Pretraga

Studentima na Savi mjesecima noću zaključani sporedni izlazi, strahuju za sigurnost: Pitali smo SC hoće li ih sada otključati

A- A+

Već smo u nekoliko navrata u zadnjih godinu dana pisali o tome da se stanarima Studentskog doma Stjepan Radić, poznatijem i kao Sava, nakon 22 sata zaključavaju izlazi/ulazi u dvorište doma, osim glavnog. Takva odluka donesena je u jeku epidemije, a studenti su i ranije tu epidemiološku mjeru ocijenili besmislenom. Nakon sinoćnjeg pada letjelice koja je uzrokovala snažnu detonaciju, studenti su se još jednom pobunili protiv mjere zaključavanja sporednih izlaza/ulaza, budući da je letjelica pala upravo uz jedini otključani izlaz. Dobar dio stanara zbog nemogućnosti korištenja sporednih ulaza/izlaza strahuje za svoju sigurnost. Iz Studentskog centra kažu kako se zaključavanjem kontrolira broj osoba koje se zadržavaju u dvorištu doma, ali ne žele konkretno reći hoće li se nakon jučerašnjeg događaja otključavati sporedni ulazi.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Pored Studentskog doma Stjepan Radić sinoć je došlo do snažne detonacije. Pronađen je duboki krater, ostaci letjelice koja je pala, a nakon dojave građana i dva padobrana. Prema riječima premijera Andreja Plenkovića, riječ je o padu letjelice ruske proizvodnje, za koju se ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Studenti su opisali kako se prije pada letjelice vidjelo crveno svjetlo, čuo zvuk ubrzanja motora, a nakon pada osjetio se neugodan miris nalik plinu.

Studenti se mjesecima bune zbog zaključavanja sporednih ulaza/izlaza, sada su u strahu

Ono što posebno zabrinjava studente činjenica je da uprava studentskog doma i Studentskog centra nakon 22 sata zaključava sporedne ulaze/izlaze doma. Otvoren je samo glavni, kroz koji se može proći uz predočenje ključa ili x-ice, a pored kojeg je sinoć i pala letjelica. Iako su kasnije, nakon pada letjelice sporedni ulazi/izlazi otključani i studenti preusmjereni na njih, mnogi stanari doma zaključavanje sporednih ulaza smatraju ugrozom njihove sigurnosti.

– Hvala upravi što su izlazi zaključani pa bi svi kolektivno izginuli da se trebalo hitno evakuirati!, piše jedan stanar u Facebook grupi SD Stjepan Radić.

Neki se pitaju i što bi se dogodilo da je letjelica pala u dvorište doma ili na neki od paviljona.

– Ovo se moglo zaletjeti u paviljon i bilo bi sr**a. Ljudi su mogli poginuti sam’ tak’. Al’ bitno da evakuacijski putevi nisu zablokirani biciklima na ulazu u prizemlju, napisao je jedan student u grupi doma, referirajući se na to da je uprava nedavno zabranila držanje bicikala u prizemlju paviljona, tobože zato što su blokirali požarni put.

Odluka da se sporedni ulazi/izlazi zaključavaju nakon 22 sata donesena je u jeku epidemije, kao jedna od epidemioloških mjera za koju u upravi doma i Studentskog centra smatraju da usporava širenje zaraze. Više puta smo na srednja.hr pisali kako studenti tu mjeru smatraju besmislenom.

Izdvojeni članak

Stanari Save isfrustrirani mjerom koja se provodi u domu: ‘Nema nikakvog učinka na širenje virusa’

Iz SC-a ne žele konkretno odgovoriti hoće li se sporedni ulazi/izlazi otključavati

Jutros smo upit oko zaključavanja sporednih ulaza poslali upravitelju SC-a, Mirku Bošnjaku. Pitali smo ga zašto se i sada, kada su mjere značajno popustile, nakon 22 sata zaključavaju sporedni ulazi u dvorište doma Stjepan Radić.

– Na taj način kontroliramo broj osoba koje se zadržavaju na vanjskom dijelu doma, jer dio pozvanih i nepozvanih gostiju studentski dom ‘Stjepan Radić’ doživljava kao mjesto za noćni izlazak. Studentski centar u Zagrebu je do okončanja epidemije stavio izvan snage članak 15. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenta u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, koji se odnosi na primanje posjeta u studentskim sobama te u ovome trenutku stanari studentskih domova ne mogu primati posjete. Podsjećamo da su i dalje na snazi mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nužnim epidemiološkim protokolima kojima se ograničavaju okupljanja, kao i protuepidemijske mjere koje se tiču držanja distance te nošenja zaštitnih maski za lice. Provođenjem mjera sigurnosti uspješno kontroliramo širenje zaraze unutar studentskih domova te štitimo same stanare od drugih štetnih događaja, nabraja Bošnjak.

Bošnjaku pojašnjavamo da su stanari koji su sinoć za vrijeme pada letjelice ulazili kroz glavni ulaz mogli biti ozbiljno ugroženi. I konkretno ga pitamo – hoće li se sporedni ulazi nakon ovog događaja otključati. No jednako konkretan odgovor – nismo dobili!

– Trenutnim provođenjem mjera sigurnosti osim što se provode epidemiološke mjere, na višu razinu je podignuta i osobna sigurnost stanara te imovine. Redovito pratimo i ažuriramo mjere donesene na državnoj ili lokalnoj razini te ih se implementira u sustav Smještaja i Prehrane kako bi se olakšao boravak studenata u studentskim domovima. Redovito se prati stanje i broj zaraženih studenata te će popuštanje mjera ovisiti o epidemiološkoj situaciji, odlukama nadležnih tijela i procjeni sigurnosti u studentskim domovima. Pad, zasada još neidentificiranih objekata, u blizini studentskog doma nije bilo moguće predvidjeti, samim time niti u budućnosti ne možemo utjecati na ovakve izvanredne događaje. Ono što možemo i na čemu radimo je edukacija naših djelatnika, komunikacija sa studentima i pravovremeno obavještavanje nadležnih institucija kako bi se studenti u datim okolnostima maksimalno zaštitili, piše nam Bošnjak u svom odgovoru.

Izdvojeni članak
Peti paviljon Studentskog doma Stjepan Radić Sava

Studenti negoduju: Zaključavaju ih nakon 22h i ne daju im da sjede zajedno u menzi

Zaključana i vrata požarnih stuba, automatski se otvaraju u slučaju uzbune

Studenti u domu na Savi jutros su se požalili i da su vrata požarnih stubišta zaključana. Bošnjaka smo pitali i zašto je tako te kada se oni otključavaju.

– Vrata požarnih stubišta zatvorena su u prizemlju zbog sprječavanja ulaska nepoznatih osoba tj. iz sigurnosnih razloga, a automatska brava ih otvara pri svakom aktiviranju alarma ili pritiskom na dugme koje se nalazi neposredno uz njih u slučaju druge izvanredne situacije, kaže Bošnjak.

Upravitelja SC-a pitali smo i hoće li studenti doma, danas dobiti neke posebne upute i savjete vezane uz sinoćnji incident. Bošnjak kaže da planovi evakuacije se nalaze u svim paviljonima, hodnicima i sobama, te da su djelatnici SCZG prošli potrebne edukacije kako reagirati u izvanrednim okolnostima, a dodatno o tome se brine služba sigurnosti.

– Kako se moglo vidjeti i u nedavnoj prošlosti (vezano uz potres u gradu Zagrebu) službe SCZG dobro reagiraju u izvanrednim okolnostima te u suradnji s ostalim nadležnim institucijama brinu o sigurnosti stanara i studenata koji se nalaze u našim prostorima, smatra Bošnjak, iako su i nakon potresa brojni studenti isticali da je postupak njihova iseljenja radi useljenja građana, bio jedan veliki fijasko.

Copy link
Powered by Social Snap