Pretraga

Studentica iskreno progovorila: ‘Koristila sam amfetamine pri učenju, ali nikome započinjanje s tim ne bih preporučila’

A- A+

Broj studenata koji se za vrijeme ispitnih rokova pomažu kojekakvim supstancama, poput lijekova za ADHD i amfetamina poveći je, stoga smo odlučili iz prve ruke saznati zbog čega se neki od njih odlučuju na takve poteze. Studentici Filozofskog fakulteta s kojom smo razgovarali, postala je uobičajena praksa da tijekom ispitnih rokova i završnih faza seminara ili eseja konzumira amfetamine koji joj pomažu da ostane budna i daju energiju.

Wikipedia @ Creative Commons

Prošlog tjedna pisali smo o istraživanjima provedenima u Europi i Američkim sjedinjenim državama, koja su pokazala kako zabrinjavajuće velik broj studenata koristi razne štetne i manje štetne supstance, kako bi unaprijedili svoje učenje i kognitivne sposobnosti. Iako mnogi misle kako se radi o stimulansu za bolje učenje, pa misle kako će poboljšati pamćenje i performans na ispitima, to ipak ne stoji. Studenti pritisnuti rokovima u sebe često ubacuju amfetamine – većina njih ne zato što misle da će bolje pamtiti, već zato da imaju više energije, ostanu budni i slično. Studentica Filozofskog fakulteta koja to uredno čini za vrijeme ispitnih rokova i težih faza akademske godine otkrila je zašto to radi i kakva su joj iskustva s pozitivnim i negativnim učincima. Kako bi smo zaštitili njezin identitet za kojeg je opravdano izrazila želju da ostane skriven, u tekstu ćemo je nazvati Ana (podaci poznati redakciji). Evo zašto ova studentica savjetuje da se s ovakvim načinom učenja niti ne započinje.

Izdvojeni članak

Svaki sedmi student koristi supstance pri učenju, mnogi zloupotrebljavaju lijekove za ADHD i drogu

Amfetamini stimuliraju središnji živčani sustav

Amfetamini su poznati i pod nazivom speed, a premda su sve do 1970-ih korišteni kao lijekovi, pokazalo se da su zapravo vrlo loš izbor. Oni su zapravo sintetički stimulansi središnjeg živčanog sustava i uzrokuju znatne promjene mentalnih funkcija i ponašanja. Općenito, osoba pod djelovanjem ove supstance postaje uzbuđena, govorljiva, proživljava lažni osjećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti, a te je simptome potvrdila i naša sugovornica.

Studentica, kako kaže, za vrijeme ispitnih rokova uči i do 12 sati dnevno, a tijekom godine cijeli joj dan inače otpada na fakultet i obaveze vezane za isti.

– Jako puno vremena trošim na učenje za faks, gotovo otkad se dignem do spavanja. Pišem zadaće, eseje i seminare i stalno učim, što me i dovelo do situacije u kojoj mogu pričati o amfetaminima kao osoba koja ih koristi već tri godine, započela je priču Ana.

Zbog velikih ambicija posegnula za drogom

– Inače sam perfekcionist, ponos obitelji i član od kojeg se najviše očekuje. Nikada nisam imala problema sa školom, moji roditelji nisu znali kad su ispitivanja i testovi, samo bih se doma pojavila s peticom. Već na prvoj godini fakulteta shvatila sam da ću ukoliko želim ostvariti svoje velike ambicije morati oštro zapeti. Održavala sam taj tempo za vrijeme prvog semestra, jedva preživjela prve ispitne rokove i ubrzo shvatila da tako više ne mogu, ispričala je.

Pomoć u vidu amfetamina ponudio joj je prijatelj iz kvarta. Iako je ideju na početku glatko odbila, uvjerivši se da to rade mnogi njeni kolege, odlučila je pokušati sa spomenutim supstancama.

Ubrzo su krenule loše posljedice

– Ispočetka sam se osjećala užasno krivom, znala sam da radim nešto loše, iako sam se uvjeravala da je sve u redu, jer to mnogo ljudi radi. Petnaest do 30 minuta nakon uzimanja, uvidjela sam promjene. Efekti su obično trajali po nekoliko sati, no nekad su se protegnuli i na cijeli dan. Osjećaj koji mi se protezao tijekom opisala bih kao ugodu, ali i veliku izdržljivost i snagu. Postajala sam ‘živa’, govorljiva, a o naletima energije da ne pričam. Ukratko, ispitne rokove preživjela sam puno lakše nego prije, objasnila je studentica.

Dogodilo joj se što se događa mnogima koji uzimaju amfetamine – izgubila je apetit, drastično smršavjela, no roditelji nisu ama baš ništa posumnjali, misleći kako se samo radi o stresu kojeg donose ispiti i obaveze za fakultet. Ni Ana amfetamine više nije gledala kao drogu, već kao pomagače koji joj daju energiju koja nedostaje. Tek pri uzimanju većih doza shvatila je da stvar nije tako nevina.

– Znalo mi se dogoditi da osjetim agresivnost, ali i fizičke smetnje poput znojenja, glavobolje, vroglavice i visok tlak. Nije bilo nimalo ugodno i u tim trenucima sam odlučila prestati. Naravno, to nije išlo prema mojim planovima, otkrila je.

Izdvojeni članak

Širi se nova droga među mladima

Nesanica i depresija koji traju tjednima

Kao što se događa i svima drugima, narušena ravnoteža dopamina u mozgu uzrokuje jaku depresiju do koje dolazi nakon prestanka djelovanja, pri čemu pomaže samo dubok san u koji osoba nakon svega pada. Ipak, nesanica i depresija mogu trajati tjednima, rekla je Ana.

Nakon tek dvije godine što je koristila ove supstance, roditelji su posumnjali da se nešto događa s njihovom kćeri. Otkrili su amfetamine, a shvativši da se Ana više sama s time ne može nositi, odlučili su joj pružiti pomoć.

– Nisam prihvatila. Nisam htjela da mi odvikavanje i posjete liječnicima oduzimaju toliko potrebno vrijeme za fakultet, a uspjela sam ih uvjeriti da ću problem pokušati riješiti sama. Nagovaranje je dugo trajalo, ali uspjela sam. Naravno, nisam samo tako prekrižila amfetamine, no odlučila sam ne koristiti ih u onolikoj mjeri kao prije. Donedavno sam ih koristila ne samo za rokove, već kad sam trebala riješiti eseje, seminare i slično. Zimski ispitni rok ipak riješila sam bez amfetamina, ponosno je ispričala.

Izdvojeni članak

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

‘Izbacite amfetamine iz glave, ne isplati se’

Nije uspjela riješiti sve ispite, nešto joj je ostalo za jesen, no to joj sad više nije toliko bitno. Ona je, srećom, prestala upravo u trenutku kad su je ove supstance mogle dovesti do ozbiljnih posljedica. Za studente koji razmišljaju o tome da iskuse pomoć amfetamine kaže kako si tu pomisao izbace iz glave.

– Što god vam bilo tko rekao o pozitivnom djelovanju amfetamina i olakšanja koje ćete osjetiti, nemojte početi s tim. Ta stvar uvijek sa sobom donosi neželjene posljedice, a u trenucima kad poželite prestati osjećat ćete se očajno. Barem ja jesam. Smanjite svoja očekivanja od samih sebe, a za okolinu vas ne treba biti previše briga. Uzmite si vremena i radite svojim tempom, tako i tako će sve na kraju ispast u redu, poručila je studentica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap