Pretraga

Studenti progovorili o slaboj internetskoj vezi u domovima

A- A+

Studentske domove u Zagrebu nastanjuje nekoliko tisuća studenata, zbog čega su nerijetko internetske veze prespore te na taj način ometaju njihovo učenje. Najvećih problema po tom pitanju imaju stanari u SD Stjepan Radić kojeg nastanjuje preko četiri tisuće studenata. Iako je zabranjeno korištenje torrent stranica, dio studenata sumnja da njihovi sustanari krše to pravilo i da im zbog toga domski internet zapinje. Razgovarali smo s nekoliko studenata koji žive u domovima kako bi doznali jesu li zadovoljni brzinom veze i u čemu vide najveći problem.

Foto: Srednja.hr

Cilj StuDOM-a koji je pokrenulo Srce u suradnji s MZOS-om bio je povezivanje studentskih soba i zajedničkih studentskih prostora u krugu svih studentskih domova u Hrvatskoj putem stalnih veza na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu – CARNet.

Izdvojeni članak

Detaljne upute i pravila za spajanje na CARNET domsku mrežu i internet

– Računalna mreža CARNet i njezine usluge na raspolaganju su korisnicima
radi obavljanja posla, odnosno za učenje, podučavanje i istraživanje.
Ova prava korisnici su dužni ostvarivati poštujući potrebe i prava
ostalih korisnika. Od ustanova spojenih na mrežu CARNet, kao i od
njihovih korisnika, očekuje se odgovornost pri uporabi informacijskih
resursa, nalazi se na stranici StuDOM-a.

Međutim, dio studenata koji nastanjuju zagrebačke domove sumnja u činjenicu da njihovi sustanari ne koriste domski internet isključivo za pristup obrazovnim, znanstvenim i raznim informativnim sadržajima ili zbog mogućnosti on-line obavljanja administrativnih poslova vezanih uz studiranje.

Skidaju se filmovi i bez torrent stranica

– Iako nam je zabranjeno koristiti torrente, pa čak dobijemo i upozorenje da će nam u tom slučaju oduzeti kabel, dio stanara i dalje skida filmove, glazbene albume i slične sadržaje na drugim stranicama. Na taj način ne krše pravilo, ali znatno usporavaju domski internet, rekao nam je Marin koji već treću godinu za redom nastanjuje dom na Savi.

Izdvojeni članak

CARNet postrožio kontrolu studenata: Pazite što skidate s interneta

Dok Marin krivi filmofile zbog kojih mu često puca internet, Antonija na Šari smatra da je najveći problem pretjerano korištenje YouTubea. Kaže kako nemaju toliko problema s internetom koliko njihove kolege na Savi jer je manje studenata, ali ističe da veza često zna dosta usporiti, pogotovo predvečer.

Dodaje kako ni u kojem slučaju ne treba zabraniti studentima korištenje najpoznatijeg servisa za djeljenje i pregledavanje videa, nego da bi CARNet trebao raditi na tome da poboljša vezu, a ne ograničava stanare domova.

Vikendom je veza užasno spora

– Najviše se problema s internetom događa vikendom kada su svi studenti većinom u svojim sobama te su svi za računalima i surfaju. Međutim, ne radi se o Facebooku, Twitteru i sličnim stranicama, nego se pregledavaju videa, skidaju filmovi i slično. A kad je petkom ili subotom navečer pijanka prije izlaska, muziku je nemoguće pustiti jer svi vise na YouTubeu, kaže nam Kristijan na Cvjetnom.

CARNet je nedavno najavio postroženu kontrolu sadržaja koje studenti skidaju, no prema mnogima to nije jedini problem s kojim se trebaju pozabaviti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap