Pretraga

Studenti revoltirani odlukom faksa: Unatoč preporuci, Hrvatski studiji neće s nastavom ići online

A- A+

Unatoč preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva obrazovanja da faksevi nužno prijeđu na online nastavu, Fakultet hrvatskih studija i dalje će raditi uživo. Objavio je to u današnjem pismu dekan Pavo Barišić, a njegova je odluka izazvala snažan revolt studenata.

Fakultet hrvatskih studija
Foto: srednja.hr

“U povodu novih mjera Stožera civilne zaštite te preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera od 27. studenoga 2020. proveli smo radne konzultacije s Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu, članovima Dekanskoga kolegija i predstavnicima Studentskoga zbora Fakulteta. Ovime Vas želimo izvijestiti o epidemiološkom stanju na Fakultetu, radnim uvjetima i zaključcima koji se odnose na prilagođeno održavanje nastave u sljedećem razdoblju. Za analizu stanja dobra je vijest, Fakultet hrvatskih studija kao ni Sveučilište u Zagrebu nisu izvor zaraze. Prijenos virusa nije zabilježen u krugu Fakulteta. Od 1700 članova Fakulteta (studenti, nastavnici, zaposlenici i vanjski suradnici) u ovom trenutku aktivno je zaražene pet osoba, a još pet nalazi se u samoizolaciji. To znači da je u izolaciji 0,29 % populacije Fakulteta. Broj aktivnih slučajeva zaraze i samoizolacije iznimno je nizak. To je znak da su mjere koje svi zajedno provodimo urodile plodom”.

Dio je to pisma dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića u kojem, u suštini, obavještava studente i zaposlenike da će se nastava i dalje odvijati uživo. Njegovo cijelo pismo možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Nakon peticije studenata, Filozofski odlučio da nastava do kraja semestra ide online

‘Koji je točno argument za nastavu uživo?’

Nedugo nakon što su Hrvatski studiji objavili vijest na društvenim mrežama, studenti su krenuli s, mahom negativnim, reakcijama. Studentica Iva prozvala je upravu faksa zbog nelogičnosti u donošenju odluke koja je u suprotnosti s prijedlogom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Neovisno o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na FHS-u, HZJZ je dopunio preporuke u kojima je jasno navedena uputa o nužnosti provođenja nastave online, izuzev terenskih i laboratorijskih vježbi, za kojih na FHS-u, u mojih 6 godina studiranja ovdje, sam sigurna da nema nikako ili ima zanemarivo malo po svim studijskim smjerovima. S obzirom na popriličnu jednoznačnost takve preporuke i kako sam već navela neovisno o epidemiološkoj situaciji na našem Fakultetu, zanima me koji je točno argument za nastavljanje provedbe nastave uživo?”, upitala se studentica Iva u komentarima na objavu dekanovog pisma.

“Hoće li to biti argument to nisu obveze već preporuke? Zar nije donesena obveza na nacionalnoj razini zabrane okupljanja više od 25 ljudi u zatvorenim prostorima? Mogu li na predavanja u kojima nas je više od 25 pozvati inspektorat civilne zaštite kako bismo svi platili kaznu za nepridržavanje takve mjere?”. Nakon postavljenih pitanja istaknula je kako se nada da njen komentar nitko neće obrisati niti ga protumačiti kao napad. Usto je pozvala i kolege da izraze svoje mišljenje, “s obzirom na sustavno ignoriranje odgovornih osoba na našem Fakultetu na studentske upite”.

Na komentar studentice nadovezala se njena kolegica Anja koja je istaknula kako je uprava Hrvatskih studija prije svega par mjeseci slijedila upute HZJZ-a što su studentima i navodili kao argument u prilog nastavi uživo, a sad kada HZJZ preporučuje online, onda njihove preporuke više nisu argument.

“Nastavno na sva pitanja koja je postavila kolegica, imam još jedno. Stavljam sliku u kojoj je prikazan dio mail-a koji smo u listopadu dobili od doc. dr. sc. Dario Vučenović, prodekana za nastavu i studente, a u kojem se jasno vidi kako su tada argument, za održavanje kontaktne nastave, bile preporuke HZJZ u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Zanima me samo pod kojim točno argumentom više ne slijedimo te preporuke, sa pripadnim dopunama i čije točno preporuke onda slijedimo?”, istaknula je Anja.

Njezina kolegica Mirna ustanovila je pak kako smatra “da je u ovoj situaciji važnije naše zdravlje od bilo čega drugoga. Svi smo vidjeli da je nastava funkcionirala u periodu od trećeg do šestog mjeseca jer smo mi kao i profesori dali svoj maximum” te da “ne vidi razlog zbog kojeg to i sada ne bi bilo tako”.

Studentice se bunile još prošlog tjedna

U posjedu smo i maila koji su dvije studentice Fakulteta hrvatskih studija, Bruna i Lana, uputile prodekanu za nastavu i studentskim predstavnicima još prošlog tjedna, prije nego što je HZJZ donio preporuke. U njemu problematiziraju predavanja koja se na tom faksu održavaju uživo.Potaknute rastućim brojem novozaraženih, studentice Bruna i Lana, uputile su mail prodekanu Dariju Vučenoviću i Studentskom zboru Hrvatskih studija. U nadi da će naići na razumijevanje te da će uprava razmotriti prelazak na online nastavu, ističu “probleme s kojima se suočavaju dolaskom na nastavu uživo”.

U prvom redu naglašavaju problematičnu lokaciju Fakulteta, smještenog na dalekom istoku grada unutar izoliranog Kampusa Borongaj. Kako bi došli do faksa studenti nerijetko moraju koristiti više sredstava javnog prijevoza. Nekad to uključuje presjedanje s tramvaja na bus, a oni iz udaljenijih krajeva putuju i vlakom. U javnom prijevozu, ističu studentice, nije moguće održavati potreban razmak čine studenti “ne dovode u rizik samo svoje zdravlje nego i zdravlje ostalih studenata, profesora i sugrađana”.

U svom dopisu navode i da je kvaliteta nastave u vidljivom padu. Tu se prvenstveno osvrću na činjenicu da se formiraju manje grupe koje naizmjenično slušaju predavanja što “rezultira negativnim ishodom u svakom od dva moguća slučaja”. U prvom slučaju, navode, nastavnici pokušavaju odraditi jednak obim gradiva u duplo manjoj satnici, a u drugom slučaju, ako pak izbace polovinu gradiva, studenti su “zakinuti za važna znanja koja su im potrebna za daljnje studiranje i budućnost”. Jedan od problema s predavanjima uživo, mišljenja su studentice, osjećaju studenti kojima je izrečena mjera (samo)izolacije. Studenti koji ne mogu doći na nastavu na faks nemaju, ističu, jednaku kvalitetu obrazovanja kao i ostali. Iz tog razloga, smatraju, treba obratiti pozornost na neki alternativni model, odnosno rješenje koje bi odgovaralo većini studenata.

U tom kontekstu, predlažu da se nastava prebaci online. To bi, smatraju, omogućilo “svim studentima aktivno sudjelovanje na predavanjima”. U vezi ovog apela kontaktirali smo dekana Fakulteta hrvatskih studija Pavu Barišića te prodekana za nastavu Darija Vučenovića, na kojega je mail i naslovljen.

Osim navedenog, nastava uživo posebno stvara problem studentima u (samo)izolaciji. Dakle, studentima koji nisu u mogućnosti dolaziti na nastavu uživo nije omogućena jednaka kvaliteta obrazovanja kao i ostalima. Uzimajući to u obzir, smatramo da je potrebno naći rješenje koje bi odgovaralo većini. Primjerice, online nastava omogućila bi svim studentima aktivno sudjelovanje na predavanjima.

Izdvojeni članak

Sveučilište uvijeno u crno: Nakon jake upale pluća preminuo profesor Hrvatskih studija

Dekan nam ne odgovara na upit

Valja istaknuti da smo neke od informacija koje je dekan Barišić naveo u današnjem pismu od njega zatražili još prošlog tjedna. Kako smo od nekolicine studenata dobili pritužbu da se na faksu održavaju predavanja u grupama i do 80 ljudi, a onda na mail dobili i dopis studentica, dekanu Barišiću i prodekanu za nastavu Dariju Vučenoviću smo o svemu navedenom poslali upit. Pitali smo ih je li istina da se na Fakultetu održavaju predavanja u velikim grupama.

Osim toga, zanimalo nas je i kako će reagirati na dopis studentica te planira li se prelazak na online nastavu. Upit smo poslali u četvrtak, a u petak je došla službena preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojom se apelira na sve fakultete da nužno prijeđu na online nastavu, izuzev laboratorijskih i praktičnih vježbi. No, četiri dana nakon našeg upita i tri dana nakon službenih preporuka, još uvijek nema odgovora iz dekanata Fakulteta hrvatskih studija, a pismo koje potpisuje dekan jasno sugerira da će revoltirani studenti ipak nastavu morati slušati uživo.

Studenti revoltirani odlukom faksa: Unatoč preporuci, Hrvatski studiji neće s nastavom ići online
Share via
Copy link
Powered by Social Snap