Pretraga

Studentima postalo pretijesno: Novi studentski dom i menzu dobiva još jedan hrvatski grad

A- A+

U rujnu 2016. Karlovac je dobio svoj prvi studentski dom. U rekonstrukciju bivše vojarne uloženo je 21 milijun kuna, čime je osiguran smještaj za više od 120 studenata. No, to nije dovoljno za sve zainteresirane studente pa se u Karlovcu gradi novi dom, a studenti će dobiti i svoju menzu.

Studentski dom Karlovac| foto: http://scka.hr

Iz Grada Karlovca najavljuju kako stara vojna bolnica u Zvijezdi do 2020. postaje novi studentski dom, a tzv. bosanski magazin u blizini bivše vojne bolnice do 2022. studentski restoran i dijelom interpretacijski centar.

Izdvojeni članak

Sobe imaju klimu, TV i mini-kuhinju: Pogledajte prve fotografije najmodernijeg studentskog doma u Hrvatskoj

– Bit će to veliki iskorak u razvoju karlovačkog Veleučilišta, standardu njihovih studenata, ali još veći u razvoju, odnosno oživljavanju, gradske jezgre. Sporazum o rekonstrukciji, preuređenju i prenamjeni zgrada najviše je posljedica vrlo očite potrebe za novim veleučilišnim kapacitetima, nakon što se nedavno otvoreni veliki studentski dom već sad pokazao pretijesnim za sve zainteresirane, poručuju iz Grada.

Podsjetimo, prvi studentski dom u Karlovcu je otvoren 2016., također rekonstrukcijom vojarne. Vlastitu menzu studenti nemaju, već je prehrana studenata organizirana u suradnji s lokalnim restoranom.

– Za budući studentski dom krajem ove godine treba biti dovršena projektna dokumentacija, a početkom iduće objavljen natječaj za izvođače radova. Idejno rješenje, po riječima projektantice Petre Jurčević, predviđa uređeno prizemlje, prvi i drugi kat, te potkrovlje sa zajedničkim i servisnim prostorima, 33 sobe sa 105 kreveta, od jednokrevetnih do četverokrevetnih. Objekt će biti i energetski učinkovit s dizalicama topline za grijanje, kišnicom za sanitarnu vodu i solarnim kolektorima. Ulaz u studentski dom bit će iz Karasove ulice, a prostor prema Bosanskom magazinu potencijal je za budući trg i novo urbano žarište. Nakon izgradnje studentskog doma krenut će se u preuređenje bosanskog magazina. Samo uređenje novog studentskog doma koštat će oko 25 milijuna kuna, priopćili su iz Grada Karlovca.

Ovaj projekt zajednički su i službeno ugovorili Grad Karlovac, Karlovačka županija, Veleučilište u Karlovcu i njihov Studentski centar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap