Pretraga

Studentice provele istraživanje, dio rezultata zastrašuje: ‘Samo 18 posto ispitanica na faksu ima čisti WC’

U sklopu projekta UNIZG Ciklus studentice su provele istraživanje na 1.449 studentica i studenata na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom ‘Jasno i glasno o menstruaciji’. Bilo je 87,6 posto studentica i 13,3 posto studenata koji su ispunili online anketu s pitanjima o općoj informiranosti vezano uz menstruaciju, higijenskim potrepštinama za žene i o kontracepciji, ali i o tome kakvi su higijenski uvjeti na fakultetima gdje ispitanici studiraju. Rezultati su pokazali da njih 55 posto ne zna čemu služi pilula za dan poslije, ali i da 22 posto ispitanika ne zna što je menstrualno siromaštvo, dok svega 18 posto ispitanica na fakultetima ima čisti WC. Voditeljica istraživanja nam je u razgovoru otkrila koji su ih podaci najviše iznenadili.

wc školjka

Foto: Unsplash

Čak 55 posto studentica i studenata Sveučilišta u Zagrebu koji su sudjelovali u istraživanju ‘Jasno i glasno o menstruaciji’ ne zna čemu točno služi pilula za dan poslije. Njih 22 posto misli da je menstrualno siromaštvo kada kod osobe izostane menstruacija. Ovo su samo neki od rezultata koji se tiču opće informiranosti 1.449 studentica i studenata koji su sudjelovali u online upitniku.

‘Zatekli su nas podaci da samo 18 posto ispitanica na fakultetima ima čisti WC’

U anketi su se pojavila još i pitanja o higijenskim potrepštinama za žene, kao i o tome kakvi su higijenski uvjeti za studentice i studente na fakultetima gdje studiraju. Istraživanje su radile studentice Danijela Vlahov, Nika Barbarić i Magda Profaca, a mi smo razgovarali s voditeljicom istraživanja, Danijelom Vlahov.

– Najviše su nas, ne mogu reći iznenadili, ali mogu reći zatekli, podaci o pristupu menstrualnim potrepštinama i uvjeti na fakultetu. S obzirom na količinu vremena koju studentice provode na fakultetima, nalaz da su higijenski uvjeti takvi da čistu wc-školjku uvijek ima samo 18,29 posto ispitanica je zabrinjavajuće. Stanje s toaletnim papirom isto nije idealno, primjerice studentice Filozofskog fakulteta u postotku 73,05 posto pristup nemaju ili imaju povremeno, rekla je Vlahov.

Izdvojeni članak
kontracepcija pilula

Uskoro nam možda stižu kontracepcijske pilule za dečke: Pitali smo neke od njih hoće li ih uzimati

Ništa bolji nisu ni uvjeti u studentskim domovima

Također, pristup toploj tekućoj vodi također nemaju sve studentice na svim fakultetima, a niti je pristup sapunu uvijek osiguran na svim fakultetima. Ništa bolji nisu ni uvjeti u studentskim domovima gdje u većini pristup toaletnom papiru i sapunu nije osiguran, već studenti/ce sami kupuju potrebno.

– Nehigijenski uvjeti i neosiguran pristup higijenskim potrepštinama osim što osobama šteti zdravstveno, šteti i ekonomski. Valja naglasiti kako su uvjeti nezadovoljavajući i na fakultetima, što u slučaju kada osoba živi u studentskom domu i ide na fakultet znači da su joj higijenski uvjeti uvijek neispunjeni. Potrebno je osigurati uvjete u kojima osobe mogu sudjelovati u svakodnevnom studentskom životu, bilo to od strane Sveučilišta, Studentskog centra ili projekta pokrenutog od strane studenata, u ovom trenu je manje bitno, ističe Vlahov.

Izdvojeni članak

Sedam krvavo glupih mitova o menstruaciji: Sigurno ste do sada vjerovali barem u jedan

Oskudno znanje studentica i studenata o piluli za dan poslije i menstrualnom siromaštvu

Što se tiče rezultata o općoj informiranosti ispitanih studentica i studenata, kod nekih stvari su puno bolji nego kod prijašnjih istraživanja, ali kod nekih stvari znanje im je poprilično oskudno.

– Zadovoljni smo s podacima kako mit o mogućnosti upotrebe tampona od strane samo seksualno aktivnih osoba polako odlazi u zaborav, no recimo baš uz spomenutu tvrdnju o piluli za dan kasnije više ispitanika i ispitanica je odgovorilo netočno nego točno. Također, valja istaknuti da bez obzira na aktualni društveni problem, menstrualno siromaštvo još uvijek više od petine ispitanika/ca ne poznaje kao pojam, objašnjava nam Vlahov.

Izdvojeni članak
ulošci

U škole stižu besplatne menstrualne potrepštine, ministarstvo će s ravnateljima dogovarati model opskrbe

Istraživanje pokazalo da bi 66 posto studentica koristilo besplatne menstrualne potrepštine na fakultetima

Jedno od zaključaka istraživanja je i taj da bi 66 posto studentica, da im se na fakultetu omoguće besplatne menstrualne potrepštine, to i koristilo.

– Nije dovoljno samo osigurati menstrualne potrepštine na fakultetu bez pristupa ostalim potrepštinama (toploj vodi, sapunu i toalet papiru) higijenski uvjeti za promjenu istih nisu zadovoljeni. Istraživanje ima ulogu ukazati na trenutno stanje na Sveučilištu i potaknuti pitanja higijenskih uvjeta na fakultetima i u studentskim domovima, menstrualnog siromaštva studentica, srama povezanog uz menstruaciju te stavova o menstruaciji, poručila je Vlahov.

Cijeli istraživanje kao i rezultate istog možete pročitati u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap