Pretraga

Studenti u hostelu na Trešnjevci: ‘Plaćamo 500 kuna, a ne radi grijanje i nemamo internet’

A- A+

Hostel Industrogradnja svoja je vrata studentima otvorio početkom listopada, a za sobu su se mogli prijaviti svi koji kroz natječaj nisu ostvarili pravo na smještaj u Šari, Savi i Lašćini. Industrogradnja se obvezala da će staru praznu zgradu prenamijeniti u roku od mjesec dana te svojim novim stanarima osigurati kvalitetan smještaj, koji će se moći koristiti i sljedećih godina. Međutim, studenti nisu zadovoljni s uvjetima života na Trešnjevci te se žale kako ne radi grijanje i internet.

Kad je počela obnova studentskih domova u Zagrebu, vlasnici hostela Industrogradnja velikodušno su ponudili smještaj za 300 studenata. Međutim, hostel još nije potpuno funkcionalan, a studenti sve više negoduju zbog problema s internetom i grijanjem, te previsokim stanarinama, objavljeno je u studentskim novinama Global.

Naime, grupa Industrogradnja obećala je da će do 1. listopada 2015. biti završeni radovi u hostelu. Za 500 kuna, koliko studenti mjesečno izdvajaju za stanarinu, rečeno je da će dobiti smještaj u trokrevetnoj sobi, imati grijanje, Wi-Fi i uredne sanitarne čvorove.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti nisu ni nakon tri mjeseca ispunili kvotu za 400 kuna subvencije

Studenti se žale na prljave sanitarije i probleme s vodom

– Živjela sam pet godina u domu Stjepan Radić. Smještaj je bio treće kategorije i plaćala sam 200 kuna na mjesec. Nikad se nije dogodilo da čistačice nisu oprale tuševe, umivaonike ili zahodske školjke. Stvari su se redovito popravljale i voda nije curila po tjedan dana kao ovdje. kazala je jedna ljutita studentica.

Istaknula je i kako joj se čini da ta voda iz začepljenih cijevi smrdi te da se ne želi tuširati u takvim uvjetima. Smatra da kao ljudi zaslužuju osnovnu higijenu, a njezina sustanarka požalila se da im je hladno u sobama pa ona i cimerica spavaju u vestama.

Izdvojeni članak

[Intervju] Iz zagrebačkog SC-a progovorili o nejasnoćama i nepravilnostima u provedbi natječaja

‘Iz madraca vire opruge koje bodu u leđa’

– Veličina soba je zadovoljavajuća, ali taj prostor treba zagrijati, što mi se čini gotovo nemoguće. Cimerice i ja spavamo u vestama, a iz madraca vire opruge koje bodu u leđa. Mislim da su nam mogli osigurati stare madrace iz ‘Stjepana Radića’. Cimerici nije popravljen ormar iako se već tri puta žalila da joj nedostaju police, ali oni i dalje ignoriraju naše molbe, rekla je Kornelija Klarić, jedna od stanarki hostela.

Iz Industrogradnje se pravdaju da su imali samo mjesec dana za završetak radova, a hostel nije bio u funkciji godinama.

– Nekada su na prvom katu stanovali radnici, oko 20 njih, a drugi i treći kat bili su prazni. Prema tome, bilo je jako teško sve radove obaviti na vrijeme i opremiti cijeli hostel u tako kratkom roku za 297 studenata. Prizemlje smo doveli u funkciju, opremili smo još šest soba u koje ćemo primiti još nekoliko studenata, napravili smo sanitarni čvor, opremili smo dnevni boravak u kojem će studenti moći učiti, uskoro dolazi oprema za praonicu, priprema se teretana, odnosno dvorana za vježbanje, rekla je koordinatorica hostela Gordana Babić.

Najavljuje i kako su sljedeći korak kafić te restoran u stilu menze, jer nakon što se završe renovacije u studentskim domovima Cvjetno i Stjepan Radić, ovo će i dalje ostati smještaj za studente.

Izdvojeni članak

Zagrebački Studentski centar jedini ne poštuje MZOS-ov pravilnik za smještaj

Uprava hostela navodi da čine sve što mogu kako bi riješili svaki problem

U hostelu su smješteni studenti koji dobivaju subvenciju od MZOS-a, pa uz tih 400, moraju izdvojiti još 100 kuna za troškove smještaja. S njima su i oni koji nisu dobili subvenciju a prijavili su se na natječaj. Navode da im je ovaj smještaj prihvatljiviji nego boravak u stanu, koji je mnogo skuplji.

S druge strane, studenti koji primaju subvenciju ističu da se namjeravaju preseliti odmah po završetku radova u domovima. Portir svakodnevno prima nekoliko žalbi, pretežno na grijanje i internet. Također, stanari hostela često izražavaju svoje nezadovoljstvo i u zajedničkoj grupi na Facebooku, piše Global.

Uprava hostela je svjesna nezadovoljstva studenata, ali navode da čine sve što mogu kako bi svaki problem riješili što djelotvornije u što kraćem roku.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Vodič kroz Studentski centar

‘Hostel već dugo nije korišten’

– Mnogi se studenti žale na probleme s internetom i grijanjem, ali razlog za to je što hostel već dugo godina nije korišten. Studentima s pritužbama na grijanje ponudi se strujni radijator ili im se predloži premještaj u drugu sobu, ali oni se ne žele preseliti. Međutim, nisu svi studenti isti, pa tako ima i onih koji rade razne nepodopštine – razbijaju, bacaju smeće, bacaju cijele role papira u zahod zbog čega se on začepi, kažu iz hostela.

Brojne su pritužbe na internet, osobito zbog nemogućnosti prijave na Merlin, Studomat i sl. U hostelu kažu da na to ne mogu utjecati jer tu odgovornost snosi CARNET. Smatraju da je 500 kuna optimalna cijena, posebno jer imaju velike troškove u ovoj fazi renoviranja i ulaganja.

– Industrogradnja nije ušla u ovaj proces zbog zarade, imali smo prazan prostor i htjeli smo izaći u susret studentima i ponuditi im smještaj. S vremenom ćemo se naviknuti jedni na druge, ali mi moramo komunicirati u domu, a ne izvan, jer to ništa ne znači i to ništa neće riješiti, objasnila je Babić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap