Studentica putem Fejsa besramno kupuje esej iz pripovijetke od 30 stranica

Varanje na ispitima, plagiranje maturalnih, seminarskih i diplomskih radova hrvatskim učenicima i studentima nije strano. Prečesto u tome ne vide ništa loše, ali pak iznenađuje koliko otvoreno i besramno to rade. Jučer je tako na Facebook stranici osvanuo oglas studentice prestižnog društvenog fakulteta koja traži da joj netko za 100 kuna napiše esej iz Kafkine pripovijetke Preobražaj, duge svega 30 stranica.

Screenshot: Facebook

Da mladi ne vide ništa loše u prepisivanju i varanju na ispitima, pokazala je anketa koju smo nedavno proveli na svom portalu. Iako se u razvijenijim zemljama takav oblik varanja smatra sramotnim, a počinitelji bivaju izopćeni iz društva, u nas izopćeni češće bivaju oni pošteni. Ne čudi stoga da se upravo akademsko nepoštenje smatra korijenom korupcije, koja pak vodi do propasti društva i gospodarstva.

Akademska idiotarija: traži osobu koja će napisati maturalni rad njegove sestre

Kakva će nam budućnost biti, najbolje se može vidjeti iz ponašanja i stava mladih o ovoj problematici. U jednoj Facebook grupi koja okuplja studente, djevojka je objavila sramotan oglas u kojemu traži osobu koja u roku od 24 sata može za 100 kuna napisati esej.

-Traži se osoba koja bi za 100 kuna napisala esej (Preobražaj, Kafka). Do sutra!, napisala je uz ‘smajlić’ studentica.

Iako djevojka koja je objavila oglas sa svog privatnog profila u javnoj Facebook grupi možda nije svjesna štete koju si nanosi, mi ćemo poštovati njenu privatnost. Ako je suditi po njenom profilu, radi se o budućoj akademskoj građanki koja studira na jednom od najprestižnijih društvenih fakulteta u Hrvatskoj.
Kako joj na profilu stoji da je studentica, pretpostavili smo da joj je esej potreban za nekog mlađeg, a u komentarima je i sama potvrdila da nije za nju već za prijateljicu.

Napomenimo samo da je Preobražaj jedno od najznačajnijih djela svjetske književnosti, dio je literature za državnu maturu i ima svega 30 stranica.

Odgovori