u tome igra cimer/ica i društvo, ali isto tako je bitno i u kojem ste domu. Pa, kako onda izgleda život u studentskom domu Kampus Dr. Franjo Tuđman u Splitu?

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj, i samim time mnogima destinacija za studiranje. Gdje postoji velik broj studenata, postoje, sasvim logično, i studentski domovi. Nekako je za očekivati da svi studentski domovi izgledaju isto, ali to je ustvari daleko od istine. U svakom domu postoji nešto što ‘ne štima’, i apsolutno u svakom domu je u pitanju drugačiji problem.

Već smo pisali o situaciji u domovima u Zagrebu i Rijeci, a sada ćemo se pozabaviti Splitom. U Splitu postoje dva studentska doma – Dom Kampus Dr. Franjo Tuđman i studentski dom ‘Bruno Bušić’. I dok Zagreb nema kampus, već su fakulteti raštrkani po cijelom gradu, u Splitu postoji jedan.

Na Kampusu se tako nalaze nekolicina fakulteta, velika menza, student servis, sveučilišna knjižnica te dom. Kako piše na stranicama SC-a Split, smještajni kapaciteti doma su raspoređeni kroz pet dvokrevetnih, i dva jednokrevetna apartmana za profesore, 51 jednokrevetnih i 273 dvokrevetnih soba, za studente, od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu. Za studente s invaliditetom osigurano je šest prilagođenih soba.

Ukratko – zvuči idealno. Da ste student koji dolazi u Split, te se vaš fakultet nalazi na Kampusu, gotovo pa je sigurno da biste željeli upravo ovdje živjeti. No, je li to zaista dobro mjesto za život? Razgovarali smo s dvije stanarke koje su nam otkrile sve mane i prednosti ovoga doma.

Izdvojeni članak

[FOTO] Završava obnova studentskog doma Bruno Bušić: Zavirite u moderne sobe u kojima će boraviti studenti

Prašina kao najveći problem

– S obzirom na to da sam prva godina, u domu sam šest, sedam mjeseci. Planiram ostati do kraja srpnja, tj. završetka ispitnih rokova. Dom mi se toliko svidio da još uvijek nemam ni jednu primjedbu. Sobe su super – nije tijesno, ima dovoljno prostora za odlaganje osobnih stvari i vrlo važno, od ove godine svaka soba će imati klimu. Dom je na odličnom mjestu, sve je u blizini, a i sportski tereni te učionice na svakom katu su jedan veliki plus. Ali, treba brisati prašinu skoro svaki dan, šali se Ana (19) sa SOZS-a.

Prašina koja se skuplja po policama, radnom stolu, odjeći koja je uvijek pobacana po krevetu, i po podu koji je vjerojatno prekriven mrvicama jučerašnjeg ručka, zaista zna biti dosta nezgodna. Ipak, ako ste živjeli u domu, znate da prašina zaista nije toliko problematična – pogotovo ako je to jedino što vam smeta.

– Ovaj dom mi se sviđa zbog toga sto mogu imati dovoljno privatnosti i što većina studenata koji dobiju ovaj dom su vrlo ozbiljni i gotovo nikad nema nekih ozbiljnih problema. Mislim da su stanari vrlo ozbiljni i odgovorni, ali i uvijek spremni za dobru zabavu. Partiji su dobri, ali mislim da su bili puno bolji prije. Ipak smatram da je sve to zbog pandemije koja nas je poremetila u svemu, pa tako i u partijima, požalila nam se Iva (19) s PMF-a.

Velik dio studentskog života jest upravo socijaliziranje, pa tako i partijanje – pogotovo u studentskim domovima. Pandemija u kojoj se nalazimo već više od godinu dana nam i dalje ne da mira, a velika druženja su i dalje znanstvena fantastika. Na svu sreću, studenti se uvijek snađu.

Atmosfera

– Moje mišljenje je da svaki dom pa tako i ovaj posebnim čine upravo studenti koji tu žive i naravno naše tete s recepcije (posebno u domu Kampus). Mislim da svako tko planira živjeti u domu mora biti spreman na život s cimerima u malom prostoru i na zajedničko korištenje svih stvari u sobi i naravno, na partije koji će biti vrlo česti čak i u vrijeme kolokvija i ispita pa postoji mogućnost ometanja dok učite, rekla nam je Iva (19).

Iako postoji problema partijanja, naša sugovornica nam je rekla kako bi stanovanje u domu ocijenila s jednim ‘vrlo dobrim’ – sobu, higijenu doma i menzu; dok bi samom smještaju dala čistu peticu. I nije jedina koja je zadovoljna s ovim domom.

– Smještaj je odličan, a menza kao i svaka druga – ima loših i dobrih dana. Ali u svakom slučaju, ocjena za sve je 10. Lokacija je super, trgovine, banke, menze i fakulteti su blizu, a nije daleko ni od mora. Mislim da dom ima sve sto bi jednom studentu trebalo i omogućilo ugodno studiranje. Jos mi ništa nije zasmetalo, a ako imate neki problem (npr. madrac) obratite se na recepciji i dat će sve od sebe da riješe taj problem, objasnila nam je Ana (19)