Pretraga

Studentica Valerija ima cerebralnu paralizu i žrtva je nasilja: Ukinuta joj je invalidnina, treba vašu pomoć

A- A+

Valerija Crnov dvadesetdvogodišnja je studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku i na trećoj je godini preddiplomskog studija Hrvatski jezik i književnost i Pedagogija. Boluje od cerebralne paralize, a tijekom odrastanja je trpjela nasilje u obitelji i u školi. Pravo na invalidninu joj je ukinut, a Filozofski u Osijeku organizira akciju prikupljanja pomoći za Valeriju.

Ilustracija: Unsplash

– Valerija boluje od cerebralne paralize. Do svoje devetnaeste godine živjela je s obitelji u Varaždinskim toplicama. Tijekom odrastanja trpjela je verbalno i fizičko obiteljsko nasilje, a zakazale su i institucije koje su joj po vokaciji trebale pomoći. U vrtić ju zbog cerebralne paralize nisu primili, a u školi je prolazila vršnjačko nasilje na koje nitko nije reagirao. Do svoje petnaeste godine prošla je pet operacija nakon kojih je, unatoč svom zdravstvenom stanju, sama pješačila na fizikalne terapije, opisuju težak život svoje studentice Valerije Crnov s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Ukinuta joj je invalidnina

U ovo predbožićno vrijeme na tom su fakultetu za Valeriju odlučili organizrati humanitarnu akciju kojom će joj financijski pomoći. Kažu, tako nastoje sudjelovati u Valerijinoj priči i dati potporu njezinu trudu i upornosti. Naime, unatoč teškim životnim okolnostima, Valerija je već na trećoj je godini preddiplomskog studija Hrvatski jezik i književnost i Pedagogija, a prije par godina ukinuta joj je invalidnina.

– Zbog teških životnih okolnosti i nedostatka potpore u najbližemu, obiteljskom krugu, Valerija se seli u smještaj pod okriljem udruge Hoću život te prolazi kroz projekt Kuća mogućnosti. Udruga Hoću život, koja je u najtežim trenutcima pomogla Valeriji, nevladina je organizacija koja se financira humanitarnim donacijama te omogućava mladim ljudima stambeni smještaj, razne vrste edukacija i aktivnosti. Valerija je prva osoba s invaliditetom koju je Udruga primila. Kako se Udruga financira isključivo humanitarnim donacijama, ne može Valeriji i novčano pomagati, zbog čega joj je potrebna pomoć iz drugih izvora. Pravo na invalidninu nakon devetnaeste joj je godine ukinuto, uz obrazloženje kako bi se zdravstveno stanje trebalo bitno pogoršati da to pravo ponovno stekne. Državna stipendija na temelju socioekonomskog statusa upitna je jer joj se kao prebivalište i dalje vodi obiteljska kuća, navode s Filozofskog u Osijeku.

Izdvojeni članak

[FOTO] Kad se studenti udruže, nastanu kućice za napuštene mace: ‘Ovakvih akcija treba biti više’

‘Valerija na svoju prošlost gleda kao na životno iskustvo koje ju je osnažilo’

Valeriju opisuju kao vrijednu i odgovornu studenticu i prije svega pozitivnu osobu ‘koja je svim teškoćama što su je snašle odlučila promijeniti predznak i okrenuti ih u svoju korist’.

– Valerija na svoju prošlost gleda kao na životno iskustvo koje ju je osnažilo i izgradilo ju perspektivnom, obrazovanom, socijalno otvorenom i aktivnom osobom kakva je danas. Predbožićno je vrijeme – vrijeme darivanja, stoga pomozimo Valeriji da ustraje na svome putu i dođe do trenutka u kojemu će ona biti ta koja pomaže, odgaja i obrazuje mlade ljude za svijet pun empatije i jednakih mogućnosti… Pokažimo svojim doprinosom da pružamo Valeriji obiteljsko srce danas kad su joj obitelj i pomoć iznimno potrebni, poručili su s Filozofskog fakulteta

Dio FFOS – ove humanitarne pričemožete postati kupovinom prigodnih božićnih čestitki ili uplatom na žiro račun:

IBAN humanitarne akcije: HR5923600001503008876.

Model 00, poziv na broj – OIB uplatitelja.

Foto: FFOS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap