Pretraga

Studentski zbor pozvao studente da daruju krv: Svi darivatelji dobit će besplatan obrok

A- A+

Studentski zbor riječkog sveučilišta uputio je poziv studentima da daruju krv. Svima koji to učine bit će osiguran obrok. Objavljene su i posebne upute za one koji su preboljeli koronu, bili u izolaciji ili na putu u inozemstvu, a žele darovati krv.

darivanje krvi

Ilustracija: Pixabay

Studentski zbor riječkog sveučilišta na svojim je stranicama i društvenim mrežama uputio poziv studentima da – daruju krv.

‘Molimo da se odazovete u što većem broju’

Kako navode studentski predstavnici, akcija će se održati ovaj petak, 26. studenog od 11 do 17 sati, na Akvariju Kampusa Sveučilišta u Rijeci, odnosno na adresi Radmile Matejčić 5. Ako imate problema s nalaženjem adrese, studentski su predstavnici podijelili i lokaciju koju možete vidjeti ovdje.

– Ovim putem pozivamo sve darivatelje krvi i one koji to mogu postati (studente, profesore i druge građane), da se odazovu ovoj akciji darivanja krvi, a sve kako bi pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. Za sve darivatelje osiguran je obrok zahvale i sitnica kao uspomena na ovaj plemeniti čin. Molimo Vas da se odazovete u što većem broju, apeliraju iz riječkog Studentskog zbora.

Dobrovoljno darivanje krvi organizira se u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, odnosno Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka. Svi koji žele dobrovoljno darovati krvi, kako bi se sve što efikasnije organiziralo, svoj dolazak moraju prijaviti putem online obrasca. Stanje zaliha po različitim krvnim grupama možete provjeriti na ovoj poveznici. Osim toga, izdane su i detaljne upute vezane za koronavirus.

Posebni kriteriji za koronu

Riječki Crveni križ izdao je dokument s kriterijima za odabir darivatelja krvi, koncentrata trombocita i plazme, a vezano za koronavirus, odnosno ljude koji su oboljeli, bili kontakti ili pak putovali u skorijoj prošlosti. Konkretno, za ljude koji su u izolaciji preboljeli virus i razvili simptome bolesti, krv mogu darivati 28 dana nakon prestanka simptoma. Oni koji su pak bili pozitivni na koronu, ali nisu razvili simptome – dakle, asimptomatske osobe – krv mogu dati 28 dana od dana uzimanja uzorka za testiranje.

Ljudi koji su prošli izolaciju zbog kontakta s oboljelima krv mogu darovati 14 dana nakon zadnjeg kontakta sa zaraženim, pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Naposljetku, osobe koje su putovale izvan države mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju negativan PCR test napravljen po povratku.

Posebni kriteriji vrijede i za darivatelje krvi koji su nedavno primili cjepivo protiv korone. Za one koji su se cijepili atenuiranim cjepivom, u što spadaju kineske inačice Sinopharm i Sinovac, kao i za one koji ne znaju koje su cjepivo primili, vrijedi odgoda darivanja kriv 14 dana nakon cijepljenja. Kod svih ostalih koji su primili cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji postoje dva različita kriterija. Oni koji su imali nuspojave na cjepivo poput umora, glavobolja, bolova u mišićima ili zglobovima, temperature, mučnine, povećanih limfnih čvorova ili zimice, darovati krv mogu 7 dana od prestanka simptoma tih nuspojava. Za sve ostale u ovoj kategoriji, zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu gdje su primili cjepivo, u vidu boli, otoka, crvenila ili svrbeža, vrijedi odgoda darivanja krvi za 48 sati nakon cijepljenja.

Ostale informacije vezane uz darivanje možete pronaći na stranicama riječkog Crvenog križa.


Poslušajte naš podcast Redakcija na temu COVID potvrda:

darivanje krvi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap