Pretraga

Studenti tražili smjenu ravnatelja ispred SC-a, njemu produžen mandat za godinu i pol: ‘Imamo podršku radnika’

A- A+

Iako je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao studente na današnje mirno okupljanje ispred zagrebačkog SC-a kako bi se ukazali problemi lošeg studentskog standarda, na okupljanje je stiglo svega nekoliko članova Studentskog zbora. Prije početka okupljanja predsjednik zbora Ivan Pavao Boras dobio je informaciju da se sjednica o produljenju mandata ravnatelja zagrebačkog SC-a neće održati u prostorijama SC-a gdje je najavljeno okupljanje studenata, nego u zgradi Rektorata u drugom dijelu grada. Boras navedeno smatra žalosnim jer to znači da se neki ne usude pogledati studente u oči. Na okupljanju se pojavio i ravnatelj SC-a kojem je na kraju produljen mandat za još godinu i pol dana, a otkrio je i da je nekada SC dobivao listu 50 studenata od Studentskog zbora za smještaj u domove.

Okupljanje studenata u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Na dan sjednice Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odlučio je napraviti mirno okupljanje kako bi Upravi, radnicima i predstavnicima ministarstva ukazao na nezadovoljstvo studenata. Željeli su transparentima i rakijom pozvati na odlazak Bošnjaka u mirovinu i reći nešto o problemima koji traju godinama. No, 45 minuta prije sjednice koja je trebala početi u 11 sati predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu, Ivan Pavao Boras, dobio je obavijest da se sjednica iz zgrade SC-a premješta u zgradu Rektorata na Kajzericu.

‘Žalosno što neki ne mogu pogledati studente u oči’

– Sada, u 10 sati i 16 minuta, dakle 15 minuta prije mirnog okupljanja studenata i 45 minuta prije sjednice Upravnog vijeća gdje će se glasati i o produljenju mandata ravnatelja Bošnjaka, dobio sam mail da je sjednica prebačena iz zgrade Studentskog centra u zgradu rektorata na Kajzerici. Tamo bi se trebala otvoriti i menza SC-a pa ipak tamo ide na sjednicu. Zanimljivo da se 45 minuta prije sjednice mijenja mjesto održavanja, ali što je tu je. Žalosno da neki ne mogu pogledati studente u oči, rekao je Ivan Pavao Boras.

On je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu, kao što smo pisali, bio obvezan glasati protiv produljenja mandata ravnatelju Mirku Bošnjaku jer je tako odlučila Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. No, bio je jedini koji je glasao protiv produljenja mandata. S četiri glasa za ravnatelju Bošnjaku mandat je produljen za još godinu i pol dana. Boras je napomenuo da svi problemi nastaju zbog dugotrajnog neulaganja u studentski standard.

– Studenti su nezadovoljni prehranom, u hrani se svašta pronalazi. Nezadovoljni su i smještajem, preko 150 studenata svake se godine van natječaja stavlja unutar smještajnih kapaciteta i zakidaju se oni koji su zaslužili mjesto u domu. Studentski centar ne iskorištava 12 posto sredstava koji bi se trebali ulagati u studentski standard. Zbor dobiva svaki mjesec nekoliko prijava studenata na prehranu, a za smještaj su prijave uglavnom na početku godine kada i traju useljenja u domove. Nakon toga se studenti snađu pa više ni nema prijava, naveo je Boras.

Dodao je da sadašnja Uprava SC-a nema sluha te da se opravdavaju da sve rade legalno. Borasu nije jasno kako se netko legalno može osobno javiti ravnatelju Bošnjaku da dobije privremeni smještaj jer tako nešto nije nigdje definirano.

‘Imamo i podršku velikog broja radnika koji ne žele izlaziti u javnost’

– Ova situacija traje godinama, a u prosincu smo pokušali u razgovoru s Upravom tražiti odlazak ravnatelja u mirovinu, no na kraju mu je produžen mandat. Studentskom zboru ponekad je teško jer se članovi biraju svake dvije godine pa kada se sve posloži i uđe u radni tok imamo nove izbore i nove članove. Studenti se žale, a to komuniciramo i s upravom Sveučilišta. Nadamo se da će se dogoditi odlazak u mirovinu, a ako ne nastavljamo dalje. Imamo i podršku velikog broja radnika koji ne žele izlaziti u javnost jer ih je strah za njihove poslove, naveo je Boras.

Ravnatelja Bošnjaka, prije nego što je otišao na sjednicu Upravnog vijeća, ispred SC-a zaustavili su studenti i novinari. On je kazao da nije ovlašten komentirati odluke Upravnog vijeća jer se odlučuje o njegovom statusu.

– Svaki prigovor studenata koji se spominje zadnjih dana ja doživljavam kao motiv da SC u Zagrebu bude još bolji, još uspješniji i još kvalitetniji. Nijedan prigovor studenata nikada nismo zanemarili i dalje stojimo na raspolaganju jer smo tu zbog studenata, a ne studenti zbog nas. Ja sam uložio veliku energiju da tu paradigmu promijenim, objasnio je Bošnjak.

Izdvojeni članak
druga menza studentski dom stjepan radić

U menzama fali radnika pa studenti često ‘poljube’ vrata, SC: Odluke o radu donosimo s domskim odborima

‘Sve što je zadnjih dana rečeno na moj račun meni je motiv da SC bude još bolji’

Komentirao je i to kako je moguće da studenti koji nisu dobili dom ipak dobivaju privremeni smještaj u domovima, ako se jave u Upravu SC-a. Kazao je da je on takav pravilnik o privremenom smještaju zatekao 2016. godine i da to nije njegov uradak te da to tako funkcionira već godinama.

– Sve se može popraviti i doraditi. Studenti koji nisu dobili dom, a žele privremeni smještaj, moraju podnijeti zahtjev na agenciju za smještaj i to ćemo razraditi, daljnju proceduru ne znam i to je propisano pravilnikom. Taj pravilnik postoji od 2016., ja sam takvu proceduru naslijedio. Taj pravilnik nije mijenjan u svojoj krucijalnoj formi od tada. Od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu dobivali smo 50-ak studenata na listi za smještaj u studentski dom u tom vremenu. Sve što je zadnjih dana rečeno na moj račun meni je motiv da SC bude još bolji, spomenuo je Bošnjak.

Naveo je i da je dobar pokazatelj što su uspjeli osigurati održivost sustava unatoč inflaciji i povećanju cijena. Zaključio je da uvijek može bolje, no da ne postoji prigovor studenata na koji on ili njegovi suradnici nisu odmah reagirali.

Izdvojeni članak
uprava studentskog doma stjepan radić sava zagreb

Kontrola u studentskim domovima: Doznali smo koliko je ilegalaca bilo ove godine i koje su mjere poduzete

‘Sve izjave koje daje SC treba uzeti sa zadrškom’

Karlo Hlača, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Studentskog zbora na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti rekao je da ovaj prosvjed ne smatra napadom nego pokazateljom želje studenata da unaprijede standard najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj.

– Sve izjave koje daje SC i Uprava treba uzeti sa zadrškom i onda dalje nastaviti razgovor. Ravnatelj možda radi na unaprjeđenju, a možda je riječ o političkom izmotavanju. Cilj je unaprijediti studentski život i da više nemamo loše menze, prehranu ili domove. Često studenti nisu zainteresirani za ovakve događaje jer misle da se to njih ne tiče. Ali svi zajedno moramo raditi da to poboljšamo, zaključio je Hlača.

Copy link
Powered by Social Snap