Pretraga

Studentski dom u Varaždinu ne može nastaniti ilegalac, a u Servis se kratkotrajno mogu učlaniti i maturanti

Studentski dom ‘Hostel’ u Varaždinu zahvaljujući povećanoj razini sigurnosti gotovo da ne mogu nastaniti ilegalci, a interes za smještaj u spomenutom domu svake godine je iznimno velik. Varaždinci te oni koji upišu studij u tom gradu na raspolaganju imaju tri menze, no iz Studentskog centra se nadaju kako će sljedeće jeseni svjetlo dana ugledati i četvrti restoran u kojemu će se posluživati hrana po studentskim cijenama. Pomoćnica ravnatelja varaždinskog SC-a Ljubica Hleb objasnila nam je kako u Centru ne postoji sektor kulture, ali da njihovi studenti nisu zakinuti za isti. Uputila nas je u poslovanje Studentskog servisa kao i sav drugi sadržaj i usluge koje varaždinski SC pruža svojim studentima.

Foto: privatna arhiva

Varaždin je jedan od manjih studentskih gradova u Hrvatskoj, ali je i mjesto u kojemu se nalazi fakultet koji žele upisati svi informatičari željni najbolje naobrazbe za to područje. Uz Fakultet organizacije i informatike, spomenuti grad nudi studentima još nekoliko odsjeka ili podružnica zagrebačkog i osječkog Sveučilišta te šest smjerova na varaždinskom Veleučilištu. Stoga smo odlučili doznati od Studentskog centra u Varaždinu gdje studenti žive, po kojim uvjetima rade, kulturno se uzdižu kao i hrane


Opremljenost 'Hostela'

Svaka soba ima WC i kupaonicu, hladnjak, besplatni internet i priključak za TV. Četiri sobe s ukupno 9 ležaja u potpunosti su prilagođene osobama s invaliditetom, a uređen je i pristup za osobe u invalidskim kolicima. Od zajedničkih prostorija tu je 6 čajnih kuhinja, 2 informatičke učionice, dvorana za sastanke, sportska dvorana te praonica i sušionica rublja.

Jedan dom nedosatan za veliki broj zainteresiranih studenata

Pomoćnica ravnatelja za financijsko računarske poslove varaždinskog SC-a Ljubica Hleb potanko nam je objasnila koje sve usluge pružaju svojim studentima, kao i što planiraju za poboljšanje uvjeta studiranja i studentskog života.

‘Hostel’ je jedini dom u Varaždinu koji može udomiti 260 studenata, no broj zainteresiranih studenata za spomenuti smještaj daleko premašuje tu brojku. – Ove je godine od 721 prijavljenih na natječaj dom tražilo 590 studenata tako da je 330 studenata moralo smještaj potražiti u učeničkom domu ili kod privatnih stanodavaca, istaknula je pomoćnica ravnatelja. Dodala je kako se strani studenti smještaju u sobe iste razine opremljenosti koje su ostavljene za međunarodnu razmjenu te koriste sve zajedničke prostorije kao i domaći studenti.

Uz selektivno odvajanje otpada, studenti koji ostvare pravo na smještaj u ‘Hostelu‘ mogu na stranicama SC-a pratiti potrošnju struje, vode i plina. Za razliku od zagrebačkih domova u kojima su ilegalni stanari postali uobičajen, u varaždinskom studentskom domu ‘život na crno’ je gotovo nemoguć.- S obzirom da postoji videonadzor, sustav plinodojave te kontrola ulaza/izlaza (u dom se može ući samo s elektronskom karticom, a recepcija radi 24 sata dnevno) postignuta je veća razina sigurnosti u domu, a i gotovo otklonjena mogućnost za takozvane Ilegalce u domu, odnosno prodaju ostvarenog prava na smještaj drugom studentu, objašnjava Hleb uz napomenu kako do sada nisu susreli s ilegalcima.

U Servisu se provjerava autentičnost potpisa, a mogu se učlaniti i maturanti

Kao što su se osigurali od zlorabljenja studentskog smještaja, jednako su oprezni i prilikom izdavanja ugovora u Student servisu. Prema riječima pomoćnice ravnatelja SC-a, u Servisu se inzistira na podizanju ugovora isključivo uz predočenje studentskih iskaznica, te na provjeri autentičnosti potpisa na ugovorima.

– Članovi Student servisa mogu biti redoviti studenti tijekom cijele godine te maturanti, učenici koji su završili srednju školu, koji su u postupku upisa na studij, ali samo tijekom ljeta, odnosno najduže 3 mjeseca nakon maturiranja, istaknula je Hleb dodajući da ne mogu posredovati u radu studenata iz drugih zemalja. Nastavila je da je Cjenikom Servisa određena minimalna satnica od 16 kuna, no ovisno o zahtjevnosti rada poslodavac uvijek može dogovoriti nižu ili višu satnicu od one navedene u Cjeniku.

Po pitanju broja registriranih tvrtki, učlanjenih studenata kao i studenata iz okolnih gradova, varaždinski Studentski servis bilježi konstantan rast, a protiv poslodavaca ‘neplatiša’ bore se na razne načine – telefonskim molbama, opomenama, tužbama ili pak ovrhama.

Uskoro je niknuti četvrta menza

Restorani Raj, Park i Elektron
su mjesta u kojima se studenti hrane preko X-ica, a kako govori Hleb, u tijeku je odabir izvođača radova na izgradnji još jednog studentskog restorana pored ‘Hostela’ koji bi trebao biti u uporabi od sljedeće jeseni.

Nedosatatk Centra je taj što nema sektor za kulturu, no studenti kulturne potrebe zadovoljavaju na način da Studentski centar sufinancira djelomično ili u cijelosti posjete kulturnim i zabavnim događanjima, ovisno o iskazanom interesu studenata. – Sklopljeni su dogovori s kućama (na primjer HNK Varaždin ili Centar za kulturu Čakovec) koje organiziraju kulturna događanja te studenti mogu podići besplatne ili sufinancirane ulaznice, objašnjava pomoćnica ravnatelja.

Također, u zgradi studentskom doma nalazi se sportska dvorana koju studenti mogu koristiti bez naknade, a Centar po potrebi organizira zabavna i sportska događanja u studentskom domu, kao što je ‘Roštiljada’ gdje se studenti druže uz sportska natjecanja.