Pretraga

Studentski pokaz za javni prijevoz u Osijeku ima neobičan naziv: ‘Došljake to zbunjuje’

A- A+

Ako studirate, vjerojatno imate studentski pokaz za javni prijevoz. Poput onog u Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj, može se koristiti za tramvaj i autobous. No u Osijeku takav pokaz ima poseban naziv – butra. Logično, to je spoj dviju riječi – autobusa ili skraćeno busa i tramvaja, ali u Osijeku riječ butra koristi se i za djevojke. Ovaj naziv može vam biti najbolja igra riječi ili totalan promašaj, a nama su studenti iz Osijeka što misle o tom nazivu.

Foto: Privatni album

Butra u žargonu znači djevojka, a najčešće se koristi na području Slavonije. No u gradskom prijevozu grada Osijeka ono je poprimilo sasvim drugo značenje pa se tako karta ili pokaz za autobus ili skraćeno bus te za tramvaj naziva ‘butra’. To se može vidjeti i na stranicama Gradskog prijevoza putnika u Osijeku gdje u ponudi imaju ‘butre’ za razne kategorije pa tako i za učenike i studente.

– Mislim da se pokaz za bus i tramvaj zove ‘butra’ od otprilike 2008. godine. Bilo je dosta smiješno kad se to uvelo jer je nama butra naziv za žensku i sad je butra naziv za kartu. Tada se smatralo kao možda neuspjeli pokušaj humora, izazvalo je dosta velike rasprave, rekla nam je studentica Barbara iz Belišća.

‘Naziv butra je simpatičan’

Kaža kako je nekima je to bilo pogrdno, a drugima je to bio logičan spoj dvije riječi bus i tramvaj jer pokaz vrijedi u autobusu i tramvaju.

– Ja osobno o tom nazivu ne mislim ništa posebno osim da je komičan. Pogotovo studentima koji dođu Osijek i onda ne shvaćaju postoji jedan naziv za dvije stvari. I onda zna doći do konfuzije, recimo shvate da se pokaz za bus i tramvaj zove butra i onda dođe kolega iz Osijeka i kaže ‘Uh, kako sam dobru butru danas vidio’. I onda vidiš kako im face postanu ono, ima slike nema tona. Zbog takvih reakcija mi je naziv simpatičan, objasnila je Barbara.

Izdvojeni članak

Ukinut besplatni Wi-Fi u ZET-ovim tramvajima i autobusima

‘Došljaci su začuđeni, ali nema negativnih komentara’

S njom se složio i njezin kolega Fabijan, isto student iz Osijeka.

– Mislim da je super spoj jer ima neko značenje u našem slengu. Došljaci su bili začuđeni, ali nisam čuo neki negativan komentar oko tog naziva osim da im je čudan, poručio je Fabijan.

Kako su ukusi različiti, ovaj naziv vam može biti najbolja igra riječi ikad ili totalan promašaj. No ako ćete ikada ići u Osijek i koristiti njihov gradski prijevoz, morat ćete zatražiti jednu butru.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap