Pretraga

Studenti PMF-a: Uprava mijenja odluke kako bi zaradila na nama

A- A+

Grupa studenata Prirodoslovno-matematičkog fakultetu u Zagrebu upozorila je na problem na Biološkom odsjeku tog fakulteta, konkretno na smjeru Integrirani studij biologije i kemije. Naime, ovu su akademsku godinu studenti upisali i platili punu školarinu od 8 400 kuna, no tek 12 dana nakon toga Biološki odsjek odlučio je o novim kriterijima upisa kolegija treći put pa sada oni koji iste nisu zadovoljili ne mogu upisati ljetni semestar iako su ga uredno platili.

www.unizg.hr

Studenti sa smjera Integrirani studij biologije i kemije na PMF-u početkom akademske godine upisali su godinu i platiti punu školarinu u iznosu od 8 400 kuna. Međutim, 9. ožujka, dvanaest dana nakon upisa, uprava odsjeka donijela je odluku o novim kriterijima upisa treći put, stoga neki od studenata koji ih nisu ispunili nemaju pravo upisati ljetni semestar, iako su ga platili.

Izdvojeni članak

Studenti više neće školarinama puniti džepove svojih profesora

Nakon upis promijenili kriterije

– Odsjek traži da svi studenti uplate školarinu u cijelosti, neovisno o tome da li mogu nastaviti sa studijem ili mogu slušati samo ponovno upisani kolegij, nalazi se u pismu grupe studenata Biološkog odsjeka, piše Jutarnji list. Tu je odluku, kako tvrde studenti, odsjek objavio gotovo dva mjeseca nakon upisa te smatraju kako je cilj odluke obmanuti studente i naplatiti školarinu.

Nakon završenog zimskog semestra studenti su uz ovjeru obavezno uplaćenog novca za školarinu, druge od tri rate, morali priložiti i uplatnicu na iznos od sto kuna za treći upis kolegija. Rečeno im je pritom kako će se odluke o zamolbama znati nakon 12. ožujka, a da dotad predavanja slušaju prema svojem nahođenju te će im kolegije upisati u referadi nakon odobrenja zamolbi.

Studenti tvrde kako žele opljačkati studente

Sjednica Vijeća održana je deset dana nakon početka ljetnog semestra, a na istoj su se sjednici studentima odobravale zamolbe po nepoznatim i netransparentnim kriterijima, tvrde studenti.

Izdvojeni članak

Ekonomski fakultet u Zagrebu bez evidencije opraštao pojedinim studentima školarine


'Ako je riječ o grešci,ispravit ćemo je i vratiti novac'

– Ako je Biološki odsjek napravio grešku u naplati, to ćemo provjeriti u idućih nekoliko dana i ako se pokaže da je riječ o grešci, ispravit ćemo je i vratiti novac, rekao je dekan Amir Hamzić te dodao kako PMF-u nikada nije bila namjera zarađivati na studentima. Također je istaknuo žaljenje što na ovom fakultetu postoje studenti koji osjećaju da probleme ne mogu riješiti unutar fakulteta te obećao da će odluku Biološkog odsjeka poništiti ukoliko se pokaže da postoje elementi za tu akciju.

Dana 14. ožujka na oglasnim pločama Biološkog odsjeka studentska je referada objavila listu studenata koji nisu zadovoljili kriterije te listu onih kojima je omogućen upis kolegija po treći put (ili više) s napomenom da ne mogu upisati niti jedan drugi kolegij osim onih kojeg ponovno slušaju, zbog čega su neki odlučili odustati od studija na PMF-u.

Ne odobravaju im upis ljetnog semestra iako su platiti punu školarinu

Upravo zbog toga studenti tvrde kako odsjek ne poštuje akademski kodeks, već mu je namjera opljačkati studente. Mišljenja su kako bi akademsku godinu trebali nastaviti i završiti shodno kriterijima po kojima su je i upisali, ne po naknadno donesenim odlukama. Nije im jasno ni zašto Biološki odsjek od njih zahtijeva da plate puni iznos školarine, bez obzira na to što im on ne odobrava i upis ljetnog semestra.

Nezadovoljni organizacijom ispita

Studenti su također nezadovoljni i organizacijom ispitnih rokova, zato što se događa da u jednom danu imaju i do četiri ispita.

Copy link
Powered by Social Snap