Pretraga

Studentska mobilnost: Studenti izabrali najpopularnije zemlje

A- A+

Ukoliko razmišljate o studiranju u inozemstvu dobro je znati koje su zemlje najpopularnije što akademskog obrazovanja tiče. Rezultati globalne ankete pokazuju da studenti sve više razmišljaju o studiranju vani, a kada odlučuju gdje to žele, u obzir uzimaju sve više faktora. Donosimo najpopularnije zemlje za studentsku mobilnost.

QS je od 2008. do 2013. godine ispitivao studente koje su to zemlje u kojima bi se oni najradije školovali, te iz kojih razloga. Budući da je studiranje u inozemstvu sve popularnija praksa, mnogi su dali svoje razloge za pojedine zemlje. Uspoređujući rezultate anketa provedenih u 2008./2009. godini, s onima provedenima u 2012./2013. godini, tri najpopularnije zemlje ostale su iste: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, te Kanada. Na četvrtom mjestu nekada se nalazila Australija, no nju je sada izgurala vrlo uspješna Njemačka.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Zagrebu: Fakulteti slabiji nego u Njemačkoj, jer fali organiziranosti

U top deset čak sedam država Europe

Sve više vlada i sveučilišta ulaže velika financijska sredstva u internacionalne strategije za privlačenje stranih studenata, a Njemačka je definitivno jedna od njih, što pokazuje njezin dobar rezultat na ljestvici deset najpopularnijih. U top deset smjestile su se i druge države Europe – Francuska na šestom, Švicarska na sedmom, Nizozemska na osmom, Švedska na devetom, te Španjolska na desetom mjestu rang liste.

Zbog ulaganja u privlačenje stranih studenata, sve više institucija dobiva na globalnoj vidljivosti, naravno zbog vlastitih napora i truda kojeg su uložili. Također, financijski pritisci dovode studente do toga da traže cijenama prihvatljivije, no ipak internacionalno poštovane sveučilišne destinacije.

Izdvojeni članak

Zbog čega se program Erasmus naziva baš tako?

Međunarodna reputacija studentima je prioritet

Tako je međunarodna reputacija još uvijek prioritet studenata u trenucima odlučivanja između zemalja gdje će studirati. U obje ankete, najbitnija je stavka za studente bila međunarodna priznatost kvalifikacija, koju je kao top prioritet izabralo više od 70 posto ispitanika. Osim te stavke, mnogi biraju zemlju u kojoj bi nakon završetka školovanja voljeli raditi. Studentima je važna i kultura, te stil života u zemlji u kojoj studiraju, jezik koji mogu naučiti, kreiranje mreža, dok im je najmanje bitna vizna politika.

Izdvojeni članak

Hrvati trče na bečke fakultete, dok Bečani u velikom krugu zaobilaze naše studije

Njemačka dobila na popularnosti

Jedan od najvećih trendova u studentskoj mobilnosti predstavlja upravo veliki porast popularnosti Njemačke kao zemlje pogodne za visoko obrazovanje. Između 2000. i 2011. godine broj inozemnih studenata u Njemačkoj porasao je s 175 tisuća na 250 tisuća, čime je ova zemlja zasjela na visoko četvrto mjesto ljestvice najpopularnijih studentskih destinacija.

Razlog tome je kombinacija dobrih, čvrstih sveučilišta, koji su prepoznati u međunarodnim rang listama, jakim programima vođenim od strane Vlade koji pojačavaju internacionalni profil ove zemlje, te ono vrlo bitno danas-relativno niske školarine i atraktivna prava za zapošljavanje inozemnih studenata, piše Top Universities.

Copy link
Powered by Social Snap