Pretraga

Studenti svojim izumom pobijedili na NASA-inom natjecanju

A- A+

Skupina grčkih studenata pobijedila je na NASA-inom natjecanju International Space Apps Challenge svojim revolucionarnim izumom. Radi se o samoodrživom stakleniku u kojem raste špinat. Nosi naziv Popeye, a uređaj će astronautima na Marsu biti konstantan izvor hrane čak 45 dana.

NASA-ino natjecanje International Space Apps Challenge u trajanju od 48 sati održalo se u gradovima širom svijeta. Cilj natjecanja je bio stvoriti open source rješenja različitih zahtjeva života na Zemlji i u svemiru. Ove godine pobjedu su uvjerljivo odnijeli grčki studenti svojim dizajnom samoodrživog staklenika Popeye, piše Reuters.

Izdvojeni članak

Američka tvrtka izumila uređaj protiv prepisivanja

Osigurava 45 dana hranu na Marsu

Staklenik koji su dizajnirali grčki studenti sastoji se od solarnog sustava smještenog u zaštitnu kupolu, a trebao bi proizvoditi špinat tijekom 45 dana. Na taj bi način potencijalni astronauti na Marsu u spomenutom periodu imali konstantan izvor hrane.

Vrt u stakleniku opremljen je s ‘garniturom solarnih senzora i električnih sustava’ koji hrane i nadgledaju špinat osiguravajući mu dovoljno vode i ugljičnog dioksida.

Izdvojeni članak

Nevjerojatni izumi koji su promijenili svijet, a otkriveni su sasvim slučajno

Popeye je dobar korak prema agrikulturi na Marsu

Popeye je s razlogom pobjednik NASA-inog natjecanja, jer je poznato kako se crveni planet ne može pohvaliti svojom prijateljskom prirodom. Uvjeti na Marsu se drastično razlikuju od onih na Zemlji, zbog čega taj okrutni okoliš ne štiti vegetaciju. Temperatura se kreće oko – 62°C, a gustoća atmosfere je oko 100 puta manja od gustoće Zemljine atmosfere. Zaštitna kupola koju posjeduje Popeye upravo je namijenjena za borbu protiv ovakvih izazovnih uslova.

Kupola propušta sunčevu svjetlost, a u isto vrijeme pruža zaštitu od Marsove okrutne klime. Zatvoreni sustav također pruža uvjete potrebne za provođenje fotosinteze. Vjeruje se da će agrikultura na Marsu biti moguća tek za još mnogo desetljeća, no grči studenti su na pravom putu u tom ostvarenju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap