Pretraga

Studentice poduzetnice za domaće tržište pripremaju punjač – masku za mobitel

A- A+

Iako maske za mobitel koje su zapravo u isto vrijeme i punjači već postoje na inozemnom tržištu i to za iPhone, studentice s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike predstavile su svoj poslovni plan za domaće tržište. Osim takozvanih maski za mobitel koje bi mogle pasati raznim modelima, studentice Petra i Marija osmislile su i poslovnu ponudu za ugostitelje. Vlasnici kafića bi mogli ponuditi svim gostima bežično punjenje mobitele pomoću takozvane podloge na koju bi svatko na svom stolu u kafiću mogao priključiti mobitel na punjenje.

Poznato je da su Hrvati vjerni kavopije i da sve veći broj mladih koristi smartphoneove za komunikaciju ali i surfanje internetom. Zbog toga im često puta baterija u mobitelu ne potraje niti jedan cijeli dan, a sa sobom moraju nositi punjač. Taj problem bio je tema razgovora uz kavu dviju poduzetnih varaždinskih studentica, Petre i Marije, a rezultat je poslovni plan za korištenje bežične maske za mobitel koja je ujedno i punjač. 

Djevojke su se uz to i dosjetile na koji način bi ugostitelji mogli iskoristiti veliku posjećenost svojih kafića te ponuditi bežični prijemnik koji bi punio mobitele gostiju.

Izdvojeni članak

Društvena mreža samo za studente, bez pristupa roditeljima i poslodavcima

Ugostitelji bi imali idealan proizvod za svoje goste

 – Pričale smo o tome kako bi zapravo praktično bilo da kad uđemo u neki kafić i da postoji izvor energije koji bi punio mobitel, obzirom da mladi mnogo vremena provode u kafićima, kazala nam je Petra Zadro, inače studentica treće godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. 

Cijela ideja već postoji u inozemstvu, no Petra i njena kolegica Marija Živičnjak uvidjele su da na hrvatskom tržištu takvih proizvoda nema, pa su napravile poslovni plan za natjecanje ‘Inovativni proizvodi / usluge za konkurentnost EU’ i odnijele drugo mjesto.
Ideja za ugostitelje sastoji se od odašiljača koji bi se postavio na šanku kafića i odašiljao energiju na takozvanu podlogu, a koja bi bila bežična. Gosti kafića bi mogli sjesti na terasu ili u neki drugi dio prostora i zatražiti podlogu preko koje bi mogli puniti mobitel. 

– Za podlogu ili prijemnik te odašiljač nam treba oko tri tisuće kuna, no kad bismo potencijalno otvorili tvrtku i prodavali to u veleprodaji, jedan paket bi ugostitelja koštao oko 1600 kuna, a on bi tu uslugu korisnicima mogao naplaćivati, naprimjer za jedno korištenje dvije kune, objašnjava nam studentica Petra.

Izdvojeni članak

Studenti osmilili aplikaciju koja će preko čitača evidentirati prisutnost na nastavi

Veliki planovi za budućnost 

Osim ideje za ugostitelje, djevojke su došle na ideju da u Hrvatskoj pokrenu projekt maske za mobitel koja je ujedno i punjač.

 – Maska je napravljena od induciranih zavojnica koje pune bateriju na mobitelu, a ima konektore za punjač. Pozitvna strana je ta što je maska bežična pa je dovoljno da stavite masku na mobitel i on se puni, a ta dodatna baterija u maski može izdržati osam sati, objasnila nam je sugovornica. 

Komponente za jednu maskicu koštaju oko 300 kuna, a djevojke su nabavile dijelove maske i na nju postavile led lampice.
– Te četiri led lampice smo same ugradile, a one pokazuju koliko još snage ima baterija. Prednost našeg projekta je taj što maskice u inozemstvu postoje samo za iPhone, dok bi ih mi ponudile za sve modele mobitela, kazala je Petra.
Iako su djevojke zajedno s mentoricom Kristinom Detelj napravile poslovni plan i odnijele drugo mjesto na natjecanju koje je organiziralo Ministarstvo poduzetništva i obrta, ovdje ne staju njihovi planovi. 

 U budućnosti bi voljele pokušati osnovati tvrtku i ponuditi projekt s bežičnim punjačima i hrvatskim ugostiteljima te tako pokrenuti vlastiti posao.

Studentice poduzetnice za domaće tržište pripremaju punjač – masku za mobitel
Share via
Copy link
Powered by Social Snap