Pretraga

Studentski zbor Sveučilišta stavlja se na raspolaganje studentima Filozofskog

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu će zajedno s novoizabranim predsjednikom i studentskim pravobraniteljem oformiti tijelo koje će pomoći rješavanju krize na Filozofskom fakultetu te u njega pozivaju studente Filozofskog. Podsjetimo, Studentsko vijeće Filozofskog tražilo je očitovanje Sveučilišnog zbora kao i pravobranitelja koji su odgovorili s podrškom studentima.

Foto: Studentki zbor Sveučilišta u Zagreb

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Sveučilišni zbor izrazio je mišljenje kako bez obzira na tumačenje Zakona i Pravilnika, sve odluke Fakulteta moraju biti donesene zajednički sa studentima. Rektor Damir Boras još nije raspisao nove izbore, a oni su pozvali da se izbori za novi saziv Zbora na Filozofskom raspišu čim prije.

Studentski zbor zagrebačkog Sveučilišta od sljedećeg tjedna vodi Sandro Gašpar student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a mjesto zamjenika pripast će studentu Marku Lepoglavecu. Zbog isteka mandata, ali i zbog diplomiranja uskoro već bivšeg predsjednika Petra Labrovića i potpredsjednika Matu Vukšića zamijenili su novi kandidati. Priopćenje zbora prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Dragi studenti Filozofskog fakulteta i drugih sastavnica,

poštovana javnosti,

nakon niza žustrih rasprava i agresivnih ispada pojedinaca u prvom redu pozivamo sve uključene aktere, odnosno studente, medije i političare, da evidentnom i sada već ozbiljnom problemu pristupe akademski i s najboljim namjerama kako bi se postigao pozitivan ishod. Upravo akademski pristup raspravi, bez pokušaja da se ijedna strana spriječi u iznošenju svojih stavova, jedini je put prema normalnom funkcioniranju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Apsolutno podržavamo zahtjeve studenata da participiraju u tijelima Fakulteta te da izabrani predstavnici utječu na odluke koje donosi Fakultetsko vijeće, kako je to uostalom propisano i Zakonom. Također smatramo da bez obzira na tumačenje Zakona i Pravilnika, sve odluke Fakulteta moraju biti donesene zajednički sa studentima. Iz tog razloga pozivamo rektora Borasa, dekana Previšića i studente Filozofskog fakulteta da odmah i bez odstupanja od minimalno propisanih rokova organiziraju nove studentske izbore na FFZG. Time će studenti opet dobiti legitimne predstavnike koji će zastupati njihove interese u demokratskom procesu koji nitko neće moći osporiti. Za kraj pozivamo studente da ne dopuste da se problematika politizira već da upravo oni budu nositelji novih pozitivnih trendova u studentskom aktivizmu.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu će u najkraćem mogućem roku, s novoizabranim Predsjedništvom i Studentskim pravobraniteljem, oformiti radno tijelo posvećeno sagledavanju mogućih rješenja ove situacije. Ovim putem pozivamo zainteresirane studente FFZG da se također pridruže. Zaključke ćemo iznijeti javnosti te zatim iskoristiti sve mehanizme u Senatu Sveučilišta kako bi to vrhovno tijelo Sveučilišta donijelo odluke kojima su u fokusu interesi studenata.

Još jednom pozivamo studente na strpljenje te u potpunosti stavljamo sve resurse SZZG-a na raspolaganje pri pronalasku rješenja ovog problema.

Izmjena u tekstu 30.9.2016. u 9:40

Novi predsjednik i zamjenik zamijenit će stare tek s početkom nove akademske godine, od 3. listopada

Studentski zbor Sveučilišta stavlja se na raspolaganje studentima Filozofskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap