Pretraga

[Studentska patrola] Zamislite da u samom centru grada imate menzu koja radi vikendom? Bili smo u takvoj

A- A+

Bliži se kraj još jedne akademske godine. Mnogima su predavanja već završila i krenula je patnja zvana ljetni ispitni rok i vjerujemo da se mnogi pitaju zašto su uopće upisivali fakultet kada su mogli izbjeći tu patnju. No, studiranje ima i neke pozitivne strane, između ostalog i menzu.

foto: srednja.hr | Ana Šoda

Odlazak u menzu je često jedan od najbitnijih trenutaka u životu svakog studenta, pogotovo u vrijeme rokova kada se studentska soba/knjižnica rijetko kada napušta. Dugo vremena smo bili u pandemiji koja je u potpunosti izokrenula normalan studentski način funkcioniranja, stil života. I zato nam je drago vidjeti pune menze, pa čak i one redove koji su često nepodnošljivi.

Ipak, koliko god je menza mjesto druženja i socijaliziranja, isto tako je primarno mjesto gdje se idete najesti. Ako ste student, vjerojatno uvijek gledate kako biste mogli ‘ušparati’ koju kunu više, a pogotovo kada je u pitanju hrana koja je u posljednje vrijeme postala nemoguće skupa. Upravo zato volimo menzu, zato što je tamo moguće pojesti konkretan obrok za tek nekoliko kuna.

Upravo zato, kada dođe vikend i menze nisu otvorene na svakom koraku, kreće lagana panika. Slijedi planiranje dana oko toga kad ćete ići u menzu, koja je menza dežurna i kada je koja otvorena. No, splitski studenti ne moraju oko toga brinuti zato što oni imaju menzu u samom centru grada koja je i vikendom otvorena cijeli dan.

Doručak se služi od 7 h do 10 h, ručak od 12 h do 15 h i večera od 18 h do 21 h. Stoga, kad smo se i sami (čitaj: autorica članka) našli u Splitu na jednu sunčanu subotu, morali smo posjetiti ovu menzu. I nije nas nimalo razočarala, dapače! Sasvim sigurno ni u jednom splitskom restoranu u gradu ne bismo mogli pojesti konkretan ručak za manje od deset kuna.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] Posjetili smo mnogima omiljenu menzu na Arhitektonskom, evo naše ocjene

Ručak na rivi

Osim što je lokacija odlična (nalazi se u samom centru, koju minutu hoda od rive), menza uopće ne izgleda kao menza. Moderno je uređena i čak ima terasu, na kojoj nismo ručali samo zato što je bilo pretoplo i odlučili smo iskoristiti prednost toga što se u menzi nalazi klima koja rashlađuje čitav prostor.

Gužve uopće nije bilo, pa tako nismo uopće čekali, već samo uzeli ono što smo željeli. Izbora nije bilo puno, ali i im smo došli već pri kraju vremena ručka. Iako nije bilo puno jela, bilo je onih bitnih stvari – pohano i restani krumpir. Bilo je tu i sladoleda, kao i raznih pića i slatkiša, ali odlučili smo ipak sve to preskočiti i samo uzeti ručak i vodu. Umjetnica mora biti hidratizirana! Tete su, očekivano, bile vrlo ljubazne.

foto: srednja.hr | Ana Šoda

I dok je u pitanju zapravo jednostavno jelo, upravo tu možete vidjeti je li u pitanju kvalitetna menza ili ne. Realno, svi volimo jesti pohano i pretvarati se kao da smo još uvijek petogodišnjaci koji u restoranima biraju dječji meni, pa tako i u menzama. Na veliku sreću SC-a Split, i još veću našu, hrana je bila odlična. Ne samo što je hrana bila dobra, već je i pribor za jelo bio odličan, pa se nismo morali boriti s pohanim, kako to često biva slučaj.

Ono što je ipak bila stvar koja nas je najviše oduševila jest činjenica da ni u jednom trenutku nismo imali osjećaj da smo u menzi, već u pravom restoranu. Za razliku od zagrebačkih menzi koje često izgledaju kao tamnice, u Splitu nemate osjećaj da ste inferiornija vrsta, samo zato što jedete na x-icu. Sve u svemu, jako pozitivno iskustvo koje se veselimo ponoviti na idućem posjetu!

Konačan sud

  • Čekanje: 5/5 (moguće da nam se samo posrećilo)
  • Raznolikost izbora: 3/5 (imajte na umu da smo došli pri kraju ručka!)
  • Porcije: 5/5
  • Ljubaznost teta: 5/5
  • Instagramičnost jela: 5/5 (plus bodovi za instagramičnost menze)
  • Okus: 5/5
  • Čistoća menze: 10/5
Share via
Copy link
Powered by Social Snap