Pretraga

Studenti otkrili treba li zadnji semestar biti rezerviran samo za izradu diplomskih radova

A- A+

Studenti završnih godina diplomske razine prije konačnog završetka fakulteta moraju napisati i obraniti diplomski rad. Forma, opsežnost kao i ECTS bodovi koje navedeni rad nosi ovisi od fakulteta do fakulteta. Budući da studenti na izradi diplomskih radova ulože skoro cijeli semestar, provjerili smo kod nekolicine koliko su u završnih pola godine opterećeni ostalim ispitima. Također smo ih upitali što misle o ideji da zadnji semestar nemaju ispite, nego da im je jedina zadaća raditi na diplomskom kao što je to slučaj s FER-ovcima.

Izrada diplomskih radova ne zahtjeva jednak trud i uloženo vrijeme za studente svih fakulteta. Dok studenti Strojarstva ili Filozofskog fakulteta u Zagrebu imaju radionice ili projekte koji su im priprema za diplomski rad, njihove kolege na Fakultetu političkih znanosti nemaju takvu vrstu priprema. Ni broj ECTS bodova koliko nose diplomski radovi nije ujednačen na svim fakultetima, kao ni broj kolegija, odnosno ispita koje studenti u zadnjem semestru trebaju riješiti. Stoga smo doznali od nekoliko fakultetlija koliko su opterećeni uz sam diplomski rad te bi li sretnije rješenje bilo da imaju jedan semestar slobodan isključivo za izradu diplomskih kao što je slučaj na FER-u.

Izdvojeni članak

Za diplomske radove traže do 1 500 kuna, a posla ima sve više

Preopterećeni studenti smatraju da bi bilo bolje imati semestar samo za diplomski rad

– U trećem semestru diplomskog studija imamo radionice za diplomske radove, a u zadnjem uz samu izradu diplomskih radova polažemo i ispite. Budući da trebamo popuniti prazninu od još 22 ECTS-a mnogi imaju po sedam, osam ispita zbog čega ne stižu diplomirati u zadnjem semestru, rekla nam je Ana, studentica zadnje godine Povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Dodala je kako bi bilo idealno da se zadnji semestar sastoji samo od pisanja diplomskog rada, jer na sadašnji način mnogi upisuju apsolventsku godinu.

Izdvojeni članak

Studentica u Eindhovenu oduševila profesore diplomskim radom o renoviranju obrušene zgrade u Mostaru

Slično Ani razmišlja i kolega Boško sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu. Na njegovu fakultetu diplomski rad nosi 10 ECTS bodova, a uz isti se zadnji semestar moraju riješiti tri do četiri predmeta. Iako studenti završne godine Strojarstva rade na projektu koji u zadnjem semestru samo razrađuju i proširuju na diplomski rad, smatra da bi bila sretnija opcija da su u tom periodu oslobođeni predavanja, učenja i polaganja ispita.

Ima i loših stvari u tome da se izbace ispiti iz zadnjeg semestra

Studenti novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, pak, nemaju radionice niti pripreme za diplomske radove, a isti nose 22 ECTS-a. Umjesto tih priprema, pokoji profesor im na seminarsku nastavu dovede studente koji su pod njihovim mentorstvom pisali radove, kako bi kroz njihovu prezentaciju shvatili u kojem pravcu trebaju razmišljati i kako trebaju izložiti svoj rad.

– Možda bi bilo bolje da imamo cijeli semestar slobodan za diplomski rad, ali opet bi i u tom slučaju postojao problem. Kako ne bi imali ispite, predavanja i slične obaveze onda bi se bilo teško natjerati raditi za diplomski i stalno bi ga odgađali, rekao nam je Nino, student pete godine novinarstva na FPZG-u.

Skoro identično razmišlja i Ajna koja također ove godine planira diplomirati. – Apsolutno je jednostavnije imati zadnji semestar slobodan za pisanje diplomskog rada, ali uz aktivnosti na faksu, znam da se neću ulijeniti i odgađati dovršavanje rada, otkrila nam je Ajna.

Copy link
Powered by Social Snap