Pretraga

[Studentska patrola] Nakon dugo vremena, izdanje uživo: Provjerili smo kakva je ponuda na Savskoj

A- A+

Studentska menza je vjerojatno među bitnijim stvarima u životu svakog studenta. Stoga, kada je pandemija krenula i menze su se zatvorile, bilo je teško. No, zasada su menze otvorene i sve je skoro kao nekada. Pa smo otišli pogledati kakva je situacija u menzi SC-a, na Savskoj 25.

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Kada zagrebačkim studentima spomenete menze, vjerojatno će vam spomenuti tri bitne: onu na njihovom faksu (ako ju imaju), onu u njima najbližem domu, i onu od SC-a, na Savskoj. To je menza koja se nalazi u relativnoj blizini nekolicine fakulteta, ali i negdje na pola puta između tri studentska doma i centra grada. U svakom slučaju, jako dobra pozicija, što znači da se često prolazi pored nje, pa i svraća u nju.

Ipak, veliki ‘problem’ je taj što se tu nalaze dvije menze – jedna obična, u kojoj možete naići na raznovrsnu ponudu svaki dan, i jedna brza, u kojoj možete naići na nezdravu hranu. Ako ste kao autorica članka, onda ćete odabrati brzu prije obične menze svaki dan. I onda se nađete u situaciji da već godinama studirate u gradu u kojem niste posjetili jednu od tri glavne menze.

Dobro, možda malo pretjerujem, ali da mi je ovo bio doslovno treći odlazak u ovu menzu – je. I to samo zato što sam bila stjerana u kut: kolegica je htjela pojesti nešto ‘na žlicu’. Zato smo se i mi, negdje prije podneva na jedno kišno, zagrebačko jutro, uputile u normalnu menzu na Savskoj. Na svu sreću, zbog našeg ranog termina, koji bi više odgovarao brunchu negoli ručku, gužve nije bilo.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] Posjetili smo najmoderniju menzu u Zagrebu, evo isplati li se voziti do nje

Iako sam se dala nagovoriti otići u običnu menzu, bila sam odlučna u tome da ću doći do pohanog mesa, ilitiga zagrebačkog/bečkog odreska – ne diskriminiram, zadovoljna sam s bilo kojom od ponuđenih opcija. Na moju veliku sreću, upravo to me i dočekalo. Nakon što sam ugledala bečki, najveći problem je bio odabrati prilog. Čim nije bilo riže s gljivama ili pommesa, pogubila sam se.

Bili su tu još i mlinci, nekakva tjestenina, tikvice i krumpir (pire? restani?), ali ništa od onoga što sam htjela. Ništa što baš lijepo ide uz pohano. Na kraju sam se odlučila uzeti krumpir, već spremna na to da će biti odvratan, kao što često bude slučaj s krumpirom u menzi. Na kraju sam bila ugodno iznenađena – zapravo sam i uživala u hrani koju sam pojela. Banana čak nije bila toliko natučena, pa sam se osjećala extra zdravo.

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Moja kolegica je odlučila biti nešto hrabrija i zaista je uzela juhu (nešto ‘na žlicu’), tikvice, krumpir i piletinu. Piletina nije bila (pre) suha, tikvice su bile poslastica, a i ona je bila jednako zadovoljna s krumpirom. Iako, moramo priznati, da smo obje bile najsretnije sa sokićem od naranče. Realno, je li odlazak u menzu uopće odlazak u menzu, ako ne uzmete nešto slatko?

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Osim svega što smo mi uzele, bilo je još dosta stvari u ponudi. Iako nama nije bilo ništa primamljivo, moram priznati da smo vidjele da su ostali posjetitelji menze imali različite opcije. Istina je da mali broj menzi nudi velik i raznovrstan izbor, pa je lijepo vidjeti da barem jedna menza – i to jedna od onih popularnijih, ima za svakoga po nešto.

Ono što je velik problem s ovom menzom jest to što se u njoj ne osjećate lijepo. Sa svih strana se nalazi ograda i neka čudna zelena boja, i sve skupa nije nimalo privlačno. Pogotovo kada to usporedite s brzom menzom, koja je definitivno jedna od ljepših u gradu. U svakom slučaju, ovdje zaista imate osjećaj kao da ste došli jesti u menzu – osjećaj od kojeg svaki student bježi.

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Jedina stvar koja je popravila cijeli dojam jest bila ljubazna teta na blagajni, koja ne samo da se nije derala, ili apsolutno ignorirala postojanje studenata van toga da im uzima i vraća x-icu. Štoviše, rekla nam je dobar dan (svakoj!), a čuli smo i dvije čarobne riječi: izvoli i hvala. U svakom slučaju, više od onoga na što smo naviknuli.

Konačan sud

  • Čekanje: 3.5/5 (ipak je bilo vrijeme bruncha)
  • Raznolikost izbora: 4.5/5
  • Porcije: 5/5 (ne možemo se žaliti)
  • Ljubaznost teta: 10/5 (apsolutna pobjeda)
  • Instagramičnost jela: 2.5/5
  • Okus: 4/5 (ne možemo reći da je bilo loše, ali nije nas ni toliko oduševilo)
  • Čistoća menze: 4/5
Share via
Copy link
Powered by Social Snap