Pretraga

Studentske satnice se zaokružile na 30 kuna, no uvjeti rada su puno zahtjevniji

A- A+

Od 1. siječnja ove godine minimalna studentska satnica iznosi 29,30 kuna. Do prošle godine bila je 26,56 kuna, tako da je narasla za 2,74 kune. Nakon skoro mjesec dana od uvođenja nove minimalne satnice istražili smo kakva je ponuda studentskih poslova u četiri grada, Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Foto: srednja.hr

Studentska satnica od početka ove godine veća je za 2,74 kune i iznosi 29,30 kuna po satu, stoga smo odlučili provjeriti kakva je ponuda studentskih poslova u četiri grada u Hrvatskoj.

ZAGREB

Mnogi oglasi na stranici Students servisa SC-a Zagreb zaokružili su satnicu na 30 kuna, no može se naletjeti na neki koji se drže minimalne satnice doslovno u lipu, a koja iznosi 29,30 kuna. Tek poneki oglas nudi satnicu od 35 kuna, no onda najčešće zahtijevaju da se radi puno radno vrijeme te vikendi. Najbolje se zaradi na fizičkim poslovima, a najviše je oglasa sa satnicom od 35 kuna i više, dok je najmanja satnica općenito u trgovinama.

No, može se pronaći i satnica od 40 pa do 70 kuna po satu, no najčešće se radi o poslovima poduke, podučavanje nekog jezika te poslovi prevođenja. Primjerice, za posao u restoranu u Dubrovniku možete dobiti 40 kuna po satu, ali zato zahtijevaju godinu dana iskustva te da znate engleski jezik.

S druge strane, studenti medicinske struke za posao uzimanja briseva za test na COVID-19 u Zagrebu dobit će minimalnu propisanu satnicu od 29,30 kuna. Iznenađujuće dobro se može zaraditi šetnjom pasa, tako jedan obrt za čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca u Zagrebu nudi satnicu od 35 kuna za individualne šetnje pasa.

Izdvojeni članak

Minimalna studentska satnica ponovno raste: ‘To će se ipak negativno odraziti na ponudu poslova’

SPLIT

U Splitu je općenito satnica 30 kuna za poslove u trgovinama, ugostiteljstvu i neke administrativne poslove. Fizički zahtjevniji poslovi dosežu do satnice od 35 kuna, poput rada u proizvodnji plovila te rada u kuhinji restorana. Na stranici oglasa nisu toliko detaljno opisani uvjeti rada, koliko sati se radi i koliko dana u tjednu niti je li radno vrijeme fleksibilno, kao što piše na stranicama zagrebačkog Student servisa.

Primjećuje se da je prije povećanja satnice najčešće satnica bila minimalna koja je iznosila 26,56 kuna po satu. Tada se satnica nije ili se rijetko zaokružila na 27 kuna, dok se nova minimalna satnica od 29,30 kuna u 90 posto slučajeva zaokružuje na 30 kuna.

I dok u Zagrebu i Splitu postoje stranice s oglasima za studentske poslove, u Osijeku i Rijeci oni se objavljuju na Facebook stranicama Student servisa.

Izdvojeni članak
novac kune

Povećana minimalna studentska satnica za 2022. godinu

OSIJEK

Prvi oglas na koji smo naišli na stranicama Student servisa Osijek je za pomoćnog konobara, satnica iznosi 40 kuna, no posao je u Dubrovniku i na puno radno vrijeme i to od travnja do rujna, a poslodavac osigurava smještaj i jedan obrok u danu. Zatim na oglasu ispod ista firma traži studente za posao konobara u Dubrovniku za istu satnicu kao pomoćni konobari.

Kao i u Zagrebu i Splitu, posao predavača hrvatskog jezika plaćen je više, u Osijeku satnica iznosi 65 kuna, odnosno 65 kuna za 45 minuta. Radi se online i 10 do 15 sati tjedno, no student mora znati njemački jezik.

Onda smo naletjeli na oglas za rad u fotokopiraoni, 30 kuna po satu i minimalno 20 sati rada tjedno. No, u komentarima su se javili studenti koji su imali loše iskustvo s tim poslodavcem koji se žali kako su studentske satnice i ranije bile prevelike.

– Radila sam kod njega 2018. kada su tek uvedene minimalne studentske satnice i često su rasle. Počela sam za 18 kn/h, a svakim porastom plaće je raslo i njegovo negodovanje, da mu se studenti ne isplate, da će uzet nekog na minimalnu plaću, itd. U 12. mjesecu prije praznika me optužio da sam ga pokrala i nije mi htio isplatit zadnju plaću (valjda je to bio plan da uštedi tih tisuću i nešto kuna). Na kraju mi je ipak platio, ali je bio jako neugodan, ispričala je svoje iskustvo jedna studentica.

Izdvojeni članak

Studentski centar zapošljava studente, satnica za posao se penje do 70 kuna

RIJEKA

U Rijeci u prvih nekoliko oglasa nismo vidjeli satnicu manju od 30 kuna. Našlo se nekoliko satnica od 40 kuna, no za takve poslove traži se najčešće rad od ponedjeljka do petka bez naglaska je li radno vrijeme fleksibilno. Oglas koji se istaknuo jest za pomoćnog konobara i pomoćnog kuhara čija je satnica 40 kuna, ne radi se blagdanima niti nedjeljom, no smjena je isključivo poslijepodnevna.

Ipak, poslodavac osigurava topli obrok te plaća putne troškove, a po dogovoru osigurava i smještaj. U Rijeci je najviše oglasa sa satnicom između 31 i 35 kuna, a tek tu i tamo ima poneki s minimalnom 29,30. Još u prosincu su cijene satnica narasle na 30 kuna, kada se već znalo da će od iduće godine satnica biti veća.

Općenito, prosječna satnica u svim gradovima je 30 kuna, no više je oglasa u kojima se traži puno radno vrijeme. Uzmemo li u obzir da student može raditi puno radno vrijeme bez vikenda, ispada da na taj način mjesečno može zaraditi 4,800 kuna, a na pola radnog vremena 2,400 kuna mjesečno.

Studentske satnice se zaokružile na 30 kuna, no uvjeti rada su puno zahtjevniji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap