Pretraga

Studenti prirodoslovnih znanosti vrijedit će više od humanista i društvenjaka

A- A+

Prema najavljenim promjenama, hrvatska sveučilišta će od sljedeće akademske godine dobivati više novca za upisivanje studenata u STEM, a iz državnog proračuna najmanje će dobivati za upis u suficitarno društveno područje.

srednja.hr

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta najavljuje kako će se od iduće akademske godine uvesti novi model financiranja visokih učilišta, prema kojima će prednost dobiti STEM područja studiranja, objavljeno je u Jutarnjem list. Kako bi se ova odluka provela, hrvatska sveučilišta morat će se usuglasiti i odabrati između tri modela financiranja. Koje su razlike i između čeka će birati Rektorski zbor možete pogledati u našoj infografici.

Prema svim predloženim modelima, visoka učilišta dobivat će više novca za studente koji upisuju područje prirodoslovnih, tehničkih, biotehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva. Za upisane kandidate na humanističke znanosti sveučilišta će dobiti srednji iznos, a najslabije će se financirati upisi u suficitarno društveno područje.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] MZOS odobrio otvaranje čak tri nova studentska restorana do početka travnja!

Ovim promjenama država će se prilagoditi zahtjevima tržišta

– Glavnina promjena svodi se na to da napuštamo povijesni model financiranja koji ne vodi računa o broju upisanih studenata, ni o razlikama između pojedinih područja studiranja. Razradili smo takav model prema kojemu će visoka učilišta dobivati više novca za studente koje upiše u STEM područje, najavila je pomoćnica ministra znanosti Ružica Beljo Lučić.

Po dosadašnjem modelu država je za sva područja isplaćivala 3650 kuna po studentu, a ovim potezom država će se prilagoditi zahtjevima tržišta te će poticati upisivanje u deficitarna zanimanja u Hrvatskoj, ali i svijetu.

Sveučilišta se moraju složiti oko odabira modela

Prema dosadašnjim reakcijama, od najavljenih se promjena očekuje pozitivni rezultati. Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako se novim modelom po pvi put postavljaju različitosti između pojedninih područja studiranja, čime se priznaje realno stanje stvari, s obzirom na to kako je obrazovanje u STEM područjima znatno skuplje nego li u društvenim i humanističkim znanostima.

– Rektorski zbor uskoro će raspraviti o novome modelu. Morat ćemo se opredijeliti za jednu varijantu, a zasad su svi, koliko mi se čini, za C model, izjavio je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin za Jutarnji list.

Copy link
Powered by Social Snap