Pretraga

Studentica novinarstva ispričala nam je kako je izgledalo predavanje na Pantovčaku i upoznavanje ‘prvog psa Hrvatske’

A- A+

Zagrebački Fakultet političkih znanosti danas je na svojim web i Facebook stranicama izvijestio o posjetu studenata novinarstva Uredu predsjednice Republike, također studentice FPZG-a. Studenti treće godine u okviru kolegija ‘Umijeće intervjua’, uputili su se na Pantovčak na predavanje glasnogovornice Ureda, i to o tome kako intervjuirati predsjednicu države. Studentima se na predavanju pridružila i sama Grabar-Kitarović u pratnji svoje nove ljubimice, a tijek posjeta prepričala nam je jedna od studentica s kolegija koja je bila na Pantovčaku.

Studenti novinarstva s kolegija ‘Umijeće intervjua’ na predavanju u Uredu predsjednice RH o tome kako intervjuirati predsjednicu | Foto: Facebook Fakultet političkih znanosti

U okviru kolegija Umijeće intervjua, studenti treće godine novinarstva Fakulteta političkih znanosti prekjučer su posjetili Ured predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku. Kako stoji na službenim stranicama FPZG-a, ugostila ih je glasnogovornica Ivana Crnić “koja je održala predavanje na temu „Kako intervjuirati predsjednicu/predsjednika države“, od dogovaranja intervjua do izvedbe. Među ostalim, objasnila je koje su karakteristike i specifičnosti takvih intervjua te koliko ih i za koje medije Predsjednica daje na mjesečnoj i godišnjoj razini”.

Izdvojeni članak

Umjesto lososa na Pantovčaku, studentica Kolinda danas je ručala piletinu u menzi

Studenti novinarstva – prvi gosti koji su se sreli s ‘prvim psom Hrvatske’

Osim toga, Crnić je studentima novinarstva pričala i o poslu glasnogovornika, značaju dobre PR kampanje i važnosti uspostavljanja dobrog odnosa s novinarima. Studente FPZG-a u samu je dvoranu došla pozdraviti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i to u pratnji svoje nove ljubimice.

– Tako su studenti Novinarstva na FPZG-u bili prvi gosti koji su se sreli s „prvim psom Hrvatske“, kako u medijima nazivaju Kiku, pohvalio se FPZG na svojim web stranicama.

Smeta li predsjednici kada joj novinari tijekom intervjua upadaju u riječ? Da.

Uspjeli smo doći do jedne od studentica novinarstva koja je prisustvovala ovom predavanju na Pantovčaku. Prepričala nam je kako je sve skupa izgledalo.

Izdvojeni članak

Studentica predsjednica stepenicu bliže doktoratu: Sutra će pred komisijom na fakultetu braniti nacrt doktorske teze

– Glasnogovornica nam je držala predavanje općenito o tome kako funkcionira cijeli protokol posebno vezano za medije, znači kako se novinari trebaju obratiti i kome ako žele dobiti informacije, a govorila je i o komunikaciji Ureda putem Facebooka i Twittera. Rekla nam je da mjesečno nastoje odraditi tri do četiri intervjua i da ih nastoje jednako rasporediti da to bude npr. jedna televizija pa jedne novine, itd. te da predsjednica dosta intervjua odrađuje i za alternativne medije, priča nam studentica FPZG-a.

Bilo je i studentskih pitanja.

– Jedna cura je pitala, jer je taman izašao Kolindin intervju na Novoj TV, da li predsjednici smeta kada joj se upada u riječ pa je glasnogovornica rekla da joj smeta, ali da je, s druge strane, i predsjednica ta koja voli govoriti naširoko i nadugačko, tako da je glasnogovornica rekla – shvaćam zašto novinari upadaju u riječ, jer jednostavno moraju da bi nešto saznali, prepričava nam studentica i dodaje kako im je pojašnjeno da iz Ureda nikad od novinara ne traže točna pitanja intervjua, već samo okvirne teme.

Studentica FPZG-a ukazala nam je i na dugotrajnu boljku studija novinarstva na FPZG-u. Naime, na njenoj trećoj godini, tek nekolicina studenata (u koju se i sama svrstava) želi se po završetku faksa baviti novinarstvom, dok brojna većina želi u PR.

Kika kao PR projekt?

Izdvojeni članak

Faks se neće završiti sam: Dok mnogi čekaju početak nastave, studentica Kolinda već se vratila u klupe

– Tako da je predavanje najviše njima koristilo. Ja sam tamo došla, ono, mislim meni nije bilo simpatično ni kad je Kolinda došla, ona je samo odjednom ušla usred tog predavanja sa psom… Prvo je stajala i držala tog psa i onda ju je netko pitao je li Kika PR projekt i ona je naravno rekla da nije, da je ona baš htjela tog psa i onda ga je pustila i svi su se skupili oko njega dragati ga. Na kraju se spustila, kleknula na koljena i pričala nam o psu. O tome kako je njegova životna priča takva da je jedan od preživjelih kad su ga bacili pod kamion i nju je to jako dirnulo i onda je ona njega odlučila uzeti jer je to jedno biće koje…mislim ono tipično, prepričala nam je studentica novinarstva.

Dodaje i kako su se fotografirali dvaput, jedanput s predsjednicom i još jednom na stepenicama Ureda.

– Oba puta mi je bilo onako – moram se sakriti da me nitko ne vidi jer mi je bilo sve to skupa toliko užasno. Po meni sve skupa uopće nije bilo korisno, zaključuje naša sugovornica koja želi biti novinarka, no zapalo ju je neobično PR predavanje uz pseći dodatak.

Studentica novinarstva ispričala nam je kako je izgledalo predavanje na Pantovčaku i upoznavanje ‘prvog psa Hrvatske’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap