Pretraga

Studenti u Beogradu digli glas protiv haških presuda

A- A+

Više tisuća studenata prosvjedovalo je jučer ispred Skupštine Srbije u Beogradu protiv oslobađajućih haških presuda bivšem zapovjedniku kosovskih oružanih snaga Ramushu Haradinaju, te hrvatskim generalima Anti Gotovini i  Mladenu Markaču.

U Beogradu je jučer prosvjedovalo više tisuća studenata s nekoliko srpskih sveučilišta, protiv oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, te bivšem zapovjedniku OVK Haradinaju.

Osim studenata beogradskog sveučilišta, prosvjedu su se priključili studenti iz Novog Sada, Niša, Kragujevca i Kosovske Mitrovice. Predstavnici ekstremističkih organizacija Obraz i Naši 1389 također su sudjelovali u prosvjednoj povorci.

Jedan od organizatora, student Fakulteta političkih nauka Vladimir Živković izjavio je da iza prosvjeda ne stoje predstavnici niti jedne političke struje.

Studenti su predali peticiju predsjedniku srbijanskog parlamenta Nebojši Stefanoviću u kojoj zahtjevaju, sazivanje izvanredne Skupštine na kojoj bi donijeli Rezoluciju o osudi presuda haškog suda. Studenti u peticiji traže i veći angažman za poboljšavanje prava i položaja Srba u zemljama regije, te podršku obiteljima srpskih optuženika u Hagu.

Iako studenti tvrde da su prosvjed organizirali bez utjecaja političkih stranaka, predstavnici svih značajnijih srpskih stranaka održali su govore podrške okupljenim prosvjednicima. Među govornicima su se našli ministar pravde Nikola Selaković, koji je izjavio da je na prosvjed došao kao građanin kojeg je zaboljela nepravda.

Okupljenima su se obratili Nebojša Stefnović,članovi zastupničkog kluba Demokratske stranke Srbije Vojslava Koštunice, ravnatelj Dokumentacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac, odvjetnik nekoliko haških optuženika Toma Fila, prorektor i par profesora beogradskog sveučilišta.

Neki od transparenata koji su se mogli vidjeti u prosvjednoj povorci bili su “Svatko je nevin dok se ne dokaže da je Srbin”, “Haški sude dokle više”, “Bez pravde nema pomirenja”, Haag, pravo sile, a ne sila prava”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap