Pretraga

Studentice u potpunosti osmislile i proizvele svoje craft pivo, a dale su mu dosta simpatičan naziv

A- A+

Potkraj prošle godine pisali smo članak o inovativnom diplomskom radu bivšeg splitskog studenta Petra Puškarića, koji je prvi na svijetu uspio proizvesti pivo od kvasca kojeg je izolirao iz mora. Nova priča o pivu kojeg je ovoga puta proizvelo devet studentica ponovno stiže sa Sveučilišta u Splitu. Studentice Kemijsko-tehnološkog fakulteta u potpunosti su osmislile i proizvele craft pivo kojemu su dale naziv Brucošica.

 

Baš u tjednu kada je obilježen Dan žena sa Sveučilišta u Splitu, točnije Kemijsko-tehnološkog fakulteta, stiže lijepa priča o poduzetnim studenticama koje su proizvele svoje craft pivo Brucošica. U avanturu proizvodnje i osmišljavanja piva krenule su Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić, sve u sklopu projekta ‘Osvježi svoje rokove – uz dobro pivo lakše pamtim štivo’.

Sredstvima od natječaja za studente nabavile sirovine

Ovih devet studentica inače dolazi sa studija prehrambene tehnologije, a poticaj za pokretanje projekta pružila im je profesorica Ivana Generalić Mekinić. Prvi korak bila je prijava projekta na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta, što je obavila studentica Natalija. Ona je i okupila kolegice koje su bile zainteresirane za proizvodnju craft piva.

– Profesorica Generalić Mekinić je predložila da naručimo uređaj Grainfather za proizvodnju craft piva, koji ima aplikaciju uz pomoć koje možemo smisliti recept za određeno pivo. Prijavili smo se na natječaj o financiranju studentskih projekata od strane studentskog zbora, kako bi mogli nabaviti potrebne sirovine i dodatne uređaje koji su potrebni za tehnološki postupak proizvodnje craft piva. S proizvodnjom smo krenule u 10. mjesecu 2021. godine, naručile smo razne vrste ječma, hmelja te kvasaca. Naše prvo skuhano pivo je bilo APA (American Pale Ale) koje je izazvalo ogroman interes i oduševljenje pa možemo reći da se popilo prije nego se proizvelo. Budući da je bilo vrijeme Božića odlučili smo sakriti par piva za dekana i profesore koji su nam pružili potporu od samog početka, ovim putem, u ime cijelog tima želim se zahvaliti dekanu Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Matku Ercegu, kaže za srednja.hr studentica Karmen.

I dalje planiraju obogatiti recepturu

Kako stoji u priopćenju Sveučilišta u Splitu, nakon prvog proizvedenog piva daljnji posao bio je na studenticama. Osmislile su neke druge recepture te su do sada proizvele tamnu ipu te američku svjetlu ipu. Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla je na daljnju analizu, a kasnijim eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome.

Pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane. Želja im je, kažu studentice na ovaj, poprilično jedinstven način, promovirati studij prehrambene tehnologije.

– Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo, naime prilikom prijave projekta smo uplanile više vrste ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, odnosno okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja, izjavila je studentica Danica.

Izdvojeni članak

Za diplomski rad more pretvorio u pivo: ‘Profesori su ga degustirali na obrani’

Same osmislile naziv i dizajnirale etiketu

Sa Sveučilišta u Splitu javljaju da je studenticama u planu probati napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha. Ječam bi se, pojašnjavaju studentice, inače bacio, može se koristiti kao hrana za životinje, no one bi od njega željele napraviti jestivi proizvod kojim će se prijavljivati i na neka natjecanja.

A osim što su osmislile recepturu te proizvele pivo, studentice su same osmislile i naziv piva, Brucošica. Da su zaista pazile na svaki detalj dokazuje i činjenica da su zajedničkim promišljanjem osmislile su i dizajnirale čak i – etiketu na boci!

– Zašto baš Brucošica? Zato što je to prvo pivo skuhano na našem fakultetu, a budući da smo sve cure, odlučile smo se da to bude Brucošica jer smo sve to jednom bile. Isto tako ideja za taj naziv nam se činila simpatična, jer se priča može nastaviti u budućnosti u vidu toga da budući studenti kao sudionici projekta mogu napraviti nova piva, čija imena mogu biti Inženjerka, Magistrica, Apsolventica i sl. Svaka od nas ima nezamjenjivu ulogu u projektu, a ujedinjavanjem pojedinačnih ideja stvaramo nešto zajedničko. Tako je nastala i naša etiketa na boci. Inače smo željeli da naši plakati te sama etiketa bude u pop-art/retro stilu. Na etiketi se nalazi brucošica koja je vidno uznemirena jer sprema ispit za rokove. U oblačić smo odlučili staviti rečenicu koju vjerojatno svaki profesore reče na uvodnom predavanju, a to jest ‘Ne slušajte stare studente!’, što hoće reći da se svaki predmet može položiti, kaže nam Karmen.

‘Nadamo se da će buduće generacije nastaviti naš projekt’

Kako stoji u priopćenju našeg drugog najvećeg sveučilišta. svoje prvo predstavljanje pivo Brucošica imalo je u veljači na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Bilo je dosta zainteresiranih za njihov plakat, ali degustacije, na žalost velikog broja zainteresiranih, nije bilo zbog epidemioloških mjera.

– Što se tiče ostalih planova u budućnosti, sa sigurnošću možemo reći da ćemo uz APU i IPU napraviti još neka piva. Što se tiče prodaje o tome nismo razmišljali. Svakako se nadamo da će buduće generacije nastaviti naš projekt i svojim novim idejama zaokružiti ovu lijepu priču. Želimo da nam studentsko doba ostane u jako dobrom sjećanju i lijepim uspomenama, a ne samo u šturom učenju i polaganju ispita, zaključuje Karmen.

pivo brucošica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap