Pretraga

Studentski Rat Svjetova oko 1.000 kuna i izbacivanja iz domova

A- A+

Koliko jedan loš novinarski tekst može izazvati nepotrebne konfuzije najbolje oslikava onaj objavljen na tportal.hr s naslovom ‘Zarađujete 1.000 kuna preko Student servisa? Letite iz doma!’. U naslovu, kao i uvodnom dijelu teksta, piše se o tome kako će studenti koji zarađuje više od spomenutog iznosa izgubiti pravo na dom jer takva primanja uvelike utječu na socio-ekonomski status pojedinca. Zanimljiva tema i novinarski opravdana, ali ne za kraj kolovoza. Ova odluka je bila aktualna u početku srpnja kada je nakon pregovora studenata i MZOS-a odgođena.

Naslovnica novina nakon objave radio drame

Izdvojeni članak

Studenti se izborili za odgodu: Prihodi preko SC-a za smještaj u domove se neće računati


Rat svjetova iz 1938. godine

Rat svjetova je radio drama iz 1938. godine koja je adaptirala istoimenu knjigu H.G. Wellsa. Glavni narator je bio Orson Welles, a sami događaj naknadno je privukao veliki interes medija. Naime, mnogi građani su povjerovali drami te su pomislili da se su se izvanzemaljci iskrcali na Zemlju te da je počeo međugalaktički sukob.

Tekst objavljen 26.8. na tportal.hr s bombastičnim naslovom u koji je uključen uskličnik, predstavljen je kao gotova stvar. Kao sugovornici pojavili su se bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs (HDZ) te nekoliko čelnih ljudi studentskih udruga. Sami članak započinje s citatom studentskog medija ziher.hr , inače podrijetlom s FPZG-a, kroz koji se utvrđuje da će studenti uistinu letjeti van iz soba ako zarađuju više od jednog papirnatog Starčevića. Međutim, spomenuti portal nije imao nikakve objave na tu temu, a kako autorica s tportala nije linkala vijest ne možemo niti s najboljom voljom utvrditi kako je došla do te informacije.

Tekst prenose drugi mediji, a komentira ga i bivši savjetnik Predsjednika

Tekst su počeli prenositi i drugi relevantni mediji poput Poslovnog dnevnika, dalmacijanews.hr i 035portal.hr uz uredno linkanje originalnog članka tportala. U subotnjem izdanju Večernjeg lista komentator Stjepo Bartulica piše tako da će ‘ove jeseni opet zbog neodgovornosti i nesposobnog upravljanja nedostajati mjesta za one studente kojima je za njihov studij neophodan smještaj. Kriteriji su postavljeni tako da su studenti koji nešto uspiju zaraditi preko ljeta ili uz studiranje dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na one koji ne ostvaruju nikakav prihod’.

Istina je da je MZOS takav prijedlog uputio Studentskim centrima diljem zemlje, o čemu se uopće nisu prethodno konzultirali sa studentima. Reagirao je Hrvatski studentski zbor i Zbor zagrebačkog Sveučilišta te je Ministarstvo odgodilo odluku za ovu akademsku godinu.

– Studentski centri će za sljedeću godinu evidentirati podatke o iznosima koje su studenti prijavljeni na natječaj ostvarili putem studentskog rada. Na temelju prikupljenih podataka Ministarstvo će sa članovima Zbora napraviti analizu te predložiti na koji način i u kojoj mjeri će se ti prihodi uzimati u obzir za sljedeći natječaj domova, ali i za natječaj za studentske stipendije, rekli su nam iz MZOS-a još 10. srpnja.

Izdvojeni članak

Studenti ogorčeni s ne(radom) na obnovi Save i Cvjetnog

Lagano je stvoriti Studentski Rat Svjetova uz nezainteresirane i neinformirane studente

Stvarno je nejasno kako se ova tema aktualizirala na tportalu nakon mjesec i pol te dovela u zabludu veliki broj studenata. Ipak, možda nam je bio potreban ovaj studentski Rat Svjetova kako bi uvidjeli koliko je zabrinjavajuće stanje neinformiranosti studenata o vlastitim pravima, ali i medija koji o njima izvještavaju.

Tportalov tekst je nesumnjivo krivi, a uspjeli su i sami sebe demantirati na kraju teksta s izjavom iz MZOS-a u kojoj im je jasno rečeno da je takva odluka odgođena. To nije bilo dovoljno upozorenje ostalim medijima koji su odmah krenuli prenositi, odnosno kopirati vijest, bez da su je vjerojatno pročitali do kraja. Došlo je do toga da Bartulica kao bivši savjetnik predsjednika Josipovića ima u potpunosti krive informacije, a nigdje ne navodi njihov izvor. To je problem komentatora koji misle da nije potrebno potkrijepiti informacije s izvorom, nego imaju ‘komentatorsko pravo’ uzimati ih zdravo za gotovo.

Bilo je potrebno samo nekoliko sati da se studenti organiziraju (čitaj: Objave status) u jednoj zatvorenoj Facebook grupi te počnu s idejama oko potpisivanja peticija protiv ovakve odluke MZOS-a. Nisu ti studenti svjesni da je ovo već prošla i svršena priča pa bi se oni tako bunili protiv Potemkinovih sela, dok one stvarne nisu sposobni percipirati radi vlastite neinformiranosti.

Izdvojeni članak

[Reakcije studenata] Ogorčeni na poništenje natječaja za obnovu Save i Cvjetnog

Bivši ministar Fuchs također je uskočio u raspravu oko Potemkinova sela

U cijeloj priči na tportalu kao relevantni sugovornik pojavljuje se bivši ministar Radovan Fuchs koji je odlučio komentirati odgođenu odluku s političkim frazama s kojima je otkrio koliko je neupućen u ono što se događa u MZOS-u. Bio je toliko slobodan komentirati i mogućnost studentskih prosvjeda te je zaključio da se oni neće dogoditi jer ih nije bilo nakon poskupljenja obroka za 30 posto niti radi renoviranja domova. Zanimljivo da se niti jedan od sugovornika iz studentskih udruga nije sjetio da je odluka odgođena pa i oni tako slobodno komentiraju mogućnost studentskih prosvjeda.

Zadivljujuća je mogućnost da jedan potpuno netočan tekst može preuzeti nekoliko drugih medija, utjecajni komentator i savjetnik bivšeg Predsjednika. Uz to, bivši ministar obrazovanja i studentske udruge informacije komentiraju kao relevantne, studenti žele potpisivati peticije, a Studentski zbor zagrebačkog Sveučilišta je primoran demantirati navode putem Facebooka jer drugačije niti ne komuniciraju s medijima.

– Međutim, umjesto uvođenja takvoga modela postignut je dogovor studentskih zborova, kao predstavnika studenata svih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, prema kojem se za iduću akademsku godinu 2015./2016., prihodi od studentskog rada neće uračunavati u ukupni prihod kućanstva, dok će se za akademsku godinu 2016./2017. zajednički pronaći novi model. Već je sad ipak jasno da, kakav god ovaj model bio, on nikako neće predviđati granicu od 1000 kn, jer se svi sudionici razgovora slažu da je ovakav prihod nedostatan za većinu studentskih potreba i da ne bi smio nepovoljno utjecati na izglede studenta za ostvarivanje smještaja u studentskom domu, napisao je Zbor na Facebooku.

Studentski Rat Svjetova oko 1.000 kuna i izbacivanja iz domova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap