Pretraga

Studentski posao u kinu: Daleko od privlačnog, iako bi mnogi suprotno pomislili na prvu

A- A+

Studentski posao u kinu zvuči primamljivo. Besplatno gledanje filmova, lako dostupne kokice, fleskibilno radno vrijeme i uvijek novi izazovi? Samo u snovima jer posao u kinu sve je samo ne idealan. Niske satnice, teški radni uvjeti i nepoštivanje među kolegama samo su neki od razloga zašto mnogi studenti zaposleni u kinu žele što prije promijeniti posao.

Irma je u Cinestaru počela raditi na početku studija, sa željom da roditeljima financijski olakša svoj boravak u Zagrebu. Prvo neugodno iznenađenje dogodilo se na samom početku kad joj je rečeno da sama mora isfinancirati sanitarnu iskaznicu i najam košulje. Nakon nekog vremena, dala je otkaz i pronašla drugi posao.

Izdvojeni članak

Posao kazališnog biljetera neostvareni je san mnogih studenata

‘Filmove nisam mogla gledati’

Suprotno uvriježenom mišljenju, zaposlenici Cinestara ne smiju gledati filmove, a u dvorani smiju boraviti tek toliko da provjere jesu li usklađeni slika i zvuk i je li sve u redu.

– Prvo neugodno iznenađenje je bilo plaćanje sanitarne iskaznice što me je koštalo nekih 250 kn kao i plaćanje najma košulje što je 100 kn. Na prvu sam to lako prihvatila jer je maštanje o tome što ću si sve moći priuštiti od prve plaće bilo jače od mene no drugo neugodno iznenađenje bila je satnica od samo 16 kuna koja se poslije 22 sata i nedjeljom povećavala na 21 kunu, objašnjava Irma.

Irma je morala odraditi i edukaciju od 20 sati za koju nije bila plaćena. Ono što je uspjela izdvojiti kao pozitivno jest fleksibilnost u odabiru radnog vremena. Smjene je određivala tjedan dana ranije i mogla se izjasniti ako želi raditi iza 18 te bi se molba uvažila.

Izdvojeni članak

Rad u pozivnom centru – neizbježan studentski posao

Stalna kontrola nadzornim kamerama

Jasno joj je bilo, pri početku rada, da će ostajanje na poslu do dva u noći biti često jer je riječ o filmskim projekcijama, no nije se mogla pomiriti s nekorektnim međuljudskim odnosima i prevelikim stresom zbog posla koji je na glasu kao izrazito lagan.

– Stajanje na mjestu osam sati u neudobnim balerinkama i zabranom da se naslonim makar na tren te opekline od kokičara najmanji su problem. Puno mi je teže padalo što su me stalno kontrolirali, provjeravali na nadzornim kamerama i kasnije opominjali ako sam im djelovala ‘nezainteresirano’ prema mušteriji, kaže Irma.

Na posao je morala dolaziti sat vremena ranije, a ostajala i do sat vremena duže zbog inventure na početku i kraju smjene.

– Cijelu priču mogu svesti na užasno bolne noge, opekline, duševnu iscrpljenost, stres i drhtavicu dok šef stoji i za mene i gleda kako kucam na blagajni za samo 600-700 kuna mjesečno, zaključila je.

Studentski posao u kinu: Daleko od privlačnog, iako bi mnogi suprotno pomislili na prvu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap