Pretraga

Studenti proveli istraživanje o tome utječe li TikTok na fakultetske obaveze: Ovo su rezultati

Zimski ispitni rokovi su iza nas, no neće puno vremena proći do novih kolokvija i fakultetskih obaveza. U procesu učenja puno nas stvari može omesti. To mogu biti naši cimeri ili izlasci, ali složit ćemo se da su u zadnje vrijeme najveća disktrakcija kod učenja društvene mreže. Studenti u Zadru svjesni su toga da TikTok može negativno utjecati na naše obveze pa su proveli istraživanje naziva ‘ Što kada TikTok postane važniji nego rok’.

Mobitel s prikazom srednja.hr TikTok profila

srednja.hr ima i svoj TikTok profil! | Foto: srednja.hr

Studenti u Zadru, izgleda, postali su svjesni činjenice da društvene mreže, pa tako i TikTok, mogu negativno utjecati na sve naše obaveze, uključujući i one fakultetske. Tako su studenti druge godine diplomskog studija na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Ana Marija Bašić, Manuela Domitrović, Jasna Duranović, Željka Rodić i Leon Sić, pod mentorstvom profesorice Irene Burić, proveli istraživanje ‘Što kada TikTok postane važniji nego rok’.

‘Obaveze se često odgađaju za idući dan, tjedan ili mjesec’

Istraživanje su proveli na 931 sudionika prosječne dobi od 21 godinu, od čega je 88 posto bilo žena, a 12 posto muškaraca. Cilj im je bio ispitati odnose prokrastinacije, odnosno odgađanja obaveza, samoefikasnosti, očekivanja uspjeha u akademskoj domeni, stresa, anksioznosti i depresivnosti studenata.

– Pregledom suvremene literature u području obrazovanja, ali i uvidom u iskustva prakse, jasno je kako poprilično zastupljenu pojavu i vrlo izražen problem predstavlja tendencija, kako učenika tako i studenata, za odgađanjem izvođenja važnih aktivnosti sve do zadnjeg trenutka kada te iste aktivnosti postanu neodgodive. Obaveze se često odgađaju za idući dan, početak tjedna i idući mjesec, iako često pojedinac razumije kako bi bilo optimalno kad bi s radom krenuo odmah, kazali su nam studenti koji su radili na ovom istraživanju.

Rezultati su pokazali jasnu stvar – prokrastinacija i odgađanje izražene su pojave među hrvatskim studentima te su u većem ili manjem udjelu prisutne u životima svih studenata. To odgađanje obaveza, objasnili su studenti, ukazuju i na potencijalne nepovoljne učinke na mentalno zdravlje studenata i osjećaj vlastite učinkovitosti. Za bolje rezultate studenti predlažu educiranje studenata o prokrastinaciji i kako se suočiti s njom.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Veliko istraživanje o učenicima u Hrvatskoj: Zbog korone se srozale radne navike i motivacija za učenje

Prosjek ocjena negativno je povezan s mentalnim zdravljem

– Prosječna ocjena studenata prema hrvatskom sustavu ocjenjivanja u visokom obrazovanju tijekom prethodne akademske godine iznosi vrlo dobar. Nadalje, studenti postižu umjerene do povišene rezultate u procjeni vlastite samoefikasnosti, a niže do umjerene rezultate u procjeni anksioznosti, depresivnosti i stresa, dok prokrastinaciju procjenjuju umjerenom, napomenuli su studenti.

Korelacije su isto pokazale da što studenti više prokrastiniraju, to jest odgađaju svoje akademske obaveze, to su depresivniji, anksiozniji te doživljavaju više stresa. Studenti koji u većoj mjeri odgađaju svoje obaveze, izvještavaju o nižim razinama samoefikasnost, a što su mlađi to su i anksiozniji. Ovo istraživanje pokazalo je i da je prosjek ocjena negativno povezan s odrednicama mentalnog zdravlja.

– Upravo ovakvi trendovi i sve veća učestalost odgađanja aktivnosti u različitim okolnostima i kontekstu potaknuli su naš interes za provedbu istraživanja u ovom području. Rezultati mogu predstavljati polazište za kreiranje intervencija usmjerenih na različita ponašanja odgađanja obaveza, a sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete akademskog života i mentalnog zdravlja studenata, zaključili su studenti iz Zadra koji su proveli istraživanje.

Iako TikTok može loše utjecati na naše obaveze, na njemu postoje sadržaji koji nam mogu olakšati obrazovni proces, pa tako i učenje. Naš TikTok profil srednja_hr svojim edukativnim sadržajem upravo mlade, učenike i studente, želi potaknuti na kritičko mišljenje uz dozu zabave. Tako na njemu možete pronaći niz videozapisa kako učiti, kako se mi pripremamo za ispite, što je to metoda tri boje koja vam može olakšati učenje i slično. Stoga, zapratite nas kako bi bili u toku s događanjima iz sektora obrazovanja, ali ne brinite, zbog našeg profila sigurno nećete nastaviti odgađati obaveze, već ćete upravo suprotno, vrlo brzo od toga odustati.

@srednja_hr A kako vi učite? Više savjeta kako najbolje učiti pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #ucenje #metoda #metodatriboje #triboje #boje #marker #ispit #rokovi #ispitnirok #ispitnirokmood #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound – srednja_hr

Mobitel s prikazom srednja.hr TikTok profila
Share via
Copy link
Powered by Social Snap